Predsjednik Milanović uručio odlikovanja sudionicima akcije „Plitvice“

plitvice

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjedni Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović upriličio je prijam u znak sjećanja na pogibiju Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika poginulog u Domovinskom ratu i 30. obljetnicu akcije „Plitvice“, koji je održan u Uredu predsjednika Republike.

„Dragi prijatelji, hrvatski junaci, prošlo je 30 godina od prvog krvavog događaja u ratnoj agresiji na našu Domovinu. U maglovito i snjegovito  jutro otišli ste autobusima, slabo opremljeni, bez borbenog iskustva u smrtnu opasnost i zato ste junaci. Takvim ljudima dugujemo vječnu zahvalnost. Znam da to zvuči prejednostavno rečeno i da to neće vratiti ni Josipa Jovića koji je tamo smrtno stradao, znam da je to malo, ali ako je ovo ono što mogu učini za vas, to je moja dužnost kao Predsjednika Republike, države Hrvata i hrvatskih građana“, poručio je između ostaloga predsjednik Milanović sudionicima akcije „Plitvice“ i svima od srca zahvalio na dolasku. 

Nadalje, predsjednik Milanović je naglasio kako će „kao vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, koliko je to moguće, a moguće je, voditi politiku koja nije stranačka, ne nadstranačka jer to si ne umišljam, u kojoj nema ni jedne od dviju velikih stranaka, ni trećih stranaka i u kojoj postoje samo naši interesi“. „A da bismo kao Hrvatska i Hrvati te interese mogli provoditi, mogli osmisliti i provoditi, trebalo je obraniti i stvoriti državu, bez vas - ništa. Još jednom slava poginulom Josipu Joviću, vama zahvalnost i šaka gore: Živjela Hrvatska“, zaključio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Republike uručio je i odlikovanja sudionicima akcije „Plitvice“. Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu odlikovani su Branko Horvatić i Željko Marić. Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje odlikovani su Zlatko Aga, Dražen Jagečić, Jozo Kovačević i Karlo Kožul. U ime odlikovanih obratio se i zahvalio Dražen Jagečić, a u ime svih sudionika akcije „Plitvice“ predsjedniku Republike na pozivu zahvalio je Slavko Butorac riječima „jer niste zaboravili zaboravljene“.

 Na svečanosti u Uredu Predsjednika Republike sudjelovali su načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, predstojnik Ureda PRH Orsat Miljenić, pročelnik Kabineta PRH Bartol Šimunić, savjetnik PRH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Loznačić, savjetnica PRH za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik PRH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.