Premijer u Osijeku: Od 18,7 milijardi kuna za projekt Slavonije, Baranje i Srijema do sada je ugovoreno 17,5 milijardi kunau

OSIJEK

Premijer Plenković rekao je danas da je Putnička luka u Osijeku, vrijedna 14 milijuna kuna, važan infrastrukturni projekt koji će obogatiti nautičku i turističku ponudu Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Dodao je kako će projekt omogućiti još bolji, bolji i pristupačniji dolazak turističkih kruzera, prema standardima koji postoje u drugim europskim zemljama i gradovima koji su domaćini riječnog turizma.Premijer Andrej Plenković u posjetu je Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Posjet je započeo u Osijeku, gdje je sudjelovao u svečanom otvorenju osječke putničke luke na Dravi. Svečanosti su nazočili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. 
U svom govoru premijer je izrazio zadovoljstvo otvaranjem, kako je rekao, važnog infrastrukturnog projekta koji obogaćuje nautičku i turističku ponudu Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. 
Dodao je kako će projekt Putnički mol omogućiti još bolji, bolji, pristupačniji i moderniji dolazak turističkih kruzera, prema standardima koji postoje u drugim europskim zemljama i gradovima koji su domaćini riječkom turizmu. 
Premijer je naglasio da je riječ o projektu koji podržava Vlada, a provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a njegova je vrijednost 14 milijuna kuna. 
"I ovo potvrđuje našu opredijeljenost od ljeta 2016. godine, kada smo rekli da Slavoniji treba pomoći sada i sada. I ta je činjenica sada vidljiva nakon četiri i pol godine", rekao je Plenković.
 
Osječko-baranjska županija jedan je od lidera u apsorpciji fondova EU
 
Istaknuo je kako je od 18,7 milijardi kuna do sada ugovoreno 17,5 milijardi kuna za Projekt Slavonije, Baranje i Srijema. Dodao je da provedba projekata ide dobro, uglavnom u Osječko-baranjskoj, ali i u ostale četiri slavonske županije. 
"Posebno me raduje što smo reformom financiranja lokalne i područne (regionalne) samouprave povećali prihode županija, gradova i općina za 52 posto. Sada imate 276 milijuna kuna više nego prije 2017., što vas je financijski ojačalo i moćniji glumci za realizaciju vaših ključnih političkih projekata ", rekao je Plenković. Istaknuo je da se Osječko-baranjska županija doista dokazala u apsorpciji europskih fondova. "U mandatu naše Vlade ugovorila je 5,6 milijardi kuna raznih projekata. I vi ste bez ikakve sumnje jedan od čelnika u cijeloj Hrvatskoj", rekao je premijer.
 
Da bi platio 45.000 radnika u Osječko-baranjskoj županiji platilo 387 milijuna kuna
 
Premijer je komentirao krizu izazvanu pandemijom Covide-19, rekavši da ekonomske posljedice prijete porastom nezaposlenosti u Slavoniji, koja je, kako je rekao, dio hrvatskog gdje trebamo daljnja ulaganja u gospodarstvo, u nova radna mjesta i spriječiti negativne demografske trendove. "Zbog toga smo stvarno promptno postupili i isplaćeno je 387 milijuna kuna za plaće 45.000 radnika. To znači da je Vlada bila s građanima Osijeka i Osječko-baranjske županije", rekao je. Premijer Plenković spomenuo je provedbu niza infrastrukturnih projekata poput Koridora 5c. Smatra da je riječ o strateškom projektu čiji će završetak omogućiti bolju prometnu povezanost Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.
 
