Predsjednik Vlade u Daruvaru istaknuo podršku Vlade RH češkoj manjini i zahvalio za dolazak čeških turista

Predsjednik Vlade u Daruvaru istaknuo podršku Vlade RH češkoj manjini i zahvalio za dolazak čeških turista

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u utorak Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju, a posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započeo u Daruvaru, obilaskom gradilišta Veteranskog centra. Potom će se sastao i s predstavnicima Javne vatrogasne postrojbe Grada Daruvara, a zatim je  razgovarao s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom, u zgradi Saveza Čeha Daruvara.  Predsjednik Vlade nazočio je svečanom otvorenju novih dijelova Češke osnovne škole "Jan Amos Komensky" i Češkog dječjeg vrtića "Ferda Mravenec", gdje mu se pridružio Vladimir Bilek, zastupnik u Hrvatskom saboru za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

U svom govoru premijer Plenković istaknuo da u Hrvatskoj živi oko 12 000 pripadnika češke nacionalne manjine."Naša Vlada je Vlada koja poštuje, poštuje i podržava sve nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj", rekao je, podržavajući sve Hrvate koji žive u inozemstvu. Istaknuo je da u južnomoravskoj regiji Češke živi oko 1500 Hrvata, a češka i hrvatska vlada svojim aktivnostima i projektima nastoje njegovati svoj identitet i povezanost s domovinom. "Najbolji način za potporu manjinama je zaštita njihovog identiteta, a ključ identiteta je jezik, kultura i obrazovanje", rekao je premijer dodajući da projekti poput novootvorene škole i vrtića omogućuju pripadnicima češke nacionalne manjine da biti svjesni od najranijih dana. živjeti u Hrvatskoj kao ravnopravni građani, njegujući svoju jedinstvenost i svoj češki identitet.
 
Dolazak 500.000 čeških turista prošlog ljeta izraz je povjerenja u Hrvatsku.

Premijer Plenković podsjetio je da Vlada ima operativne planove za sve nacionalne manjine koji pomažu u provedbi takvih konkretnih projekata. Dodao je kako će posjet ministra Petričeka unaprijediti politički dijalog i gospodarske i kulturne odnose. "Radujemo se tradiciji brojnih čeških posjetitelja u Hrvatskoj, kojih je ljeti bilo 500 000 iza nas, što znači da imaju povjerenja u zemlju u koju rado dolaze. Siguran sam da će tako biti ovog ljeta ", rekao je premijer Plenković. i dodao da će daljnja ulaganja ojačati postojeće prijateljstvo, partnerstvo i solidarnost između Hrvatske i Češke. "Ova škola i ovaj vrtić bit će kamen temeljac suradnje ne samo češke manjine i Hrvata koji ovdje žive, već i sjajan primjer suradnje Hrvatske i Češke", zaključio je premijer.
U Ivanovu Selu premijer Plenković i češki ministar vanjskih poslova Petříček položili su vijence na spomenik žrtvama češke manjine tijekom Domovinskog rata.U Grubišnom Polju posjetio je tvrtku Sirocco i posjetio sušare drva i Termoelektranu Grubišno Polje. Projekt vrijedan 35 milijuna eura primjer je ulaganja u Bjelovarsko-bilogorsku županiju koja koristi nove tehnologije kako bi kupcima pružila kvalitetnije usluge toplinske energije.Poslijepodne  u Ivanovu Selu, premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Češke Petříček položili su vijence na spomenik žrtvama Češke manjine u Ivanovu Selu za vrijeme Domovinskog rata.
 
Posjet županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković završio je u Grubišnom Polju, gdje je posjetioi tvrtku Sirocco d.o.o. i obišao pogone za sušenje drvne građe. U Virovitici, premijer Plenković je posjetio Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu nakon čega se sastaje sa  županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i gradonačelnikom Grada Virovitice Ivicom Kirinom. Na svom twitteru Premijer je napisao: U Grubišnom Polju posjetili smo tvrtku Sirocco i obišli pogone za sušenje drvne građe te Elektranu Grubišno Polje. Projekt vrijedan 35 milijuna € primjer je investicije u BBŽ kojom se upotrebom novih tehnologija korisnicima pružaju kvalitetnije usluge toplinske energije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.