Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Pleternicu i Slavonski Brod

Premijer posjetio Pleternicu i Pakrac

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Pleternicu u Požeško-slavonskoj županiji.U izjavi za medije, zahvalio je gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević i potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu na aktivnostima u povodu 30. obljetnice početka Domovinskog rata.
"Zahvaljujem još jednom svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih hrvatskih branitelja  i onima koji su dali najviše da danas imamo slobodnu i demokratsku Hrvatsku te svi zajedno trebamo dati doprinos njezinom razvoju i kvaliteti života naših sugrađana, uključivši i ovdje u Požeško-slavonskoj županiji", kazao je predsjednik Vlade.

Plenković je izvijestio i da je održan sastanak s proširenim Predsjedništvom Županijske organizacije HDZ-a Požeško-slavonske županije. "Analizirali smo političku situaciju u županiji, osvrnuli se na postignuća koja su ostvarena u proteklih nekoliko godina, a osobito na podršku koju je Vlada Republike Hrvatske dala ovoj županiji", rekao je. Izdvojio je tri primjera koja pokazuju što je sve učinjeno u protekle četiri godine za Požeško-slavonsku županiju. Kao prvo naveo je reformu financiranja lokalne i područne samouprave kojom su županije, gradovi i općine dobile više od 100 posto svojih izvornih prihoda. "Dakle, povećali smo prihode županijama, gradovima i općinama ovdje u Požeško-slavonskoj županiji za 100 posto", dodao je.

U mandatu Vlade ugovoreno 208 milijuna eura u Požeško-slavonskoj županiji

Kad je riječ o korištenju europskih sredstava, predsjednik Vlade je rekao da od ukupno 212  milijuna eura koji su ugovoreni u Požeško-slavonskoj županiji, 208 milijuna eura je ugovoreno u mandatu njegove Vlade.
Premijer Plenković istaknuo je i mjeru za očuvanju radnih mjesta koju je Vlada primijenila na razini cijele Hrvatske kako bi se premostile posljedice pandemije covida 19 u gospodarskom, financijskom i socijalnom smislu. Naglasio je da je za očuvanje radnih mjesta u Požeško-slavonskoj županiji do sada isplaćeno 110 milijuna kuna za više od 12 tisuća radnika."Na tom tragu nastavit ćemo provoditi i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i zalagati se za razvoj ovoga kraja", poručio je Plenković.Izdvojio je i projekt "Terra Panonica", naglasivši da je Pleternica jedan od najagilnijih gradova uopće u apsorpciji europskih sredstva među jedinicama lokalne i područne samouprave.
Plenković je iskazao potporu Antoniji Jozić, kandidatkinji Hrvatske demokratske zajednice za županicu na predstojećim lokalnim izborima, dr. Željku Glaviću, kandidatu za gradonačelnika Požege te Mariji Šarić, kandidatkinji za gradonačelnicu Pleternice.Kazao je da očekuje da će kandidati HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji dobiti najveće povjerenje građana.

Građani neće ostati bez lijekova

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković je kazao da građani neće ostati bez lijekova. Podsjetio je da je Vlada prošle godine isplatila 1,34 milijardi kuna drogerijama i više od 300 milijuna kuna za troškove koji su također bili vezani za lijekove. "Mi smo u protekloj godini imali enormne izdatke upravo za zdravstvo zbog pandemije koronavirusa", dodao je.
Rekao je i da će ministar Beroš zajedno s potpredsjednikom Marićem nastaviti razgovore s predstavnicima veledrogerija i iznalaziti rješenja. "A što se tiče racionalnosti upravljanja troškovima za to su odgovorni svi, bilo da je riječ o nacionalnim zdravstvenim ustanovama ili onima na županijskoj razini", rekao je Plenković.Upitan o rješenju izbora predsjednika Vrhovnoga suda, premijer je kazao da će scenarij njegovog prijedloga poštivati Ustav, zakone i institut javnog poziva.

Davor Filipović sjajan kandidat za gradonačelnika Zagreba

Plenković je novinarima rekao i da je HDZ-ov kandidat Davor Filipović sjajan kandidat za gradonačelnika Zagreba koji svakim nastupom pokazuje da je kompetentan u svim gradskim temama, da ima jasnu viziju policentričnog razvoja grada Zagreba te da će učiniti napore i na smanjivanju i konsolidaciji financija.Dodao je da se Davor Filipović za razliku od drugih kandidata razumije u gradske teme, zna grad, njegove probleme i politike, i ne dolazi u tu utakmicu bez da se prethodno bavio gradom. "Filipović je profesor, sportaš, pristojan, a i ima sportsku drskost koja je ključna za velike političke utakmice kao što je ova pred njim", kazao je Plenković.Upitan o predstečajnom postupku Brodotrogira, premijer Plenković je kazao da očekuje od vlasnika da iznađe rješenje te da država ima mehanizme za potpore radnicima.
"Dolje ima puno društava, sedam ili osam. Intencija je da s vrlo pametnom i ciljanom podrškom omogućimo revitalizaciju hrvatske brodogradnje i to da Jadran brod kontrolira trošenje svake kune koje dolaze temeljem zajmova koje daju banke a nakon jamstava koje daje Vlada. Očekujem od vlasnika da iznađe rješenje, država ima mehanizme za potpore radnicima", poručio je Plenković.

Premijer u Slavonskom Brodu obišao novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Predsjednik Vlade posjetio je i Slavonski Brod, gdje je u pratnji ravnateljice Lidije Grčić i brodsko-posavskog župana Danijela Marušića obišao novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja, vrijednu 12 milijuna kuna. 
"Projekt pedijatrije vrijedan je 12 milijuna kuna i skoro je 100 posto financiran europskim sredstvima. Kompletno opremljena pedijatrija omogućava da šest timova pedijatara pruže još kvalitetnije usluge mladima, majkama, djeci", rekao je Plenković i zahvalio svima koji su bili angažirani na projektu.
Predsjednik Vlade podsjetio je da taj projekt, kao i projekti obnove bolnica u Slavonskome Brodu i Novoj Gradiški, pokazuje koliko je korisno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Projekti obnove dviju bolnica vrijedni su oko 200 milijuna kuna.
Istaknuo je kako je Vlada proteklih godina dala snažnu potporu Brodsko-posavskoj županiji, među ostalim, i kroz 186 milijuna kuna koji su ostali u toj županiji nakon izmjene Zakona o financiranju lokalne samouprave.
"Ovdje je ugovoreno oko 250 milijuna eura vrijednih projekata. Samo za očuvanje radnih mjesta Vlada je za radnike u ovoj županiji do sada isplatila više od 165 milijuna kuna", rekao je Plenković.

PVRH /Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.