Premijer najavio uvjetno popuštanje mjera 1. ožujka i ukidanje viza za ulazak u SAD do ljeta

Premijer najavio uvjetno popuštanje mjera 1. ožujka i ukidanje viza za ulazak u SAD do ljeta
Premijer Plenković istaknuo je danas da se trend smanjenja broja novoinficiranih koronavirusom nastavlja deseti tjedan zaredom, te da je tjedni prosjek od 75 potvrđenih slučajeva zaraze na milijun stanovnika. Dodao je da se dinamika cijepljenja pojačava te da će, s novim pošiljkama, do kraja ožujka u Hrvatskoj biti ukupno preko 700 000 doza, što će značajno povećati broj cijepljenih građana.Otvarajući današnju 44. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na najvažnije teme u proteklih tjedan dana.
 
Govoreći o epidemiološkoj situaciji, rekao je da broj novozaraženih koronavirusom i dalje pada, kao i broj hospitaliziranih i umrlih, a trend pada nastavlja se deseti tjedan zaredom. Danas je, dodao je, taj broj 10 posto od broja zabilježenog 10. prosinca. 
Trenutno je tjedni prosjek 75 potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika, što Hrvatsku svrstava na treće mjesto u Europskoj uniji, iza Finske i Danske. Najavio je da će Vlada nastaviti razmatrati situaciju i ako se nastavi razvijati u dobrom smjeru, moguće je daljnje ublažavanje određenih protuepidemijskih mjera već od 1. ožujka. "To ćemo rado učiniti, sa ili bez poticaja s razine županijskog sjedišta", dodao je premijer Plenković.  
Istaknuo je da se dinamika cijepljenja pojačava te da će, s novim pošiljkama, do kraja ožujka u Hrvatskoj biti ukupno preko 700 000 doza, što će značajno povećati broj cijepljenih građana.
 
Sva tri do sada odobrena cjepiva su na snazi, razmatraju se mogućnosti kupnje ruskog cjepiva, Sputnik
 
Podsjetio je da je Hrvatska naručila 1,9 milijuna doza cjepiva Pfizer, milijun doza Modern, 2,7 AstraZenecino i 900 000 Johnson & Johnson. Također je, dodao je, ruskoj strani poslan upit u vezi s cjepivom Sputnik. 
"Želimo da, zbog sigurnosti naših građana i svih uobičajenih kriterija koji se obično primjenjuju na području javnog zdravstva, budemo apsolutno sigurni da je sve primijenjeno provjereno, pouzdano, sigurno i učinkovito, jednako učinkovito kao i ova tri cjepiva koja se koriste danas ", naredio je.  
Ponovio je da, kada je riječ o učinkovitosti cjepiva, nije dobro kada se podaci prikazuju s razine nekih županijskih zavoda za javno zdravstvo koji zbunjuju građane starije od 65 godina. "Sva tri cjepiva djelotvorna su na način da nema smrtnih posljedica, nema ozbiljnih simptoma, nema respirata i nema hospitalizacije", rekao je premijer dodajući da je to stav Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Vlada. 
"Važno je da poruke budu u skladu s javnošću kako ne bismo doveli svoje sugrađane u situaciju da sumnjaju na određena cjepiva", dodao je premijer Plenković.
 
Pelješki most u potpunosti je završen do sezone 2022.
 Između ostalih aktivnosti, izdvojio je kvalitetne i sadržajne posjete Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Izrazio je zadovoljstvo napretkom na gradilištu Pelješkog mosta, gdje je prve stupove Komarna povezala s kopnom. 
Do kraja godine, najavio je, most bi trebao biti fizički povezan, a onda započinju završni radovi na samom mostu, pregledi, dozvole i pristupne ceste. "Sve zajedno, trebalo bi biti spremno do sezone 2022., što je velik korak naprijed i strateška fizička veza između juga Hrvatske i ostatka zemlje", rekao je dodajući da će Pelješki most biti dominantan projekt u smislu članstva Hrvatske u EU.godine uz sufinanciranje od 357 milijuna eura. 
U Dubrovniku je otvoren studentski dom za preko 500 učenika, izgrađen po najmodernijim i najvišim standardima, a potpisan je i ugovor o izgradnji sigurne kuće, kao dio Vladine politike za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 
Početak radova na obnovi i dogradnji istočne obale obilježen je u Splitu, a premijer je projekt ocijenio vrlo kvalitetnim, jer će do kraja godine taj dio obale dobiti potpuno novu dimenziju .
 
Ispunjen ključni uvjet za američko ukidanje viza
 
Što se tiče vanjskopolitičkih pitanja, premijer Plenković izdvojio je potvrdu Sjedinjenih Država da je Hrvatska nakon dugih godina ispunila jedan od ključnih uvjeta za pridruživanje programu ukidanja viza. Naime, broj odbijenih zahtjeva za turističke i poslovne vize iznosio je samo 2,68%, a prag je 3%. Nakon toga riješit će se još nekoliko pitanja iz domene Ministarstva unutarnjih poslova, a premijer Plenković izrazio je uvjerenje da bi postupci na američkoj strani trebali biti dovršeni do ljeta kako bi se ukidale vize za hrvatske građane.
PVRH



 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.