Premijer ustvrdio na sjednici Vlade da bi mjere Stožera trebale pridonijeti smanjenju zaraze u ovoj fazi

Premijer ustvrdio na sjednici Vlade da bi mjere Stožera trebale pridonijeti smanjenju zaraze u ovoj fazi

Premijer Plenković ustvrdio je danas da bi mjere koje je objavio Nacionalni stožer trebale pridonijeti smanjenju zaraze, te je u povodu uskrsnih blagdana apelirao na građane da svojim ponašanjem nastoje spriječiti širenje epidemije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se danas, na početku 51. sjednice Vlade, na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu. Jučer je na Plitvicama obilježena 30. obljetnica akcije Plitvice i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

"Jučer smo još jednom izrazili zahvalnost njemu i svim hrvatskim policajcima, vojnicima i braniteljima koji su dali najviše za Hrvatsku", poručio je.Što se tiče trenutne epidemiološke situacije kazaoje da u Hrvatskoj i u drugim zemljama u okruženju trenutno rastu brojevi novozaraženih.Mjere koje je Nacionalni stožer objavio jučer trebale bi pridonijeti smanjenju zaraze, kazao je, posebno u kontekstu Uskršnjih blagdana gdje se možda očekuje i više obiteljskih druženja.

Poteškoće u distribuciji cjepiva AstraZenece kompenziramo većom narudžbom drugih cjepiva

"Najvažnije je da svi pokažemo visoki stupanj osobne odgovornosti i da svojim ponašanjem nastojimo spriječiti širenje epidemije", istaknuo je.Podsjetio je da smo jedna od rijetkih zemalja koja nije imala policijski sat niti strogo zatvaranje."Nastojimo život učiniti što normalnijim, kompenzirati gospodarske posljedice onima kojima su zbog mjera ograničenja poslovne aktivnosti limitirane, no bez odgovornosti svakoga od nas situacija s pandemijom je teža", poručio je premijer Plenković.
Govoreći o situaciju s cijepljenjem rekao je kako postoje određene poteškoće globalno, a posebno prema europskim zemljama u distribuciji cjepiva AstraZenece.To se, dodao je, nastoji kompenzirati narudžbama drugih cjepiva i riješiti manjak koji je nastao u distribuciji cjepiva, ističući da se o tome vode razgovori.

Nizom vrijednih projekata ostvarujemo ravnomjeran regionalni razvoj u praksi

Od ostalih tema izdvojio je niz posjeta hrvatskim županijama – ovoga tjedna Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj – u kojima se nizom vrijednih projekata nastoji ostvariti ravnomjeran regionalni razvoj u praksi.
Istaknuo je kako je razvidno da je Vlada ostvarila maksimalan stupanj sinergije s gradovima, općinama i županijama, od snaženja njihovog fiskalnog kapaciteta do provedbe projekata i kontinuiranog dijaloga.
"Vidi se da one napreduju u godinama koje su iza nas, a još više, s obzirom na sve što slijedi, u godinama koje su ispred nas", zaključio je premijer.

Medved: Domaći ugostitelji mogli bi preuzeti pripremu hrane

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako bi lokalne zajednice, ako su u mogućnosti, putem domaćih ugostitelja mogle preuzeti pripremu hrane na potresom pogođenom području.Tijekom ovog tjedna HCK je podijelio 21.000 tona hrane, 14.000 toplih obroka i 5.675 litara vode, izvijestio je Medved.Dodao je i da su jedinicama područne i lokalne samouprave predložili, ako imaju mogućnosti, da putem domaćih ugostitelja preuzmu pripremu hrane kako bi se osnažilo domicilne ugostitelje i zapošljavanje radnika na tom području.Napomenuo je također da RH i nadalje preuzima obvezu plaćanja tih obroka dokle god postoji potreba.
Voda je na cijelom području Banovine sigurna za uporabu, a Hrvatski crveni križ (HCK) i Hrvatska vatrogasna zajednica poduzimaju aktivnosti vezane uz ispumpavanje i sanacije bunara. Tako su do sada ispumpana 63 bunara i 42 su sanirana. Uz to, u cilju rješavanja vodoopskrbe se i dalje saniraju lokalne mreže te provodi izgradnja nove mreže magistralnih vodovoda, rekao je.
"Za uklanjanje je prijavljeno ukupno 560 objekata, a za obnovu je zaprimljeno 6447 zahtjeva", izvijestio je Medved na sjednici Vlade govoreći o stanju tri mjeseca nakon razornog potresa.
U tijeku su, dodao je, aktivnosti uklanjanja oštećenih objekata koji prijete sigurnosti građana i što je preduvjet za obnovu cijelog područja.
Medved, koji je i predsjednik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Karlovačke i Zagrebačke, izvijestio je da je do sada postavljeno 1805 kontejnera i kućica za smještaj stanovništva, a na električnu energiju priključen je 2141 objekt za privremeni smještaj.Postavljeno je pet novih mobilnih mrežnih postaja radi bolje pokrivenosti mobilne mreže i interneta. Nastavlja se sanaciju nerazvrstanih cesta.Medved je rekao i da je Hrvatski centar za potresno inženjerstvo završio prve brze preglede oštećenih objekata, a s 28. ožujka, pregledano je 37.954 objekta.Od pregledanih objekata 4602 su označena crvenom naljepnicom, 8180 s oznakom žutom, a 25.000 s oznakom zelenom naljepnicom.


