U Hrvatskoj 577 novih slučajeva zaraze koronavirusom, Vlada usvojila plan cijepljenja

U Hrvatskoj  577 novih slučajeva zaraze koronavirusom, Vlada usvojila plan cijepljenja

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 577 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Davor Božinović rekao je da će Znanstveno vijeće, kao i članovi Vlade, sljedećih dana raspravljati o tome hoće li pojava novog soja virusa zaustaviti očekivano ublažavanje protuepidemijskih mjera. "Važno je da ovaj novi trenutak treba shvatiti ozbiljno, moramo mu posvetiti potrebnu pažnju, ali to nije razlog za bilo kakvu paniku", rekao je. U srijedu je prvi put u Hrvatskoj potvrđena prisutnost novog, britanskog soja virusa u populaciji, a uz tri potvrđena slučaja, prema preliminarnim rezultatima sekvenciranja, zabilježeno je još osam slučajeva zaraze novim sojem. pronađeno.  
Mutacije su pronađene kod 50-godišnjaka i 3,5-godišnjeg djeteta iz Zagreba, kao i 34-godišnjaka iz Brodsko-posavske županije, istaknuto je na konferenciji za novinare Nacionalne civilne Stožer zaštite.

Čeka se potvrdni test 

Prema preliminarnim podacima, pronađeno je još osam slučajeva zaraze ovim sojem virusa, u uzorcima uzetim u drugoj polovici siječnja, koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslao na sekvenciranje u španjolski laboratorij. 
"Još uvijek čekamo potvrdni test. Ove preliminarne informacije došle su jučer, ali znamo da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja, što znači da smo već imali ovu novu varijantu u populaciji", rekao je voditelj Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti.Bernard Kaić. 
U tijeku je epidemiološko liječenje slučajeva u kojima je potvrđen novi soj virusa, a još uvijek nema značajnog povećanja broja pacijenata koji se mogu povezati s tim sojem, istaknuto je na konferenciji u središnjici.
Kaić je napomenuo da to ukazuje na važnost identificiranja svih kontakata pacijenata kako bi se smanjilo širenje ove nove varijante u populaciji. 
Ministar zdravstva Vili Beros rekao je da je britanski soj koronavirusa koji je otkriven u Hrvatskoj predstavljao određenu prijetnju, ali da se ostaje vidjeti koja je prijetnja. 
Na pitanje hoće li pojava novog soja zaustaviti očekivano ublažavanje protuepidemijskih mjera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je to složeno pitanje o kojem će Vladino znanstveno vijeće, kao i članovi Vlade, raspravljati u narednim godinama. dana. 
"Unatoč ovom sporadičnom pristupu sekvenciranju, možemo reći da je ova nova varijanta u određenoj mjeri raspršena po cijeloj Hrvatskoj i za očekivati ​​je da će ih biti još. Važno je da ovaj novi trenutak treba shvatiti ozbiljno, moramo platiti potrebna pažnja na to, ali to nije razlog za bilo kakvu paniku ", ustvrdio je. 
No, dodao je da će se ta činjenica, kao i najavljene niske temperature koje će se u Hrvatskoj zadržati do kraja ožujka, uzeti u obzir prilikom odlučivanja o epidemiološkim mjerama, jer sadašnje istječu 15. veljače. Primijetio je, međutim, da broj novoinficiranih, unatoč činjenici da je novi soj u Hrvatskoj bio 15. siječnja, pada.
"Donijet će se odluka koja mora biti racionalna kada je u pitanju zaštita života i zdravlja i ekonomske aktivnosti. Nitko vam neće dati puno konkretniji odgovor", rekao je Božinović.
U sjedištu je istaknuto da treba biti svjestan činjenice da se novi soj brže širi, da je među ljudima i da se treba pridržavati mjera na snazi ​​kako bi se spriječilo širenje eksplozije koje se dogodilo u Irskoj i Portugalu i drugim zemljama.  
"I dalje je potrebna velika doza opreza", rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti. 

