Premijer u Virovitici: Struka dosad nije sugerirala pauziranje cijepljenja bilo kojim odobrenim cjepivom

Premijer u Virovitici

Prepijer Andrej Plenković u Virovitici je govorio i aktualnoj situaciji oko cjepiva. Poručio je da nakon konzultacija s predsjednicom Europske komisije i predsjednikom Europskog vijeća o toj temi danas očekuje videosastanak.

Istaknuo je da je ključno iznaći korektivni mehanizam za one države koji su zbog zastoja u distribuciji cjepiva AstraZenece u malom zaostatku.-  Moramo naći jedan pravičan način da dinamika cijepljenja bude manje-više ista u svakoj državi članici. Mislim da se to, uz načelo solidarnosti i kvalitetne argumente, može brzo riješiti tako da se jedan dio narudžbi koje idu u sljedovima za četvrti kvartal prebaci u drugi, da se to kompenzira i da idemo svi istim ritmom. Mislim da će za to biti sluha jer nije riječ o velikim količinama u apsolutnom broju - rekao je Plenković.
 
Oko AstraZenece konzultirali smo sva regulatorna tijela
 
Dodao je da je oko AstraZenece i odluke o obustavi cijepljenja bilo kojim cjepivom koje ima odobrenja regulatornih tijela EMA-e i HALMED-a postupio s krajnjim oprezom. 
.- Pitali smo i HALMED, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva ima li bilo kojeg razloga koji bi upućivao da se donese odluka da se pauzira ili zastane s cijepljenjem. Nitko od njih temeljem podataka i dokaza koji imaju nije mogao donijeti takav zaključak. To mora biti odluka struke. Imaju li ove druge zemlje podatke koji nama nisu poznati ili su čisto iz opreza zastali zato što je nekoliko zemalja zastalo ili su posrijedi drugi razlozi, to ćemo vidjeti. EMA će na temelju svoji odbora u kojima sudjeluje i HALMED izići s mišljenjem pa ćemo vidjeti. Drugo bi bilo prejudiciranje njihovog stava - zaključio je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.