NPOO preduvjet za dobivanje 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava

Premijer Andrej Plenković predstavio je Informaciju o Sažetku nacrta nacionalnog plana oporavka i otpornosti  2021. – 2026., kazavši da je Vlada predano radila na pripremama ovoga dokumenta koji će poslužiti za dobivanje 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava u sljedećih nekoliko godina.„Ideja je da sve komponente koje su u njemu sadržane - obrazovanje, javna uprava, pravosuđe, državna imovina, tržište rada, socijalna zaštita, obnova zgrada, znanost, gospodarstvo, zdravstvo pomognu i reformskom zamahu Vlade, javnim i privatnim ulaganjima i da pridonese rastu BDP-a“, rekao je Plenković.Kazao je da se minimalno 20 posto sredstava želi usmjeriti na digitalnu tranziciju, a minimalno 37 posto na zelenu tranziciju.„Ove investicije su bitne za ekonomiju i naš razvoj. Želimo da ga u sljedećih mjesec dana vidi i javnost“, rekao Plenković i najavio raspravu u Saboru sredinom travnja.
„Osluškivat ćemo mišljenja svih dionika. Načelno je obveza da se Plan dovrši do kraja travnja i da nakon toga krene evaluacija od strane Europske komisije, a potom bude usvojena na Vijeću. 13 posto sredstava bi trebalo biti uplaćeno kao predujam za korištenje sredstava", pojasnio je Plenković.

Izmjene turističkog zakona - povrat novca ili zamjensko putovanje za vaučere

Kupci aranžmanskih putovanja koja se nisu izvršila i za što su od putničkih agencija dobili vaučere mogli bi te vaučere uskoro zamijeniti za druga putovanja ili dobiti povrat uplaćenog novca, a na temelju predloženih izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu koje je Vlada uputila Hrvatskom saboru.Tim se izmjenama, upućenim u drugo saborsko čitanje, zakon dodatno usklađuje s EU direktivom o putovanjima, paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima u pogledu povrata novca potrošačima za neizvršena aranžmanska putovanja, naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.Uz to, izmjenama se taj zakon usuglašava i s direktivom EU o uslugama na unutarnjem tržištu i direktivom o priznavanju stručnih kvalifikacija u dijelu koji se odnosi na pružanje usluga turističkog vodiča.
Te izmjene su bile potrebne, jer je, kako je objasnila ministrica, protiv Republike Hrvatske zbog pogrešne primjene navedenih direktiva Europska komisija pokrenula dva postupka zbog povrede prava EU, a koji su u posljednjoj fazi prije pokretanja postupka pred sudom EU.
Tako se predloženim izmjenama iz važećeg zakona briše članak kojim je propisana mogućnost izdavanja vaučera umjesto raskida ugovora za neizvršeno putovanje u aranžmanu."Nakon stupanja na snagu tih izmjena i dopuna zakona putnici će moći birati žele li na temelju izdanog vaučera ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenog novca u roku od 14 dana od raskida ugovora. Time se u cijelosti osigurava zaštita potrošača", istaknula je Brnjac.
Dodala je i da se mijenja dio odredbi u zakonu kojim je propisano da se posebni dio stručnog ispita za turističke vodiče polaže posebno za svaku županiju, čime se smanjuje fragmentiranost ispita.

