Premijer u Dnevniku HTV-a: Do 1. svibnja trebalo bi stići ukupno oko milijun doza cjepiva

premjer u Briselu

Premijer Andrej Plenković rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a da je tijekom posjeta Bruxellesu jedna od tema bilo inzistiranje Hrvatske na ubrzanju distribucije cjepiva. 

Premijer Andrej Plenković rekao je da je posjet Bruxellesu bio intenzivan, a jedna od tema bilo je inzistiranje Hrvatske na ubrzanju distribucije cjepiva. Podsjetio je da je Vlada naručila 6,8 milijuna doza cjepiva, došlo ih je oko 430 000. Do 1. svibnja u Hrvatskoj bi trebalo biti oko milijun doza cjepiva."Sve je to malo sporije nego što se očekivalo", rekao je. 
Premijer Plenković istaknuo je da problemi nastaju u ogromnim narudžbama."EU i druge zemlje širom svijeta naručile su velike količine. Drugo, nakon što su Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson uspjeli otkriti cjepivo i započeti proizvodnju u rekordnom roku, sami proizvodni kapaciteti nisu toliko visoki da bi isporuka bila brza koliko bismo željeli ”, rekao je.
Istaknuo je da je još jednom želio naglasiti koliko je Hrvatskoj potrebno cjepivo, jer smo turistička zemlja. Dodaje da Hrvatska želi u turističku sezonu ući sa što više cijepljenih hrvatskih građana, a zatim osigurati na razini EU-a da se sloboda kretanja stvara na siguran način."Stoga će Europska komisija izaći sljedeći tjedan s prijedlogom za potvrdu za tri kategorije građana - za one koji su cijepljeni ili su prevladali covid ili imaju negativan test", rekao je. 
Govoreći o distribuciji cjepiva, Plenković je rekao da Hrvatska od ljeta, kada su započeli pregovori s farmaceutskim tvrtkama, postupno dobiva signale Europske komisije o pregovorima. Tijekom ljeta, sve dostupne informacije ukazivale su na to da će cjepiva protiv AstraZenece biti izrađena što je prije moguće i odobrena što je prije moguće. Tada se nešto zakompliciralo, rekao je i podsjetio da im je Hrvatska odmah krenula s velikom narudžbom, od 2,7 milijuna doza.
"Ovisno o tome koja farmaceutska tvrtka isporučuje svoja cjepiva, takav se način distribuira. U ovom je trenutku šteta što smo najviše naručili od AstraZenece jer su usporili dinamiku. Ali kad se to konsolidira, mogli bismo dobiti vrlo velike količine cjepiva AstraZeneca ”, rekao je.

Ministar Beroš u kontaktu je s direktorom HALMED-a

Komentirao je slučaj 91-godišnjakinje koja je umrla treći dan nakon primanja cjepiva AstraZeneca. Rekao je da je razgovarao s ministrom zdravstva Vilijem Berosom."U kontaktu je s direktorom HALMED-a i podaci koje imaju su takvi da ne vide nikakvu uzročnu vezu između smrti preminule dame i primanja cjepiva. Još uvijek sve propituju. Također će se konzultirati s Europskom agencijom za lijekove ", rekao je.
Smatra da odluku o prestanku cijepljenja AstraZenecom mora donijeti struka i ne smije biti stvar voluntarizma.Rekao je da prema informacijama ravnatelja HZJZ-a nije istina da ljudi odbijaju cjepivo AstraZeneca.
"Nitko ne stavlja na tržište cjepivo koje je nepouzdano i neodobreno. Prvo je stav Svjetske zdravstvene organizacije, zatim Europske agencije za lijekove, a zatim Hrvatske agencije za lijekove. To su institucije kojima moramo vjerovati ", rekao je premijer Plenković.

U skladu s Ustavom i zakonom,

razgovaralo se i o Nacionalnom planu oporavka i otpora, područjima pogođenim potresom i izboru predsjednika Vrhovnog suda.
"Postoji samo jedan način na koji se predsjednik Vrhovnog suda može birati, a to je u skladu s Ustavom i zakonom. Ovaj put koji se sada bira suprotan je zakonu koji detaljnije uređuje način izbora predsjednika suda, a to je zakon o sudovima koji je na snazi. Cijela ova rasprava je nadrealna. Gotovo je nevjerojatno da o tome već tjednima razgovaramo u Hrvatskoj. Pozvao bih neke druge odvjetnike koji sada nisu vrlo elokventni da kažu nekoliko riječi, koje treba poštovati. Jedini zaslužni sud koji ocjenjuje sukladnost zakona o sudovima s Ustavom nije ni premijer ni predsjednik Hrvatskog sabora ni predsjednik Republike. To je samo Ustavni sud ", rekao je premijer Plenković.
Na pitanje je li mu Zlata Đurđević prihvatljiva kao kandidatkinja, premijer je rekla da nije ni kandidatkinja.

Na izjave Peđe Grbina

osvrnuo se i na izjave Peđe Grbina koji je rekao "da šef Vrhovnog suda ne želi da se riješi osobe koja bi mogla nešto učiniti".
"Zaista je nevjerojatno što mu se događa. Činio mi se ozbiljnijim kad sam prije nekoliko godina sjedio s njim u Hrvatskom saboru. Sad mi se to čini kao šala. Uz to, ponovit ću još jednom - ne postoji teza kojom se želi postaviti da u našem dogovoru postoji favorit. Nema dogovora, nema utjecaja, nema lobija, nema starijih političara koji mogu imati utjecaja na vladu. Ne postoji. Ne postoji takva stvar. U interesu je vlade, parlamentarne većine, da u roku odabere predsjednika Vrhovnog suda. Trebali biste odabrati kompetentnu osobu. Nikome nismo sugerirali da prijavljuje ili ne. Zlata Đurđević uopće nije tema. "Dok smo u fazi flagrantnog kršenja postupka koji je na snazi, nitko, pa ni on, nije tema", rekao je.    

Filipović se pokazao superiornim u odnosu na ostale kandidate.

Na pitanje koliko šansa ima HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima, Plenković je rekao da je Davor Filipović sjajan kandidat."Odličan je u idejama koje ima za Grad Zagreb, u poznavanju gradskih tema, poznavanju gradskih financija i viziji koju ima. Siguran sam da će postići sjajan rezultat. Volio bih da on bude budući gradonačelnik Grada Zagreba jer je mlad, obrazovan, energičan čovjek. Konstruktivan je, a ne destruktivan. Znao bi okupiti sjajan tim za budućnost glavnog grada ", naglasio je.
Smatra da do izbora ima još dovoljno vremena i da je svako sučeljavanje pokazalo da je Filipović superiorniji od ostalih kandidata.
"Želim mu uspjeh. Imat će veliku podršku stranke i mene kao predsjednika stranke. No, podršku bi trebao skupiti u puno širem bazenu jer je to dobro za Grad Zagreb, a to želim svim kandidatima u cijeloj Hrvatskoj ", zaključio je premijer Plenković. 
          
Izvor: HRT / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.