Predsjednik Milanović prisustvovao početku radova na izgradnji nove osnovne škole u Koprivnici

Predsjednik Milanović prisustvovao početku radova na izgradnji nove osnovne škole u Koprivnici

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Koprivnici je sudjelovao na svečanom programu u prigodi početka radova na izgradnji nove osnovne škole na gradskom području Podolice.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da je odlučio doći jer je u Koprivnici prije četrnaest godina vidio prvi objekt javno-privatnog partnerstva, Gimnaziju „Fran Galović“. Govoreći o modelu javno-privatnog partnerstva rekao je da je tada bilo riječi o tome je li to dobro, preskupo i profitiraju li privatnici previše. „Činjenica je da se privatnim novcem grade objekti koje kasnije financiraju jedinice lokalne samouprave, gradovi i države, ali da se potreba zadovoljava odmah. Potreba za školom“, poručio je Predsjednik dodavši da je to model koji postoji i u najbogatijim državama Europe.

Nadalje, podsjetio je da je takav način financiranja u međuvremenu ukinut u Hrvatskoj te da je gradnja ove škole bila planirana i ugovor bio potpisan u vrijeme njegove vlade. „Kada je novaca bilo manje i kada je kamata bila puno veća. To je sljedeća vlada ukinula. Onda su titulari tužili vladu, i županija je tužila vladu, i dobili su nekakav novac. Sada će ovo financirati samo grad“, rekao je predsjednik Milanović zapitavši se je li moglo ostati kao što je bilo. „Meni je sada teško reći, ali čini mi se da je onaj model prije bio bolji i da bi sada bio itekako održiv. Sada kada je novac dostupniji i jeftiniji nego ikada, čini se da je trebalo možda ostati onako“, ocijenio je.

Predsjednik Milanović u obraćanju se osvrnuo i na Sveučilište Sjever, koje je osnovano 2015. godine, kazavši da se u Koprivnici dosta ulagalo u obrazovanje te da je odluka o osnivanju Sveučilišta bila dobra. „Odluka o osnivanju Sveučilišta Sjever morala je biti politička jer teško da bi ovdje došao privatni kapital i investitori. Teško da bi došli i u ovakvu uređenu i razvijenu sredinu kao što je Koprivnica. Tu je država morala nešto napraviti i šest godina kasnije to funkcionira“, rekao je. Istaknuo je da je Koprivnica sveučilišni grad koji je skromno krenuo, a u međuvremenu je postao ambiciozniji, što za njega ima višestruke efekte. „Koprivnica nije samo 'Podravka', nije samo industrija jer u industriji je ipak ograničen broj ljudi koji mogu raditi i radi ih sve manje. Gradu i sredini trebaju novi izazovi, nove šanse, nove avanture i novi uspjesi, katkada i nove greške. Ali ovdje je priča o jednom sasvim razumnom i lijepom uspjehu“, zaključio je predsjednik Milanović.

Na gradilištu nove osnovne škole djeca dječjeg vrtića Tratinčica iz Vinice u temelje su položila vremensku kapsulu s crtežima djece, koja će 2022./2023. biti prva generacija polaznika nove škole.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.