Bankomati će morati imati elektrokemijsku zaštitu novčanica

Vlada je Hrvatskom saboru uputila izmjene i dopune Zakona o zaštiti novčarskih institucija, kojim se regulira uvođenje elektrokemijske zaštite novčanica te se kod pokušaja provale novčanice u sefu bankomata obojaju i čine neupotrebljivim.
Taj je sustav efikasno riješio problem prepada na zaštitarska vozila u prijevozu novca i vrijednosti, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
U odnosu na prvo saborsko čitanje u konačnom je prijedlogu skraćen rok u kojem novčarske institucije trebaju uvesti elektrokemijsku zaštitu, s prvotno predviđenih pet na tri godine.
Tako će u roku tri godine novčarske institucije biti dužne uvesti elektrokemijsku zaštitu novčanica u sve eksterne bankomate (izvan matičnih poslovnica), a u interne (u poslovnicama) ovisno o kategorizaciji sukladno izrađenim prosudbama ugroženosti. Također je određena i dinamika uvođena u eksterne bankomate - jedna trećina godišnje, a prioriteti ovise o procjeni rizika. Uz to, svaki novi ili bankomat koji se zamjenjuje morat će prije primjene biti opremljen elektrokemijskom zaštitom novčanica.
Po podacima iz obrazloženja predloženog zakona, u Hrvatskoj je 5850 bankomata.Saboru je na donošenje upućen i konačni prijedlog izmjena Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2016/1011 o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednost, a koji predviđa dvije nove vrste referentnih vrijednosti. Njima je cilj potaknuti tranziciju EU prema održivom financiranju, a radi se o referentnim vrijednostima EU za klimatsku tranziciju i referentne vrijednosti EU usklađene s Pariškim sporazumom.
U skladu s europskom regulativom, Vlada je odlukom resor nadležan za energetiku - Ministarstvo gospodarstava i održivog razvoja - odredila kao nadležno tijelo za sigurnost opskrbe električnom energijom.
Za potrebe provedbe operativnih zadaća povezanih s planiranjem pripravnosti na rizike i upravljanjem rizicima, kao tijela na koja se delegiraju zadaće iz pojedinih poglavlja uredbe određeni su Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).Za izradu planova pripravnosti za rizik u području sigurnosti opskrbe električne energije posebno su nadležni HOPS i HEP ODS, koji nacrt predlažu ministarstvu.

Povećanje iznosa pomoći za nužnu obnovu zgrada i kuća
 
Novčana pomoć građanima za nužnu zaštitu i popravak zgrada odnosno obiteljskih kuća oštećenih potresom povećava se s 12 na 16 tisuća kuna po stambenoj jedinici u zgradi te s 12 na 25 tisuća kuna za obiteljske kuće. Regulirano je to Odlukom o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, a ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat istaknuo je da njome pomažu svima koji su podnijeli ili će podnijeti zahtjev, a imaju pravo na određeni stupanj subvencija u obnovi.
Kako je na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije do sada od otprilike 2680 zahtjeva za pomoć riješeno njih 1700 te je isplaćeno 49,6 milijuna kuna, odlukom se, naime, "reagira retroaktivno" te će i građani s tog područja, koji su do sada već dobili pomoć, dobiti razliku od 12 do 16 odnosno do 25 tisuća kuna.
Prema odluci, nadoknađuju se opravdani troškovi vlasnicima oštećenih obiteljskih kuća, stambeno-poslovnih zgrada, višestambenih zgrada i poslovnih zgrada koje su imali, odnosno koje imaju za nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija te uklanjanje i pridržanje opasnih dijelova zgrade koji su mogli odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak stubišta i popravak dizala.Vlada je Zaključkom zadužila i HRT da otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima.
Produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine do 1. srpnja te besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.

Odluka o naknadama članovima izbornih povjerenstava i biračkih odbora

Vlada je donijela i Odluku o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima izbornih povjerenstava za provedbu lokalnih izbora te će ona za predsjednike, potpredsjednike i članove stalnog sastava županijskih izbornih povjerenstava, Izbornog povjerenstva Grada Zagreba te izbornih povjerenstava gradova sa 101 i više biračkih mjesta, iznositi 6 tisuća kuna neto po osobi, isto kao i 2017. godine.
Također se, prema kriteriju i ovisno o broju biračkih mjesta, određuje naknada predsjedniku, potpredsjedniku i članovima stalnog sastava izbornih povjerenstava gradova i općina i to - četiri tisuće kuna u gradovima s 51 do 100 biračkih mjesta, tri tisuće kuna u gradovima i općinama s 26 do 50 biračkih mjesta te dvije tisuće kuna neto po osobi u gradovima i općinama s 1 do 25 biračkih mjesta.
Predsjedniku i potpredsjedniku biračkih odbora određena je naknada od 400 kuna neto, a članovima biračkih odbora 350 kuna neto po osobi za svaki krug glasovanja.
Vlada je dopunila Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. te je za siječanj omogućena isplata sredstava za troškove prijevoza učenika u cestovnom prometu (autobus) u iznosu od 50 posto od iznosa isplaćenog u listopadu prošle godine, umanjeno za fakturirani iznos dostavljen za siječanj jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradu Zagrebu, neovisno o danima pohađanja nastave u tim mjesecima. Odluka je dopunjena zbog toga što su prijevoznici sklopili ugovore kojima su se obvezali osigurati prijevoz učenicima srednjih škola neovisno o broju učenika koji taj prijevoz koriste te su zbog toga koristili sve resurse prema ugovorenom opsegu prijevoza, a nisu ostvarili planiranu dobit jer je zbog epidemije bolesti covid-19 drugo polugodište počelo 18., a ne 11. siječnja i odvijalo se on-line do 1. veljače ove godine za sve učenike srednjih škola, osim za maturante koji su imali redovnu nastavu.

