Do kraja proljetnog zasjedanja usvojit će se zaključak o reformi Hrvatske gospodarske komore

Premijer

Premijer Andrej Plenković rekao je da će parlamentarna većina zatražiti od Hrvatskog sabora da do kraja proljetnog zasjedanja usvoji zaključak kojim se predlaže reforma sustava Hrvatske gospodarske komore. Obavijestit će predsjednika Europskog parlamenta o incidentu na granici Hrvatske i BiH. Premijer je izjavio da ga posebno rastužuje sramotno ponašanje SDP-a. "To je protiv nacionalnih interesa Republike Hrvatske", rekao je. Nakon sastanka s predstavnicima parlamentarne većine, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.
Premijer je izvijestio da će se redoviti sastanci predstavnika parlamentarne većine održavati svakog utorka, između 12 i 15 sati. Dodao je da su na sastanku razgovarane o svim temama koje su politički relevantne.
Rekao je da će parlamentarna većina tražiti od Hrvatskog sabora da do kraja proljetnog zasjedanja usvoji zaključak kojim se predlaže reforma sustava Hrvatske gospodarske komore. Plenković je dodao da su partnere obavijestili i o situaciji u Saboru nakon smrti Miroslava Tuđmana te o novom saborskom zastupniku koji će ga zamijeniti.

Predsjednika EP-a upoznat ćemo s događajem na granici, posebno sramotnim ponašanjem SDP-a

Premijer je rekao da su izvijestili i o incidentu na granici koji se dogodio tijekom vikenda. Dodao je da je to bio privatni posjet četvero zastupnika u Europskom parlamentu koji nisu došli u ime Europskog parlamenta, već kao članovi Socijalističke skupine, udružene s određenim nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini, s očitim ciljem, rekao je premijer, prijeći ilegalna granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
"Ovo krši hrvatske propise, dobru praksu i sve ono što smo kao domaćini istaknuli da ne možemo raditi", rekao je. Izvijestio je da će sljedećih dana o ovom nedopustivom događaju izvijestiti predsjednika Europskog parlamenta, zbog kojeg ćemo, rekao je Plenković, prosvjedovati jer smatramo da je takvo ponašanje neprihvatljivo.
Premijer je izjavio da ga posebno rastužuje sramotno ponašanje SDP-a. "Očito su i oni bili povezani. Dali su izjavu nekoliko minuta nakon objave vijesti. U svakom slučaju, to je protiv nacionalnih interesa Republike Hrvatske i moram priznati da mi nije jasno kako je SDP dobio do sada nije viđen takav pokušaj internacionalizacije nečega što je protivno nacionalnim interesima Hrvatske ", rekao je.

Bridge je populistička, demagoška i protueuropska opcija

Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ih MOST nije prisilio na reformu Hrvatske gospodarske komore.
"Most je populistička, demagoška, ​​protueuropska i antimanjinska opcija, opcija čija ideja uopće nije. Zdravlje hrvatskih građana", naveo je Plenković.
Naglasio je da inicijative za promjenu sustava Hrvatske gospodarske komore trebaju i mogu poticati iz bilo koje političke opcije. "Ali način na koji će to biti učinjeno bit će onakav kako parlamentarna većina to želi, kako se slažemo i postižemo kompromis i u ovom trenutku smatramo prikladnim", dodao je.

Vlada ne bira predsjednika Hrvatske gospodarske komore
Na pitanje je li u redu da predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović bude u nadzornim odborima Ine i Podravke, premijer Plenković objasnio je da predsjednika HGK ne bira Vlada.
"Što se tiče izbora čelnika Hrvatske gospodarske komore, njega ne bira Vlada, on nije izbor ove Vlade niti bilo kojeg ranije", rekao je Plenković. Objasnio je da predsjednika Hrvatske gospodarske komore biraju članovi Hrvatske gospodarske komore, kao što čelnika Hrvatske gospodarske komore biraju članovi Hrvatske udruge poslodavaca.
"Odabrali su kandidata za kojeg su mislili da je najbolji i da će provesti program. Kada je napravljen taj prvi izbor, bilo je više kandidata i on je pobijedio u toj igri. Nije ga izabrala nijedna stranka, nijedna politička opcija, njega su izabrali gospodarstvenici koji su članovi ", rekao je premijer.Što se tiče plaće predsjednika Hrvatske gospodarske komore, premijer je rekao da je slična plaći premijera.
"Potonje su naknade u različitim tijelima, pa njihov zbroj dovodi do iznosa koji je izuzetno velik. Budući da nije dužnosnik, to ga ne sprječava da bude u takvom položaju. Možemo razmisliti jesu li i te naknade previše visoka, ali o njima ne odlučuje vlada. "objasnio je Plenković.

