Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Kluba 119. brigade HV-a, najveće istarske ratne postrojbe

Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Kluba 119. brigade HV-a, najveće istarske ratne postrojbe

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Kluba 119. brigade Hrvatske vojske. Na sastanku s predsjednikom Milanović sudjelovali su bivši zapovjednici 119. brigade Hrvatske vojske umirovljeni brigadir Branko Bošnjak, umirovljeni brigadir Marijan Mužinić, umirovljeni pukovnik Mauro Ukušić, umirovljeni pukovnik Mirko Vuković, umirovljeni bojnik Roberto Fabris te umirovljeni brigadir i urednik Monografije 119. brigade HV-a Davor Gregorović.

 Bivši zapovjednici 119. brigade HV-a detaljno su upoznali predsjednika Milanovića s okolnostima u kojima je 1991. osnovana ta najveća ratna postrojba na području Istarske županije, a koja je u početku imala zadaću očuvanje mira u Istri, osiguranje i razminiranje preuzetih vojarni. Tijekom Domovinskog rata, rečeno je, pripadnici 119. brigade HV-a sudjelovali su u obrani Republike Hrvatske na dubrovačkom bojištu, zatim u novigradskom zaleđu, na području Slavonskog Broda i u Lici, a svoj doprinos oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske dali su i tijekom VRO Oluja.    đ

Predsjednika Republike informirali su, nadalje, kako žele sačuvati sjećanje na ratni put i ulogu njenih pripadnika u Domovinskom ratu, pa je Klub 119. brigade HV-a odlučio pripremiti i monografiju o toj istarskoj ratnoj postrojbi koja bi trebala biti objavljena u rujnu ove godine, povodom 30. obljetnice osnutka. Kroz 119. brigadu HV-a prošlo je 6500 građana Istre, sedam pripadnika je poginulo, 80 je ranjeno, a brigada nije ostavila ni jednu mrlju na svom ratnom putu, kazali su njeni bivši zapovjednici.    

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.