Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu Kina plus 17

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu Kina plus 17

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu Kina plus 17 koji se odvio putem video veze u okolnostima pandemije koronavirusa.

Dragi predsjedniče Xi, Poštovani predsjednici i premijeri, Ekscelencije, dragi prijatelji, 
Prije dvije godine, 2019., održao se posljednji fizički summit 17+1 u hrvatskom gradu Dubrovniku. Summit je uistinu bio povijesni, budući da smo proširili suradnju i u nju uključili Grčku. Svi smo s veseljem očekivali naš sastanak u Pekingu 2020. godine, ali pandemija je nažalost promijenila našu stvarnost. Danas se sastajemo virtualno kako bismo otišli korak dalje u jačanju naše suradnje započete prije jednog desetljeća. Globalna kriza izazvana koronavirusom stavila nas je pred izazove bez presedana koji su nas prisilili na ubrzanje promjena. Ovaj izazov moramo vidjeti i kao priliku za bolje upravljanje digitalnom i zelenom tranzicijom. 
Pandemija je pokazala važnost i dobrog upravljanja i multilateralne suradnje. Globalna suradnja pomogla nam je svima u zaustavljanju bolesti, u razvijanju učinkovitog cjepiva i u nabavci dovoljno medicinske i zaštitne opreme.
 
Uz to, zajednički napor i solidarnost bit će nam presudni kako bismo cjepivo isporučili svima, što je glavni preduvjet za okončanje pandemije. 
S tim u vezi, Hrvatska će surađivati ​​sa svim svojim partnerima koji su predani:

- učinkovitom multilateralizmu,
- slobodnoj trgovini temeljenoj na jednakim pravilima,
- reciprocitetu i jednakom pristupu tržištu,
- programu održivog razvoja
- i jačanju klimatske otpornosti i ugljične neutralnosti.

Po mom mišljenju, Kina + 17 jedinstvena je inicijativa koja izgrađuje mostove između Europe i Azije, nadopunjavajući tako vlastite napore unutar Europske unije. Uvjeren sam da nam naša suradnja kroz razmjenu dobrih praksi nudi privilegirani okvir za pojačani i brzi oporavak i Europe i Kine u narednom razdoblju. Zbog toga smo otvoreni za zajednički rad na postpandemijskom oporavku naših društava i gospodarstava.
Hrvatska se zalaže za praktičnu suradnju radi povećanja ulaganja i poticanja uravnotežene trgovinske razmjene. 
S tim u vezi, Hrvatska je posebno usmjerena na područja infrastrukture, znanosti i inovacija, kao i na turizam, mobilnost te mala i srednja poduzeća. Projekt Pelješkog mosta – koji financira EU, a gradi ga kineska tvrtka – vodeći je primjer vrste konkretnih i opipljivih projekata na koje bi se Hrvatska htjela usredotočiti. Sljedeći značajan projekt je hrvatsko-kineski vjetropark NORINCO, najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj, koji će biti dovršen ove godine. 
Ne mogu zaboraviti spomenuti u kojoj je mjeri okvir suradnje 17+1 bio od koristi i kad je počela pandemija. Naša suradnja omogućila je nabavu dovoljnih količina medicinske zaštitne opreme. 
To je osiguralo pravodobnu i zadovoljavajuću opskrbu i zahvalni smo na podršci premijera Lija ovim naporima koji su spasili mnoge živote. Gledajući prema ovoj godini, drago mi je što ćemo zaključiti sporazum između Hrvatske i Slovenije s Kinom o uspostavi Sportskog centra 17 + 1, tako da će Hrvatska postati centar za ljetne sportove, a Slovenija za zimske sportove. 
Osim toga potpisat ćemo Memorandum o uzajamnom priznavanju diploma u visokom obrazovanju. U turizmu smo uspostavili nagradu Marko Polo, kako bismo odali priznanje najboljim turističkim proizvodima koji uključuju najmanje tri zemlje sudionice suradnje 17+1. 
Nakon našeg uspješnog sporazuma koji dopušta izvoz hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu, nadamo se sličnom napretku i za naše proizvođače mesa, ribe i meda. Želim još jednom zahvaliti svima na vašoj solidarnosti i pomoći nakon dva velika potresa koja su Hrvatsku pogodila prošle godine, u ožujku i prosincu. Na kraju, želio bih zahvaliti predsjedniku Xiju na pruženoj prilici da se ponovno sretnemo i nastavimo produbljivati ​​našu suradnju.
 
Našim kineskim prijateljima želim sretan proljetni festival. Neka Godina vola svima nama donese prosperitet, zdravlje i zadovoljstvo!

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.