Ponovio je da Hrvatska gospodarska komora nije hitna tema i da se to ne događa na inicijativu Mosta.
"Oni su prepisivači, veliki lijevak u koji možete staviti što god želite, a to će reći sutra na plenarnoj sjednici, a što se tiče reformi, to će učiniti parlamentarna većina", rekao je Plenković.
Podsjetio je da je prošlog petka tema broj jedan bio Zakon o obnovi potresa u Banovini, proglašenje Ekskluzivne ekonomske zone i Nacionalna strategija razvoja, o kojima se nije moglo glasati zbog nemoralnog narušavanja kvoruma od strane oporbe.  

Suradnja s Mostom najgora je i najgora

Premijer nije želio komentirati presudu Visokog upravnog suda u slučaju Milana Bandića, povezanu s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. "U svakom od svojih slučajeva koristit ću svaki meni dostupan lijek", rekao je.
Upitan da prokomentira izjavu Nikole Grmoje da Vlada razgrađuje institucije i da je sve pod utjecajem Vlade, rekao je da taj komentar nije čuo, ali da nije iznenađen.
"To je populistički, demagoški tim", rekao je Plenković.
Premijer je ponovio da je pogreška surađivati ​​s njima i da to nikome neće preporučiti.
"To je najgore od najgoreg što se može dogoditi jednom od partnera. Ako se morate udruživati ​​s nekim, idite sa svima osim s njima. U eter idite s informacijama da su sudovi i sudstvo pod utjecajem vlade, to je najgore od najgoreg što postoji u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije od strane političkih stranaka poput Mosta koji su populisti, demagozi, ljudi koji polaze isključivo s destruktivne pozicije. Ozbiljne, zrele političke stranke, takve grube klevete, ne iznose " , rekao je Plenković.

O kandidatu za gradonačelnika Zagreba u narednim tjednima

Plenković je rekao i da je Damir Vanđelić, prvi čovjek Fonda za obnovu nakon potresa, usredotočen na obnovu, te da će HDZ o kandidatu za gradonačelnika Zagreba odlučivati ​​kada bude odlučivao o svim kandidatima za lokalne izbore koji će biti u nadolazećih tjedana.

Borimo se za zdravlje i gospodarstvo

Premijer je upitan i za sutrašnji prosvjed protiv mjera Stožera.
Podsjetio je da smo u fazi pandemije gotovo godinu dana.
"Borimo se za zdravlje, gospodarstvo i način života. Sve vlade to čine protuepidemijskim mjerama za sprečavanje zaraze. Posljednjih mjeseci postigli smo željeni cilj, smanjili smo intenzitet zaraze na niske postotke. To su pozitivne točke Nismo sretni. "radimo, ali u situaciji smo kada moramo poduzeti mjere za zaštitu zdravlja. Kad se procijeni da je moguće dodatno opuštanje, mi ćemo se zauzeti za to", rekao je.
Premijer je također upitan hoćemo li imati novu koncesiju nakon 15. veljače, što bi moglo uključivati ​​otvaranje teretana i djelomično otvaranje restorana i kafića.
"Ja nisam prorok, ostalo je još 14 dana. Ovdje imamo informacije iz Portugala od premijera Antonia Coste da postoje redovi hitne pomoći koji čekaju dovođenje pacijenata u bolnice. Situacija se može brzo promijeniti", objasnio je.

U četvrtak je Vladina odluka o završetku autoceste do Siska

Premijer Plenković izvijestio je novinare da će Vladina odluka o završetku autoceste do Siska biti usvojena u četvrtak.
"Riječ je o projektu za koji postoji sva dokumentacija i za koji smo se dogovorili da ćemo pronaći sva financijska sredstva iz sredstava HAC-a, oko 325 milijuna kuna za dionicu Lekenik-Sisak, a zatim od čvora Sisak do središta sisačke brze ceste što košta 60 milijuna Tako ćemo u sljedeće dvije godine gotovo nasloniti Sisak na Zagreb, a to je sjajna poruka ", zaključio je premijer.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.