Ugovori vrijedni 17 milijuna kuna za potporu poljoprivrednicima
 
Također je komentirao projekt izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Rekao je da će dodati vrijednost prodajnoj cijeni hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, jer su, kako je rekao, takvi centri i modeli skladištenja ključni za prodaju tih proizvoda u pravo vrijeme na najveću korist naših poljoprivrednika. "Zato mi je drago što se ovdje gradi, gradit ćemo ih u drugim dijelovima Hrvatske i tako ojačati hrvatsku poljoprivredu, a to je posebno važno za Slavoniju, kao i za Osječko-baranjsku županiju i grad Osijek , "Dodao je Plenković.
Premijer je još jednom svima čestitao na realizaciji projekta otvaranja Putničke luke Osijek na Dravi. "Radujem se današnjim daljnjim sastancima u Osijeku i županiji kako bih vidio što se radi i kako Vlada sa svim svojim odjelima može dodatno pomoći u ovom mandatu nakon svega što smo zajedno učinili u protekle četiri godine," Zaključio je premijer.
 
Vlada snažno podupire Slavoniju brojnim ulaganjima u poljoprivredu, regionalni razvoj i infrastrukturu
 
Potom je prisustvovao svečanosti primopredaje ugovora iz Programa ruralnog razvoja u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije, rekavši da ugovori vrijedni 17 milijuna kuna predstavljaju potporu poljoprivrednicima u Slavoniji. 
"Nastojimo hrvatskim poljoprivrednicima pružiti što više šansi izravnim plaćanjima i mjerama ruralnog razvoja, bilo za razvoj proizvodnje, bilo za određene transformacije, bilo za bolju i kvalitetniju poljoprivredu ovdje u Osječko-baranjskoj županiji i Slavoniji," On je rekao. 
"Vlada je pokazala da je ovdje sa Slavonijom i s našim sugrađanima u Osječko-baranjskoj županiji", rekao je. U izjavi za medije premijer Plenković osvrnuo se, na zahtjev novinara, na navode oporbe da je Projekt Slavonije, Baranje i Srijema PR projekt. 
"Za razliku od nekih koji su imali priliku pomoći Slavoniji, ali nisu pomogli, naša Vlada snažno podržava Slavoniju od izbora u listopadu 2016. Projekti to govore, brojevi to govore, investicije kažu da se radilo o poljoprivredi, regionalnom razvoju, infrastrukturi", On je rekao.  
Najavio je da će se Vijeće za Slavoniju, Baranju i Srijem održati u Pleternici čim to epidemiološki uvjeti dopuste, a pokazat će koliko je do sada učinjeno i uloženo u pet slavonskih županija. Dodao je da oni iz oporbe koji kažu da je ovo PR projekt obično ne dolaze u Vijeće, iako su pozvani."Bit će lijepo kad Osijek za nekoliko godina dobije novi KBC. Tada će se moći reći: Europska unija je malo pomogla, a možda je pomogla i neka vlada koja je tada bila aktualna. Ali nema veze , jer će KBC ostati "Pa, ako je PR, ja sam za", rekao je premijer Plenković.
 
Milanović potpuno izvan okvira predsjednikovog ponašanja
 
Ponovno se, na zahtjev novinara, osvrnuo na najave predsjednika Republike na društvenim mrežama, rekavši da je nastavio s salvom uvreda, prijetnji, optužbi za političku korupciju, pljačka, zločinačka organizacija. Istaknuo je da je Zoran Milanović bio potpuno izvan okvira normalnog ponašanja predsjednika Republike. "To nije nikakav stil, nikakve brojke, nijedna bezobrazluk kakvim ga je naslijedio nasljednik na čelu SDP-a Grbin, koji je zacementirao 16 posto. U sve je to ušao iz ne znam iz kojih razloga. Bio je teško pravno poražen u pogrešan postupak "Bio je politički ponižen. Ako nastavi tim putem, bit će ponovno politički poražen i ponižen u Saboru, a nije mi jasno što radi", dodao je. 
Milanovićeve publikacije ostatak su društvenih mreža, ono što on piše je govor mržnje,
 
