Domovinski pokret - župan

Banožić: Hrvatska vojska nije poligon za politička nadmetanja

HV

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u petak kako Hrvatska vojska nije poligon za politička nadmetanja, poručivši kako on nikada svojim postupkom neće dovesti Hrvatsku vojsku da bude tema za političko odgovaranje.

"Ključ je Hrvatska vojska koja se treba razvijati. Ona nije poligon za politička nadmetanja. Nikada neću svojim postupkom, ma koliko me netko želio dovesti u taj položaj, dovesti Hrvatsku vojsku da bude tema za političko odgovaranje. Ona je prije svega nama na čast, pogotovo u ovim  vremenima kada obilježavamo 30 godina Oružanih snaga i svaki tjedan imamo bar jedan događaj", rekao je Banožić novinarima nakon sastanka s kosovskim ministrom obrane.

Podsjetio je i kao će njegovom odlukom, temeljem Zakona o obrani, Hrvatska vojska biti prisutna u Okučanima na obilježavanju 26. obljetnice Vojno-redarstvene akcije "Bljesak". Dodao je i kako nikada nije izdavao odluku o tome gdje će biti načelnik Glavnog stožera i zapovjednici grana, pa neće to učiniti ni sada.

Na ponos novim generacijama

"Riječ je o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ljudima koji su duboko svjesni nastanka Hrvatske vojske i načina na koji je nastala. Isto tako su svjesni činjenice da svako obilježavanje događaja, kao što je "Bljesak", na ponos je novim generacijama koje trebaju iz postupaka učiti kako se treba ponašati i voljeti svoju državu", kazao je. Stoga, ističe, očekuje i da se svi ponašaju u tom duhu.

"Znači, nema predsjednikove vojske, ima samo Hrvatska vojska i ona je definirana Zakonom o obrani", poručio je. Podsjetivši i da je Zakon o obrani donijet u lipnju 2013. godine kada je premijer bio Zoran Milanović, Banožić je rekao da aktualni predsjednik Republike sigurno zna koje su promjene unesene u taj  zakon u odnosu na razdoblje prije toga.

"Tada su nastale bitne promijene i ministar obrane je taj i sudjeluje u kreiranju proračuna i u odluci na koji se način taj proračun troši te podnosi izviještaj Vladi, odnosno i Saboru", kazao je. Istaknuo je i kako poštuje ovlasti koje ima predsjednik Republike  kao Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i one su jasno definirane u Ustavu RH.

Banožić je rekao i da je u članku 47. Zakona o obrani propisano kada predsjednik Republike, kao Vrhovni zapovjednik, preuzima zapovijedanje vojskom.
Ministar obrane time se nadovezao na polemiku i jučerašnju izjavu predsjednika republike Zorana Milanovića da će u njegovu izaslanstvu u Okučanima biti vojni zapovjednici, a "tko će biti s Plenkovićem, to ne znam, ali oni neće".
"Mislim da je ovo tema koja je vrlo štetna za Hrvatsku vojsku i da se na ovaj način politizira vojska. Zakon o obrani je propis koji treba biti podloga za daljnje opremanje, modernizaciju vojske i njeno razvijanje. Ovakve teme kao što smo sada imali po pitanju mirovnih misija, operacija, suradnja s drugim državama i potpora civilnim institucijama. Dok god sam ministar toga ću se držati i neću sigurno stavljati niti jednog zapovjednika bilo kakvom odlukom u neugodan položaj gdje će i s kim oni biti", poručio je.

Sukladno epidemiološkim mjerama

Upitan o otvorenom pismu tri braniteljske udruge koje je među ostalima potpisao i bivši HDZ-ov saborski zastupnik te novi predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej, a u kojemu se poziva državni vrh na zajedničko polaganje vijenaca u Okučanima, Banožić je rekao i da je to zajedništvo i dogovoreno na zajedničkom sastanku koji je bio između Ministarstva obrane, MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ureda predsjednika, Ureda predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora.

Tada se, rekao je, dogovorilo da će se taj dan obilježiti zajednički, sukladno epidemiološkim mjerama na način da će se sukcesivno polagati vijenci. "Ono što treba iz ovoga proizaći je pozitivna poruka zašto obilježavamo 26 godina od operacije "Bljesak". I to je ono što mora biti jedina poruka", poručio je Banožić. 
 

26. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak

U subotu, 1. svibnja 2021. godine u Okučanima će se obilježiti 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije (VRO) Bljesak.Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje VRO Bljesak provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava.

Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca započet će u 9.00 sati kod spomen-obilježja „Kocke vedrine“ u Okučanima s razmacima od 30 minuta.
Nakon polaganja vijenaca, predviđene su izjave za medije na platou ispred crkve Sv. Vida u Okučanima.
Misa zadušnica služit će se u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu u 17.30 sati, nakon čega je polaganje vijenac kod Kapelice Pieta Croatica.
Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za navedeni događaj da dođu u subotu, 1. svibnja 2021. kod spomen-obilježja u Okučanima najkasnije do 8.15 sati te da svoj dolazak najave na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do petka, 30. travnja 2021. do 21 sat.
Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf ili snimatelj), broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Preliminarni program

Okučani, 1. svibnja 2021.

08.55 Čitanje imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO Bljesak
Kadeti MORH-a i MUP-a polažu ruže na kocke spomen-obilježja u Okučanima

9.00 – 10.45 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno spomen-obilježja “Kocke vedrine”
*sukcesivni dolazak izaslanstava ispred Spomenika s vremenskim razmakom od 30 minuta

17.30 Misa zadušnica za sve poginule u VRO Bljesak, Borovu Selu i prilikom raketiranja Zagreba (Crkva Sveta Mati Slobode, Zagreb)
Polaganje vijenaca nakon mise kod kapelice Pietà Croatica


Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.