Pada broj udomitelja, osjećaju se obeshrabljeno, Martinčević najavila zakonske izmjene

Pada broj udomitelja, osjećaju se obeshrabljeno, Martinčević najavila zakonske izmjene

Pod pokroviteljstvom Varaždinske Županije u varaždinskoj je Areni jučer održan stručni skup „Položaj udomitelja i udomljene djece u društvu“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji. U okviru Skupa održana su izlaganja udomitelja iz udruga udomitelja te su predočeni primjeri dobri prakse vezano za djecu iz udomiteljskih obitelji, a održana su i izlaganja predstavnika centra za socijalnu skrb, škole i zdravstva.

 U uvodnom dijelu skupu su se obratile Nada Furjan, predsjednica udomiteljske udruge “ZIPKA”, Ivančica Koren, predsjednica Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije te saborska zastupnica i savjetnica župana Natalija Martinčević ispred Varaždinske županije.

Martinčević je podsjetila kako Varaždinska županija ima dugu tradiciju udomiteljstva te prednjači po broju udomitelja u Republici Hrvatskoj, no kako njihov broj pada.

- Varaždinska županija udomiteljstvo je prepoznala kao iznimno važno te smo ga u ovom mandatu odlučili podržati kroz financiranje različitih aktivnosti. Ono što radimo je daleko iznad standarda svih županija; riječ o više od 300.000 kuna direktne pomoći udomiteljskim obiteljima kroz natječaje, iz županovog fonda i uređenje nekoliko stambenih zajednica. Po prvi puta smo osmislili cijeli niz programa, jedan od njih je redovite darivanja djece i obitelji, a to je nešto što posebno veseli – rekla je.

Naglasila je i kako iznimno cijeni rad udomitelja te se kao saborska zastupnica zalaže za promjene koje će doprinijeti tome da se status udomitelja u društvu poboljša.

-Kao Županija pomažemo u okviru naših skromnih financijskih i ingerencijskih mogućnosti. No, najveća obaveza je na državi koja definitivno nije učinila dovoljno, na što upozoravam kao saborska zastupnica. Krećemo u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi gdje ću dati ozbiljan doprinos i zato je važno da iz prve ruke čujem stvarne probleme kako bi kroz amandmane mogli promijeniti sustav koji nije dobro postavljen – istaknula je.

Na skupu se ukazalo i koje to poteškoće udomitelji nailaze, kakvu pomoć i podršku imaju prvenstveno od centara za socijalnu skrb, škola i lokalne zajednice. Istaknuto i kako se udomljena djeca i udomitelji  često susreću s raznim zaprekama i predrasudama, o  čemu je govorila i Stana Vereš, tajnica udruge Zipka.

-Trenutačno su veliki problemi vezani za udomiteljstvo koje nije u fokusu interesa našeg Ministarstva. Udomitelji se osjećaju obeshrabljeno, nemaju adekvatne opskrbnine koje se nisu povećale 14 godina, dok troškovi života i potrebe djece jesu. Udomitelji se suočavaju s nizom predrasuda, kao i udomljena djeca koja nisu djeca socijalne skrbi, već naša djeca i svi se trebamo uključiti da postanu uspješni mladi ljudi – kazala je.

Upozorila je i da roditelji njegovatelji i udomitelji njegovatelji nemaju ista materijalna prava, iako se u oba slučaja radi o ljudima koji brinu o bolesnoj djeci odnosno djeci s teškoćama u razvoju.

- Zakon nije stavio u ravnopravan položaj sve udomitelje, pa oni koji brinu o teško bolesnoj djeci, nemaju odgovarajuću financijsku potporu za to. Često puta je riječ o udomljenoj teško bolesnoj djeci koja trebaju mnoge preglede i posebnu skrb za što onda sve troškove snose roditelji iz opskrbnine. Diskriminirana su i ta djeca su obzirom da nemaju pravio na invalidninu, dodatak na tuđu pomoć, a s ovim smo upoznali i Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom. Postoji još niz nelogičnosti u zakonskim propisima - upozorila je.

Istaknuto je i kako je udomiteljstvo vrlo odgovorna zadaća jer nije lako odlučiti uzeti dijete na stalnu skrb, obzirom da to zahtjeva 24 satnu angažiranost, pružanje ljubavi i pažnje, brigu o zdravlju, odgoju i obrazovanju te kontakte s biološkim roditeljima djeteta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.