Premijer najavio: Od 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata i treninzi u zatvorenom

Premijer najavio: Od 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata i treninzi u zatvorenom

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Plenković najavio:  Od 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata i treninzi u zatvorenom.

Premijer Plenković najavio je danas da će se od 1.ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata, a omogućit će se i održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz odgovarajuće epidemiološke okvire. Istaknuvši da je po svim pokazateljima situacija bolja, dodao je da ona još uvijek zahtijeva veliki oprez. Vlada će nastaviti i s odgovarajućim praćenjem gospodarstva i poduzetnika te će nastojati izaći u susret što se tiče mjera očuvanja radnih mjesta.

Otvarajući današnju, 45. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.  Izdvojio je posjet Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji u kojima su brojni projekti, kazao je, pokazatelj snažnoga angažmana u korištenju europskih sredstava. 
U Šibeniku je otvoren Adriatic Business Centar, vrijedan 20 milijuna kuna, financiran 100 posto europskim sredstvima, a pruža mnoge prednosti i preduvjete za rad za nove, mlade poduzetnike i inovatore osobito u audio-vizualnom sektoru. U Zadarskoj županiji također veliki projekti – navodnjavanje u Baštici, gradilište ribarske luke Gaženica, ribarska luka u Kalima – a premijer Plenković kazao je da je i to jedan od pokazatelja koliko Vlada drži do hrvatskih otoka.
Ovoga tjedna obilježen je  Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja je, zahvaljujući angažmanu Vlade, prošle godine u cijelosti dovršena i sada je i konferencijski i kongresni centar, ali i dom sjednica Vlade zbog pandemije koronavirusa.
 
Prvi cjeloviti registar hrvatskih otoka
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pripremilo je prvi cjeloviti registar otoka. 
Riječ je o jedinstvenom registru svih 1244 hrvatska otoka, otočića i hridi, a nedavno je u Saboru održana rasprava o izmjenama Zakona o otocima gdje je ministrica Tramišak pojasnila sve aktivnosti Vlade po tom pitanju. 
Podsjetio je da je Vlada održala sjednicu posvećenu otocima na Hvaru prije dvije i pol godine, kada je i predložen novi zakon, a kasnije je napravljen i program razvoja otoka. 
"Investirali smo više od 100 milijuna kuna i potičemo koncept pametnih otoka i ulaganja, što će biti dobro i za hrvatski turizam", kazao je premijer Plenković i kazao da je u tijeku kampanja "Stay safe in Croatia", koja će omogućiti posjetiteljima da unatoč pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj provedu godišnje odmore.
 
Popuštanje određenih epidemioloških mjera uz daljnji veliki oprez

Što se tiče epidemije koronavirusa, najavio je popuštanje određenih mjera od 1. ožujka, ali i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta. Istaknuo je da su u Hrvatskoj u proteklih 10 tjedana zaredom brojevi padali i smanjeni su 11 puta. U odnosu na prošli četvrtak, dodao je, ovaj se tjedan bilježi određeni porast brojeva novozaraženih.
Dodao je da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi koji su uzroci toga trenda – je li to bilo zbog vala hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu ponašanja. 
"U svakom slučaju i dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo, uz Dansku, zemlja koja ima najmanju tjednu incidenciju novozaraženih u Europskoj uniji", kazao je premijer Plenković i dodao da je dobro što je smanjen i broj novozaraženih i hospitaliziranih i onih na respiratoru i broj preminulih. "Po svim pokazateljima situacija je bolja, ali i dalje zahtijeva veliki oprez", poručio je.
 
Otvaraju se terase kafića i treninzi u zatvorenim prostorima
 
Da bismo i dalje bili odgovorni u načinu na koji nastojimo zaštititi građane od koronavirusa, nakon niza konzultacija sa svim resorima intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima, uz propisane epidemiološke okvire najavio je predsjednik Vlade i dodao da će o tome detaljnije sutra govoriti članovi Stožera civilne zaštite. 
Glede sporta, omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz određene specifičnosti s obzirom na kontakt sportove i kolektivne sportove. 
"Nastavit ćemo s odgovarajućim praćenjem našega gospodarstva i naših poduzetnika. Ministri Marić, Aladrović, Ćorić i ministrica Brnjac nastavit će dijalog sa zainteresiranim predstavnicima gospodarstva. Nastojat ćemo izaći u susret što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, u okvirima onoga što je u ovom trenutku moguće", najavio je premijer Plenković.
 
Još je jednom apelirao na oprez i praćenje situacije u drugim zemljama. "Imamo nekoliko manjih žarišta u par županija u ovom trenutku, ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni", upozorio je, ali i dodao da su ove mjere primjerene situaciji u kojoj se nalazimo. 
Također je dodao da se, ukoliko se situacija pogorša, uvijek mogu donijeti restriktivnije mjere."Nastojimo čuvati zdravlje, čuvati gospodarstvo, održati financijsku stabilnost, plaće, mirovine, naknade za radna mjesta i sve što radimo radimo u interesu hrvatskih građana s punom odgovornošću da to napravimo što je bolje moguće", poručio je.
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.