Beroš u Saboru govorio o pandemiji, epidemiološkim mjerama te nabavci cjepiva

Beroš u Saboru govorio o pandemiji, epidemiološkim mjerama te nabavci cjepiva

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je na sjednici Hrvatskog sabora da su Vlada i nadležna tijela pravovremeno i djelotvorno reagirali na posebne okolnosti uzrokovane Covid-19 u cilju zaštite zdravlja građana od epidemije koronavirusa.Podnoseći Saboru izvješće o učincima provedbe mjera tijekom epidemije Covid-19, Beroš je nabrojao sve aktivnosti koje su poduzimale Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite u razdoblju od 11. ožujka 2020. do 15. siječnja 2021. godine.
"Sjedište je pravovremeno u skladu s dovedenom epidemiološkom situacijom, a kada epidemiološka situacija dopušta i ublažava mjere, stožeri se svakodnevno prate epidemiološkom situacijom i pravovremenom reakcijom sami ili u koordinaciji sa županijskim stožerom održavajući fleksibilan pristup", rekao je ministar zdravstva.
Također, dodao je da je Hrvatska vrlo rano počeo s epidemiološkim mjerama za borbu protiv Covid infekcije, te podsjetio da je s vremena na vrijeme mjere varirao između županija, ovisno o epidemiološkoj situaciji.
Također je podsjetio da su suzbijanje epidemije u Hrvatskoj obilježila dva vala - prvi val u proljeće 2020. godine, a drugi s dolaskom jeseni s izrazitim porastom broja slučajeva koji je trajao do sredine prosinca kada je epidemiološka se situacija počela smirivati.
"Današnja incidencija je 119,5 novozaraženih u 14 dana na 100.000 stanovnika, što nas čini sedmom najuspješnijom zemljom EU", rekao je Beros.

Glede nabave cjepiva, ministar zdravstva  objasnio je da je organizirana nabava cjepiva."Države članice ovlastile su Europsku komisiju da u njihovo ime pregovara s proizvođačima cjepiva u vrijeme kada još nije bilo poznato tko će razviti cjepivo i kada te sklopiti ugovore prije kupnje s onima za koje vjeruje da će i dalje moći proizvoditi cjepiva. Doze članicama EU podijeljene su prema Eurostatovoj metodologiji, solidarno i proporcionalno broju stanovnika, a Hrvatska je do sada sklopila sporazume s pet proizvođača cjepiva tako da je količina dovoljna za besplatno cijepljenje svih hrvatskih građana, rekao je rekao je.
"Do 15. siječnja rezervirali smo 6,8 milijuna doza cjepiva kako bismo pokrili svoje potrebe, napominjući da jedan pacijent prima dvije doze", rekao je Beros.Državna tajnica u MUP-u Terezija Gras naglasila je da je Nacionalni stožer civilne zaštite uveo mjere prvenstveno radi zaštite života i zdravlja građana proporcionalno minimalizaciji funkcioniranja gospodarstva i ostalih segmenata društvenog života.
"Uzeta su u obzir mišljenja i preporuke epidemiološke struke i znanstvenika", rekla je istaknuvši da je prioritet preventivnim i edukativnim aktivnostima umjesto represivnim.

Pitam se kako smo uspjeli

Kriza Covid koštala nas je enormno puno oko 2,5 milijardi kuna, pitam se kako smo uspjeli u ovoj situaciji punjenja državnog i zdravstvenog proračuna, odgovorio je ministar HDZ-a Željko Reiner, navodeći da je preko 685 milijuna potrošeno na testove za liječenje 450 milijuna, na bolovanju 115 milijuna itd.Naglasio je da Hrvatska kao mala zemlja nije imala snage sama ući u pregovore s farmaceutskim tvrtkama.

 Europska komisija to je učinila za 27 članica kada još nije bilo poznato tko će i kada proizvoditi cjepivo, rekla je Marija Selak Raspudić koja je rekla da su ugovori s farmaceutskim tvrtkama lihvarski i pitala što Hrvatska čini kako bi ti ugovori postali transparentniji. "Ne znam jesu li ugovori lihvarski", odgovorio je Beroš.

SDP-ova Renata Sabljar Dračevac, koja je pitala što je Vlada konkretno poduzela u vezi s cijepljenjem i hoće li se građani cijepiti do turističke sezone, rekla je da je vlada već odavno s EU trebala započeti raspravu o potrebi nabave cjepiva.
"Zašto toliko - nabavili smo ga kad nismo znali tko će prvi razviti cjepivo i kada će se većina članova usredotočiti na AstraZenec, kako bi pokazali da će Pfizer biti prvi. Što se sada događa s smanjenjem Pfizerovog cjepiva .. . cijepljenje će se odgoditi ", rekao je Beros.Također je 'priznao' da Hrvatska nema puno mogućnosti obratiti se drugim proizvođačima cjepiva, jer njihova cjepiva nisu prošla EMA proceduru.
Na pitanje Rade Borić (NZ) kakav je odnos Hrvatske prema ruskom ili kineskom cjepivu, Beroš je rekao da ta cjepiva nisu sigurna za hrvatske građane. "Volio bih da se možemo obratiti Rusiji i Kini, ali njihova cjepiva nisu prošla klinička ispitivanja, samo prva i druga faza, neizvjesno je za hrvatske građane, kada je sigurnije o tome ćemo sigurno razgovarati."  

Sto doza za političare nebitno je u ukupnom broju

Ministar opravdava činjenicu da je među prvima cijepljeno stotinjak političara - zastupnika i ministara. "Stotinjak doza je nebitno u ukupnom broju, procijenili smo da je promotivni učinak njihova cijepljenja značajniji, postoje određeni razlozi zbog kojih su političari cijepljeni", odgovorio je Stipe Mlinarić (DP) koji vjeruje da cijepljenje političara prije starijih građana je loša poruka.
Na pitanje Hrvoja Zekanovića (HS) kako to da u BiH ima manje pacijenata nego u Hrvatskoj, iako nema zaključavanja, odgovorio je pitanjem kako je moguće da je u Velikoj Britaniji, gdje ništa ne radi, broj zaraženih rastući. "Odgovor nije jednoznačan, postoji niz elemenata koji utječu na njega", rekao je Beroš. Odgovarajući na kritike oporbe zbog zatvaranja restorana, ponovio je da su oni "apsolutni izvor širenja virusa u epidemiološkoj struci". Ljudi tamo ne dolaze na kavu, već prvenstveno radi druženja i zato epidemiološka struka još uvijek razmatra dopuštanje kafića i restorana da rade ili ne, rekao je ministar i potvrdio da se već razmišlja o turističkoj sezoni.
Beroš je također izvijestio da je Nacionalna strategija mentalnog zdravlja u završnoj je fazi te da je potpisao odluku o proglašenju Opće bolnice Varaždin sigurnom bolnicom.

U Hrvatskoj 619 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 619 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3173, među njima je hospitalizirano 1326 pacijenata, od čega je 128 na respiratoru.Trenutno je u samoizolaciji 15.505 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.175.831 osoba, od čega 5.994 u posljednja 24 sata.
Od početka epidemije u Hrvatskoj koronavirusom je zaraženo 230.978 osoba, od kojih je 4.943 umrlo. Ukupno se oporavilo 222.862 ljudi, od kojih 466 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.