Premijer Plenković: Po pitanju cjepivu AstraZenece, očekujemo stav EMA, ali sve će se i temeljito ispitati

Premijer

Premijer Plenković rekao je jučer da se po pitanju Astra Zenecina cjepiva očekuje zajedničko mišljenje i stav EMA-a te da o nastavku cijepljenja cjepivom AstraZeneca odluku donosi struka.- Sutra ćemo vidjeti stav EMA-e, a naš je da sve treba temeljito ispitati. Temeljem dosadašnjih saznanja nemamo indikacija da bismo trebali ići u smjeru zaustavljanja cijepljenja, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara vezano za odluku nekoliko država o privremenom zaustavljanju cijepljenja Astrazenecom kazao je da su cijelo vrijeme u kontaktu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom zdravstva, a ravnatelj Halmeda je sudjelovao na sastancima EMA-e na kojima se raspravljalo o tome što dalje s obzirom na nuspojave kod građana u europskim zemljama.„U ovom trenutku neke države iz opreza donose odluke o privremenoj obustavi cijepljenja cjepivom AstraZenece. Naš stav je da treba temeljito ispitati ima li razloga da temeljem dosadašnjih saznanja i u Hrvatskoj se ide u tom smjeru, ali zasad – iz ovog što stručnjaci govore – takvih indikacija nema“, rekao je.  

Dodao je da će se sutra vidjeti objavljeni stav EMA-e koji će biti na tragu opreza – nastavit će se s ispitivanjem i propitkivanjem samog cjepiva i konzultacijama s kompanijom o eventualnim posljedicama cijepljenja. 
 
Upitan za rusko cjepivo, premijer Plenković je ponovio da će se čekati odobrenje. „Sputnjik je krenuo u proceduru odobrenja na razini EMA-e. Mi ćemo u međuvremenu – osobno sam pokrenuo sve te razgovore s ruskom stranom – proći kroz proces dobivanja dodatnih informacija, ispitivanja cjepiva, načina rada, gdje se radi i kakvi su efekti. Sve dostupne informacija moraju nam biti na raspolaganju kako bismo mogli donositi odluke“, kazao je.
 Premijer Plenković  ističe i da je naručivanje cjepiva krenulo ovog ljeta, dakle još prije informacija kada je AstraZeneca imala određene poteškoće u svojim kliničkim ispitivanjima. Prvo cjepivo koje je najviše odmaklo u smislu ispitivanja i činjenica da bi moglo biti kompletirano da bi se moglo tražiti njegovo odobrenje, bilo je upravo cjepivo AstraZenece.  
„Mi smo, kao i većina drugih zemalja, odmah naručivali najveće količine tog cjepiva. Potom smo naručivali i Pfizerovo, i Modernino, i Johnson&Johnson“, podsjetio je, dodavši da je ukupan iznos doza koje je Hrvatska u ovom trenutku naručila 8,7 milijuna.
 
Premijer Plenković je kazao da se odluke o naručivanju donose na razini struke, dakle Ministarstvo zdravstva, HZZJ i epidemiolozi.Ponovio je da u trenutku kada se naručivalo nitko uopće nije imao ni osjećaja da bi moglo doći do problema u procesu proizvodnje. 
Istaknuo je da je Hrvatska naručila više doza cjepiva nego što Hrvatskoj uopće treba. „Dakle, da se cijepe svi koji su 18 plus, to je 3,4 milijuna“, kazao je, dodavši da je problem koji je sada nastao jedino i isključivo stoga što jedna kompanija od koje je Hrvatska u tom trenutku naručila najviše, jer je tada izgledala najbrža, ima problem u dostavi količina cjepiva, ne samo nama nego i cijeloj Europskoj uniji. 
 
„Učinili smo sve ono što je bilo u tom trenutku na temelju dostupnih informacija logično i ispravno. Kako vrijeme odmiče, sada tražimo druga rješenja, kao što ih svi traže“, izdvojio je premijer Plenković.   
 
Što se tiče europske inicijative o potvrdi o cijepljenju, premijer Plenković je kazao da će EK u srijedu objaviti zakonski prijedlog. „Riječ je o uredbi koja ide za tim da definiramo tri kategorije osoba. Prva su oni koji su cijepljeni, druga oni koji imaju negativan test i treća oni koji su preboljeli Covid-19. Te zajedničke certifikate bi onda priznavale druge države i time bi se omogućila sloboda kretanja“, naglasio je, dodavši da se tako otvara mogućnost zemljama poput Hrvatske da imaju turističku sezonu. 
Izvijestio je pritom da bi trebalo oko tri mjeseca da se to usvoji. Na pitanje o mogućnosti naručivanja dodatnih doza Pfizera, premijer Plenković podsjetio je da je Hrvatska počela s 900 tisuća doza, a sada je na 2,7 milijuna doza.
  
Na pitanje o ulasku Hrvatske u Schengen i eurozoni, premijer Plenković odgovorio je da je na sastanku ministara unutarnjih poslova u petak dobivena ključna konačna evaluacija na tehničkoj razini od strane EK oko nekoliko preostalih tehničkih detalja.  
„Sada se cijela odluka seli na političku razinu i mi ćemo koristiti sve naše kontakte, diplomatske i političke, da Hrvatska uđe u Schengen. Moramo voditi računa da Schengen kojim mi težimo jest onaj tzv. idealni Schengen, prije terorizma, migracijske krize i Covida-19. To je strateški cilj dublje integracije“, kazao je. 
O ulasku u eurozonu rekao je da sada postoji akcijski plan do članstva u eurozoni, a riječ je područjima sprječavanja pranja novca, boljem upravljanju javnim poduzećima, reformi pravosuđa i boljem stvaranju poslovne i investicijske klime. 
„Sve su to teme na kojima radimo kontinuirano. Vjerujem daće se, ukoliko uspijemo ovaj fiskalni ključni kriterij ostvariti – deficit od 3 posto, realizirati članstvo u eurozoni. To je bila i glavna teza razgovora s Ursulom von der Leyen i Valdisom Dombrovskisom“, istaknuo je.
Premijer je odgovorio i na nekoliko pitanja vezanih uz izborne kampanje HDZ-a te kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, a usput se osvrnuo i na probleme oko imenovanja predsjednika Ustavnog suda.
  
PVRH
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.