Ministar Banožić susreo se s veleposlanikom Slovačke Nj.E. Peterom Suskom

Susret Banožić Susko

 

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić susreo se u srijedu, 3. ožujka 2021. godine u Ministarstvu obrane s veleposlanikom Slovačke Republike Nj.E. Peterom Suskom.Tom prigodom, obje strane izrazile su zadovoljstvo dugogodišnjim prijateljskim odnosom dviju država, a ministar obrane zahvalio je Vladi Slovačke Republike te slovačkom narodu na iskazanoj solidarnosti nakon snažnih potresa koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije.„Hrvatsko-slovački odnosi tradicionalno su vrlo bliski, dijelimo visok stupanj međusobnog razumijevanja i poštovanja, stoga mi je drago da se konačno imamo priliku susresti“, rekao je ministar Banožić naglasivši kako je Hrvatska u potpunosti otvorena za daljnji razvoj obrambene suradnje dviju država s čime se složio i veleposlanik Susko.

„Naše države dijele mnoge obrambene interese, među ostalim, nastavak provođenja euroatlantskih integracija europskog susjedstva, potpuni prijelaz na vojnu tehnologiju zapadnog porijekla i povezivanje hrvatske i slovačke obrambene industrije“, rekao je Banožić.

„Što se tiče naših konkretnih projekata, prije svega bih izdvojio Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo – Centar (MND-C) i drago mi je što je Slovačka prepoznala stratešku važnost ovog zapovjedništva koja je izvrstan okvir za daljnje jačanje naše suradnje kroz zajednički razvoj sposobnosti i jačanje interoperabilnosti naših snaga“, rekao je ministar obrane. U tom kontekstu, kazao je kako se suradnja Hrvatske i Slovačke razvija i u okviru njemačke grupacije Koncepta vodećih nacija, dok hrvatske i slovačke specijalne snage dijele članstvo i u okviru Regionalne komponente zapovjedništva specijalnih snaga.

Veleposlanik Susko ističe kako se raduje suradnji u sklopu Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar te kako su spremni za suradnju koju ocjenjuje dobrom i aktivnom.

Ministar obrane također je podsjetio kako važno područje suradnje dviju država predstavlja i inicijativa Srednjoeuropske obrambene suradnje – CEDC kojom Republika Hrvatska predsjeda u 2021. godini. Važnost regionalne suradnje dodatno je naglašena u kontekstu trenutne krize i sigurnosnih izazova.

Obje strane složile su se kako su inicijative PESCO-a i Vojne pokretljivosti prilika  za daljnju međusobnu suradnju dviju država u okviru Europske unije, a kako je upravo kroz Europski obrambeni fond moguće potaknuti povezivanje hrvatske i slovačke obrambene industrije. 

 

FOTO: MORH/J. Kopi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.