Za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla 15 milijuna kuna

Vlada je donijela i Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine, koji je u tom trogodišnjem razdoblju vrijedan 15 milijuna kuna.Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, cilj Programa je pružiti potporu za pokriće dijela troškova zbrinjavanja nusproizvoda prve, druge i treće kategorije nastalih tijekom procesa proizvodnje u registriranim objektima za klanje životinja, kojih je u Hrvatskoj 135.

Potpora se dodjeljuje po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine, a financijska sredstva se raspodjeljuju korisnicima proporcionalno, odnosno sukladno broju kilograma, maksimalno do iznosa od 20 lipa po kilogramu.
Provedbom Programa korisnicima će se ublažiti gubici nastali u proizvodnji zbog višestrukog pada tržišne vrijednosti nusproizvoda životinjskog podrijetla, rekla je Vučković.Trogodišnji program vrijedan je 15 milijuna kuna, a ministrica ističe da su sredstva za 2021. osigurana u državnom proračunu, odnosno projekcijama za 2022. i 2023. godinu.Po podatcima iz obrazloženja, tijekom proizvodnih procesa u objektima za klanje sječno godišnje nastaje više od 67.000 tona nusproizvoda životinjskog podrijetla, a poremećaji na tržištu proizvoda koji se dobivaju iz tih nusproizvoda prisutni su posljednjih godina, uz dodatne poteškoće zbog pandemije koronairusa.Plasman prerađenog proteina smanjen je i/ili prekinut na tržištu trećih zemalja, cijena prerađenog životinjskog proteina na tržištu u razdoblju od 2014. do 2020. značajno je pala i pad se kretao od 1,72 do čak 3,17 puta.Cijena u 2020. godini bila je dva puta niža u odnosu na cijenu koja se ostvarivala u 2014., a istovremeno dolazi do rasta troškova proizvodnje i cijene rada, no i do zahtjeva većih standarda kvalitete proteina od strane novih kupaca, navodi se u obrazloženju.

Moderna galerija mijenja ime u Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je Odluku o promjeni naziva Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Izmjena naziva donijet će jasnoću, preciznost i praktičnost komunikacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj stručnoj i poslovnoj razini.
"Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim uvijek je bila nacionalni muzej. A posebno u međunarodnoj komunikaciji postoji nejasnoće kad se kaže galerija da se radi o izložbenom prostoru, a ne o nacionalnom muzeju i zato je ravnatelj, uz suglasnost Upravnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća, predložio izmjenu naziva ove nacionalne muzejske ustanove", objasnila je ministrica Obuljen-Koržinek.
Moderna galerija otvorena je 16. svibnja 1934. godine i smještena u historicističkoj palači Vranyczany koju je Banovina Hrvatska otkupila za smještaj navedene kulturne institucije.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske, Moderna galerija postaje javna ustanova koja kao javna služba obavlja muzejsku djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku - muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima Republika Hrvatska.
Jedna je od najstarijih institucija na području likovnih i vizualnih umjetnosti i jedna od krovnih kulturnih ustanova Republike Hrvatske, osnovana s ciljem promicanja nacionalne likovne umjetnosti, a danas ima kolekciju od 11.000 umjetnina izuzetne nacionalne vrijednosti.
Upravno vijeće Moderne galerije, uz odobrenje Hrvatskog muzejskog vijeća kao savjetodavnog tijela pri Ministarstvu kulture i medija, podržalo je izmjenu naziva javne ustanove Moderna galerija u Nacionalni muzej moderne umjetnosti.
U svakodnevnoj praksi, poslovnoj komunikaciji i suradnji posebice na međunarodnom planu dolazi do nedoumica u pogledu djelatnosti koju Moderna galerija obavlja s obzirom na njezin naziv. Nerijetko se stječe dojam da ova ustanova obavlja galerijsku djelatnost iako se od samih početaka bavi muzejskom djelatnošću, točnije Moderna galerija krovna je muzejska ustanova na nacionalnoj razini za područje likovne i vizualne umjetnosti od sredine 20. stoljeća do danas.

Izvor: Vlada/Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.