Plenković: Strategija nam nikad nije bila potpuno zatvaranje, neće biti propusnica za Uskrs / pogledajte video

Premijer
Press konferencija Predsjednika Vlade PVRH
Premijer Andrej Plenković govorio je na konferenciji za medije, nakon sjednice Vlade u četvrtak o Zahtjevu za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a namijenjena za sanaciju šteta nastalih nakon potresa u prosincu. Osvrnuo se i na datum lokalnih izbora, kazavši da je on određen zakonom, a govorio je i o distribuciji cjepiva i borbi protiv covida-19. "Riječ je o šteti od 5,5 milijardi eura," rekao je Plenković, dodavši da će se taj zahtjev putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU podnijeti Fondu solidarnosti.
"Očekuje se najprije mišljenje Europske komisije, očitovanje Europskog parlamenta i zatim konačnu odluku i vjerujemo da će sredstva koja ćemo dobiti biti bitna u procesu rekonstrukcije," kazao je predsjednik Vlade.
 
Neće biti propusnica za Uskrs, poziv građanima na osobnu odgovornost
 
Govoreći o epidemiološkim mjerama, premijer je još jednom podsjetio da strategija nikad nije bila kompletno zatvaranje. "Za razliku od nekih drugih zemalja, nikad nismo imali policijski sat. Nastojali smo održati život, gospodarstvo, školu, promet, muzeje, kina kazališta. Činili smo sve što smo mogli da život bude bliži onome do veljače prošle godine," rekao je Plenković.
Dodao je da smo prije, otprilike četiri tjedna, bili u jako dobroj situaciji, danas imamo povećani broj zaraženih i hospitaliziranih i to upućuje na oprez”, kazao je Plenković i pozvao građane na osobnu odgovornost. 
“Sutra moramo poslati poruke županijskim stožerima. Ako je deset puta više zaraženih u jednoj županiji u odnosu na drugu, onda tamo treba poduzimati mjere koje su primjerene da se ta dinamika zaraze smanji i da se ta žarišta lokaliziraju. Nije nitko govorio o propusnicama za Uskrs, nema nikakvih propusnica, to nije opcija”, proučio je. 

Pogledajte video u pilogu. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.