Premijer Andrej Plenković najavio rusko cjepivo Sputnik V kada ga odobri Europska agencija za lijekove

Premijer Andrej Plenković najavio rusko cjepivo Sputnik V kada ga odobri Europska agencija za lijekove
Sjednica VladE RH Vlada Youtube

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da je Vlada više nego spremna nabaviti rusko cjepivo Sputnik V kada ga odobri Europska agencija za lijekove. Dodao je da je Vlada zatražila od ruske strane dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnik V, te istaknuo da je očito započela formalna procedura odobrenja u Europskoj agenciji za lijekove. Također je rekao da se odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson & Johnson očekuje u ožujku, što je dodatnih 900.000 doza za Hrvatsku. Otvarajući današnju 46. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković komentirao je nekoliko aktualnih tema u proteklih tjedan dana. 

Ovog tjedna obilježena je 30. obljetnica početka Domovinskog rata u Pakracu. "Ovo je važan događaj za modernu Hrvatsku i još jedna važna poruka hrvatskim braniteljima bez kojih ne bi bilo države ni slobode kakvu danas svi zajedno uživamo. Još jednom zahvaljujem svima", rekao je premijer, a izdvojio je i sastanak Europskog vijeća, gdje su glavna tema bile aktivnosti svih država članica i opće nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva. 
"Daljnji je pritisak na Europsku komisiju da osigura da se u razgovorima s farmaceutskim tvrtkama od kojih smo na vrijeme naručili više od dovoljnog broja doza ispuni najava da će se ta dinamika ubrzati u drugom tromjesečju 2021. godine", rekao je. .
 
Podsjetio je da je hrvatska Vlada naručila 6,8 milijuna doza cjepiva, što je više nego dovoljno za sve građane starije od 18 godina. 
Dodao je da je Europsko vijeće također razgovaralo o sigurnosti, strateškoj autonomiji i suradnji s NATO-om.
 
Unatoč određenom rastu, epidemiološka situacija je i dalje dobra, ali moramo biti na oprezu,
 
govoreći o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, rekao je da je ona još uvijek relativno dobra i da je prema tjednoj incidenciji četvrto najbolje mjesto u Europskoj uniji . 
"Imamo najmanju tjednu učestalost među mediteranskim zemljama, drugu najmanju među srednjoeuropskim zemljama, i premda smo posljednjih dana zabilježili određeni rast, imali smo priliku ponovo otvoriti ugostiteljske objekte na terasama, vratiti se treningu u zatvorenom, što je također važan korak naprijed. prema normalnijem načinu života za sve nas ", istaknuo je premijer.
 
Potrebno je, dodao je, ostati na oprezu što je više moguće kako bi se nastavio trend smanjenja broja hospitaliziranih, onih na respiratorima i, posebno, umrlih. 
S obzirom na to da se u nekim županijama bilježe određeni napadi, u dogovoru s Nacionalnim stožerom, županijsko sjedište donosi neke strože mjere kako bi suzbilo daljnje širenje epidemije.Do sada je potrošeno više od 242.000 doza cjepiva, postupak cijepljenja se intenzivira , proces se intenzivira. Pokrenut je i portal cijepise.zdravlje.hr, kao i besplatni telefonski broj 0800 001, na kojem se građani mogu prijaviti za cijepljenje. U prva tri dana 42,5 tisuća ljudi registriralo se za cijepljenje putem Interneta, a gotovo 3 tisuće putem telefona.
 
Premijer Plenković najavio je da se odobrenje Europske agencije za lijekove za tvrtku za cjepiva Johnson & Johnson očekuje u ožujku, što za Hrvatsku znači novih 900 tisuća doza. 
"Kao što smo i najavili, hrvatska je vlada zatražila od ruske strane dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnik V, a očito je sada pokrenuta i procedura za odobravanje od strane Europske agencije za lijekove. Učinit ćemo sve bilateralno kako bismo vidjeli detalje. Europska agencija za lijekove odobrila je ovo cjepivo, više smo nego spremni nabaviti ga ", rekao je premijer.
 
Aplikacija e-Rekonstrukcija olakšat će postupak prijave štete od potresa, a
 
osvrnuo se i na aktivnosti Stožera civilne zaštite vezane uz sanaciju posljedica razornog potresa u Petrinji i okolici. 
"Pojačan je završetak rada na procjeni štete, očekujemo da će biti dovršen, a zatim Vlada u rokovima podnijeti zahtjev za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti", rekao je najavivši da će ministar Horvat predstaviti novi Zahtjev za e-obnovu upravni i pravni postupak za sve one čija je imovina pretrpjela štetu.
 
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.