Beroš: Cijepljenje preko reda je neprihvatljivo i moralno upitno

Na pitanje o slučaju cijepljenja rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i njegove supruge na Stomatološkom zavodu, Beroš je odgovorio da je za komentar zatražio i KBC Zagreb. 
Prema riječima predstojnika Stomatološke klinike Željka Verzaka, Boras i njegova supruga cijepljeni su jer su se upoznali na Stomatološkom odjelu tijekom konzultacija o zubnim problemima, gdje je tog dana cijepljeno medicinsko osoblje. Nakon cijepljenja ostale su tri razrijeđene doze cjepiva za koje je Boras pokazao zanimanje, pa su on i supruga cijepljeni, a Verzak je priznao da takav postupak smatra pogreškom. 
Ministar Beroš osudio je svaku sumnju u pretjerano cijepljenje, naglasivši da je ona neprihvatljiva i moralno upitna. 
"Osuđujem sumnju u pretjerano cijepljenje kao takvo. Vlada je usvojila plan cijepljenja i kroz njega smo istakli našu solidarnost i fokus na najugroženijim skupinama. Lišavanje najugroženijih prava na cijepljenje izuzetno je neprihvatljivo i moralno upitno ", Rekao je Beros. 
Apelirao je na sve koordinatore cijepljenja i županijske zavode za javno zdravstvo da se cijepljenje provodi prema planu cijepljenja i programu cijepljenja koji je vrlo jasno definiran. 

Kaić: Ne postoji službeni protokol o tome što učiniti da se izbjegne bacanje cjepiva.

Upitan što se radi s razrijeđenim dozama cjepiva ili otvorenim bočicama koje se ne mogu koristiti šest sati nakon otvaranja i postoji li određeni protokol o tome kako se one mogu koristiti, Bernard Kaić odgovorio je da ne postoji takav protokol. 
Međutim, istaknuo je da je zdrav razum da je bolje cijepiti bilo koga nego baciti cjepivo.
"Postoje i upiti kako je moguće započeti cijepljenje u ambulantama, a negdje i posljednji korisnik doma za starije osobe nije primio cjepivo. Neizbježno je da kraj prve faze cijepljenja, medicinsko osoblje i socijalni radnici, bit će cijepljeni drugom fazom cijepljenja. ", rekao je Kaić. 
Upitan imaju li informacije o dodatnim slučajevima pretjeranog cijepljenja, Beros je rekao kako je uvjeren da u sustavu nema puno takvih slučajeva.
"Sve je transparentno, postoji jedinstveni registar cijepljenja i svatko tko je možda cijepio nekoga preko crte ne može biti izuzet od bilo kakve daljnje analize. U svakom slučaju, za sada podaci o provedbi plana cijepljenja pokazuju da sve ide prema tome planirati. U slučaju sumnje na iznimku, učinit ću sve da je provjerim ", rekao je Beros.
Prema 14-dnevnoj incidenciji u smislu broja novoinficiranih na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska je među boljim zemljama Europske unije. Trenutna incidencija je 146, a samo četiri europske zemlje imaju nižu incidenciju.Do jučer je u Hrvatskoj cijepljena 61.241 osoba, 41.966 je dobilo dvije doze, što znači da je cijepljenje za njih završeno, a 20.275 osoba jednom dozom. Potrošeno je ukupno 102.207 doza, istaknuto je na konferenciji u sjedištu.

577 novih slučajeva koronavirusa

u Hrvatskoj U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 577 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2596, a 12.762 osobe su u samoizolaciji.
Među njima je u bolnici 1.055 pacijenata, od čega 92 na respiratoru.Do danas je ukupno testirano 1.244.515 ljudi, od čega 6.829 u posljednja 24 sata.Do sada je prijavljeno da 236.333 ljudi ima koronavirus, od kojih je 5.238 umrlo. Ukupno se oporavilo 228.499 ljudi, od čega 296 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.