Premijer - Zastoj u distribuciji cjepiva bio je jedan od ključnih razloga mog odlaska u Bruxelles

Premijer u Bruxellesu

Zastoj u distribuciji cjepiva bio je jedan od glavnih razloga mog odlaska u Bruxelles. Danas smo na 8,7 milijuna naručenih doza raznih cjepiva za hrvatske građane, od kojih milijun treba doći do prvog svibnja, rekao je jučer Premijer.

"Hrvatska je, kao i brojne druge članice, nezadovoljna količinom cjepiva koju smo dobili. U procesu narudžbe cjepiva išli smo logikom da će AstraZeneca biti prva čije će cjepivo biti dovršeno i odobreno. Zato smo od njih naručili najviše doza. U međuvremenu je prvi odobrenje dobio Pfizer, onda Moderna, AstraZeneca, a sada i Johnson i Johson. Mi kontinuirano povećavamo broj narudžbi, čak i ovih cjepiva koja još nisu odobrena. Kad se sve zbroji danas smo na 8,7 milijuna naručenih doza raznih cjepiva za hrvatske građane" - kazao je i dodao da je u stalnom kontaktu s austrijskim kancelarom Kurzom i ostalim kolegama.

Kurzova poruka slična je onoj koju sam izrekao Ursuli von der Leyen, naši stavovi konvergiraju.Sad smo vidjeli da oni koji su naručivali cjepiva od onih čiji je proizvodni lanac bolje organiziran dobivaju više cjepiva, a oni koji imaju neki zastoj ili problem u proizvodnom lancu, trenutno dobivaju sporije, rekao je Plenković i dodao da je istaknuo ideju da se nađe korektivni mehanizam da oni koji dobivaju više daju onima koji imaju manje, a kojim bi se europska solidarnost bolje vidjela nego li se vidi danas. O tome ćemo imati raspravu na Europskom vijeću za dva tjedna.

Dodao je da ne smatra da je Hrvatska zakinuta, nego da dobiva onoliko koliko su farmaceutske kompanije u stanju proizvesti. "Problem je da nemamo predvidiv plan isporuke u drugom kvartalu. Mi otprilike znamo do kraja travnja da ćemo ukupno imati milijun doza, a već nakon toga tih podataka nemamo”, rekao je Plenković.

U ranijem razgovoru za HRT rekao je i da su velike količine naručili i EU i druge države diljem svijeta. Kao drugo, nakon što su u rekordno brzom roku i Pfizer, i Moderna, i AstraZeneca, i Johnson&Johnson uspjeli otkriti cjepivo i počeli proizvodnju, sami proizvodni kapaciteti nisu toliki da bi isporuka bila brza onako kako bismo mi htjeli.

Istaknuo je da je još jednom želio naglasiti koliko je Hrvatskoj potrebno cjepivo, jer smo mi turistička država. Dodaje da Hrvatska želi ući u turističku sezonu sa što više procijepljenih hrvatskih građana, a potom da se osigura na razini EU-a da se sloboda kretanja napravi na način koji je siguran.

„Stoga će izaći Europska komisija idući tjedan s prijedlogom potvrde za tri kategorije građana - za one koji su cijepljeni, ili su preboljeli covid ili pak imaju negativni test“, kazao je. 

Govoreći o raspodjeli cjepiva Plenković je rekao da je Hrvatska od ljeta, kada su počeli pregovori s farmaceutskim kompanijama, postupno dobivala signale od Europske komisije o pregovorima. Tijekom ljeta sve dostupne informacije upućivale su da će cjepiva AstraZenece najbrže biti gotovo i najbrže biti odobrena. Onda se tu nešto zakompliciralo, kazao je i podsjetio da je Hrvatska odmah prema njima išla s velikom narudžbom, od 2,7 milijuna doza.

„Ovisno o tome kako koja farmaceutska kompanija dostavlja svoja cjepiva, tako se to i distribuira. U ovome trenutku nama je šteta da smo najviše naručili od AstraZenece zato jer su oni usporili svoju dinamiku. No, jednom kada se to konsolidira mi bismo mogli dobiti jako velike količine cjepiva AstraZenece“, kazao je.

 PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.