objasnio je njegovu izjavu o "otpadu društvenih mreža", koja mu je dana, rekao je, znači da "ni on ni njegovi pomagači s Mosta" ne razumiju što to znači."Za mene je talog društvenih mreža mržnja koja razvija i šteti i truje društvo. Milanovićevi postovi talog su društvenih mreža, ono što on piše je govor mržnje. Ovdje ću biti prilično izričit - praktično je nacrtao metu na zastupnika Pupovac ", upozorio je. I dodao da je to sramota i katastrofa za predsjednika Republike. 
Još je jednom pozvao Joška Klisovića i Orsata Miljenića da kažu što misle o tome. "Neka se ne skrivaju, neka kažu da li se slažu s crtanjem mete predsjedniku SDSS-a u Hrvatskoj od strane predsjednika Republike. Mislimo li svi da se zajedno probudimo iz onoga što on radi ili ćemo reći : evo ga? "Premijer Plenković dodao je da će takve najave naići na oštre odgovore svih koji imaju zdrav razum.Što se tiče teme opoziva predsjednice Republike, premijer Plenković rekao je da je jučer, odgovarajući na pitanja novinara, odgovorio da bi se o tome moglo razgovarati u varijanti nastavka takvog političkog divljanja. 
Čitavu je temu, dodao je, gospodin Seks pokrenuo u nedjelju samoinicijativno i to je sve. "Nije bilo prave rasprave o tome i ne može biti opoziva, kao što znamo. Dakle, on to traži. Bilo bi bolje da profesoru Đurđeviću kaže koji je bio njegov prvi izbor za šefa Vrhovnog suda prije nego što je mogao priuštiti. ono što joj namjerava priuštiti u javnom pozivu koji će biti ", rekao je.
 
Trgovcima na veliko sljedeća će dana biti isplaćena određena sredstva
 
Upitan o situaciji vezanoj za dugove veletrgovcima zbog kojih prijete obustavom lijekova zdravstvenim ustanovama, premijer Plenković je ustvrdio da je to česta situacija u kojoj svakih nekoliko veletrgovaca prije nekog važnog datuma - Božića, Uskrsa, izbora - počne tražiti za isplatu sredstava. "Razgovarali smo o tome, ministri financija i zdravstva održat će sastanak s njima i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima", dodao je.Upitan o datumu, premijer je odgovorio da će ministri o tome razgovarati. "Nisam ovdje računovođa da bih s njima razgovarao o točnom datumu doznake", rekao je.

Forten i Nomad Foods pozitivan poticaj za snažnije pozicioniranje Lede na globalnom tržištu

Osvrnuo se i na jučerašnju transakciju Forten Grupe i Nomad Foods Limited, koja je potpisala ugovor o kupnji Poslovne grupe smrznute hrane, koju čine Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom i nekoliko manjih povezanih društava, vrijedna 615 milijuna eura.
Premijer Plenković rekao je da vjeruje da je to pozitivan zamah za hrvatski brend Ledo i njegovo snažnije pozicioniranje na europskom i svjetskom tržištu.Podsjetio je da je Vlada pravodobno reagirala kada je postojao problem u tadašnjem Agrokoru, zadržala tvrtku, radna mjesta, dobavljače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva.
"Tvrtka funkcionira i to je očito način upravljanja tvrtkom na tržišnoj osnovi", rekao je premijer Plenković.Dodao je da tvrtke bivšeg Agrokora neće nigdje ići, već će ostati u Hrvatskoj, a radnici će raditi, te upozorio da bi bilo dobro kada se o temi govori prenijeti činjenice.
"Činjenica je da je vlasnička struktura Fortena danas zrcalo vjerovnika kojima bivši vlasnik nije mogao otplatiti zajmove ili obveze. Dakle, nije vlada ta koja je danas utjecala na vlasničku strukturu tvrtke, već ona koja posuđivao prije i nije mogao servisirati te obveze ", rekao je.

Svi se radujemo još jednom uspjehu Vatrenih, a na

pitanje novinara osvrnuo se i na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.Ističući da je dosad pratio utakmice, izrazio je podršku reprezentaciji u utakmici protiv Malte."Vjerujem da se svi raduju još jednom uspjehu, a ova nam je generacija zaista priuštila neponovljive uspjehe u godinama koje su iza nas", rekao je.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.