Premijer o epidemiološkoj situaciji: Sada je vrijeme za signal optimizma, ali i za vrlo visok stupanj opreza

Premijer o epidemiološkoj situaciji: Sada je vrijeme za signal optimizma, ali i za vrlo visok stupanj opreza

Premijer Andrej Plenković najavio je danas da će epidemiološke mjere u dva segmenta biti ublažene od 1. veljače - djeca od 5. do 8. razreda ići će u školu, a bit će dopušten i veći broj sportskih aktivnosti, posebno onih na otvorenom. Mjere će se ponovno revidirati 15. veljače. "Cilj nam je proći ove zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravlje naših sugrađana. Sada je vrijeme za signal optimizma, ali i za vrlo, vrlo visok stupanj opreza", rekao je.Otvarajući današnju 40. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne teme proteklog tjedna. Jučer je obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust, a premijer Plenković rekao je da je to neizreciv zločin i najveći moralni ponor u povijesti čovječanstva i najveća patnja židovskog naroda. 
Govoreći o situaciji s pandemijom koronavirusa, rekao je da je situacija u Hrvatskoj i dalje povoljna u odnosu na situaciju od prije nekoliko tjedana.

 "U proteklih sedam dana imali smo 3.652 potvrđena slučaja, a prosjek je 522 dnevno, što je 7 puta manje nego prije mjesec i pol dana kada smo u tjedan dana imali preko 25.000 slučajeva. Također pada i smrtnost koja je dobro, iako ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih ", izvijestio je. "Sve nam to govori da moramo nastaviti s naporima i s osobnom odgovornošću", rekao je dodajući da je ovoj temi posvećen i sastanak Europskog vijeća krajem prošlog tjedna. 
Naglasio je da situacija s novim sojevima virusa ukazuje na krajnji oprez svih država članica i želju za daljnjim pooštravanjem ili ublažavanjem mjera kojima se treba pristupiti na najkoordiniraniji mogući način.
 
Objavljivanje mjera u dva segmenta od 1. veljače, 15. veljače nova revizija
 
Istaknuo je da je Hrvatska trenutno, zahvaljujući odgovornosti građana i do sada poduzetim mjerama, u stanju smanjiti mjere od 1. veljače, ali u samo dva segmenta. Jedna se odnosi na osnovne škole, odnosno da učenici od 5. do 8. razreda idu u školu, a druga se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, posebno onih koje se odvijaju vani. Najavio je da će mjere biti revidirane sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije. "Cilj nam je proći kroz ove zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravlje naših sugrađana. S obzirom na određena kašnjenja i usporavanja u distribuciji cjepiva, sada je vrijeme za signal optimizma, ali i za vrlo, vrlo visok stupanj opreza. ", rekao je premijer.
Objavljeni pozivi za dodjelu potpora za obnovu nakon potresa
 
Što se tiče aktivnosti nakon potresa koje su pogodile središnju Hrvatsku u prosincu, najavio je da će se sutra u parlamentu izglasavati izmjene i dopune Zakona o obnovi nakon potresa. "Mislim da smo pronašli dobar okvir za kompromis. Prihvatit ćemo neke amandmane koji će poboljšati tekst i razriješiti neke nedoumice", rekao je dodajući da je tekst posebno jasan što se tiče Siska, s obzirom na to da je jedina jedinica lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji koja ima viši indeks razvijenosti.
 "Predloženo rješenje je dobro i povoljno te upotpunjuje značenje i namjeru Zakona, posebno s obzirom na razmjere štete", dodao je. Još se jednom zahvalio svim službama i dobrovoljcima koji su angažirani na sanaciji štete od potresa. U vezi sa zemljotresom u Zagrebu, uoči sjednice Vlade održana je konferencija za novinare povodom najave poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. 
Riječ je o 683 milijuna eura, a Ministarstvo kulture, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti i obrazovanja završili su danas objavljene javne pozive. Također se dovršavaju javni pozivi u nadležnosti Grada Zagreba. 
Ministarstvo graditeljstva koordinira sve aktivnosti na procjenama štete nakon potresa na Banovini, pa će u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU pripremiti novi zahtjev za Fond solidarnosti, dodao je premijer Plenković.
 
Sutra službeno puštanje LNG terminala na Krku
 
Između ostalih tema, izdvojio je Konferenciju o energiji 2021. godine, na kojoj se raspravljalo o smjeru transformacije hrvatskog gospodarstva, posebno vezanom uz zelenu tranziciju. 
Nastavljajući na ovu temu, najavio je da će sutra biti obilježeno službeno puštanje u pogon LNG terminala na Krku, ocijenivši ga važnim događajem za hrvatski energetski sektor i diverzifikaciju opskrbe plinom. 
"Proveli smo projekt o kojem se raspravlja već dugi niz godina, a sada je Hrvatska u poziciji da ima veću i jaču poziciju na energetskoj karti Europe", rekao je premijer dodajući da je zakup kapaciteta koji će smanjiti cijene plina, potvrđuje da je projekt bio isplativ, smislen i koristan. 
Na kraju se osvrnuo na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o Nacionalnoj strategiji razvoja do 2030. Istaknuvši da su on i ministar Tramišak jučer pokušali objasniti sve što je u ovom dokumentu važno za razvoj Hrvatske u sljedećih deset godina, požalio je da je oporba pokazala dovoljno razumijevanja za relevantnost dokumenta, dodajući da smatra strateškom pogreškom što se sada čini da ga oporba neće podržati. 
"To je sveobuhvatan dokument koji se odnosi na sve i po mom mišljenju nije osobito pametno biti dijelom onih opcija politike koje neće podržati ovaj dokument. Ali svatko bira svoj put i šalje poruke o takvim dokumentima koje znače smjer razvoja čitavih zemalja u sljedećem desetljeću ", rekao je podsjetivši da su za razvoj osigurane poluge veće od 24,2 milijarde eura.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.