Naše Oružane snage nisu velike, ali su kvalitetne, dobro obučene i dobro motivirane

Naše Oružane snage nisu velike, ali su kvalitetne, dobro obučene i dobro motivirane

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu u vojarni „1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“.

 U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović je pripadnicima Zapovjedništva za potporu iznio je svoje opažanje o tome koliko je važna logistika i potpora. „Kao što su kvalitetno zdravstvo i vrhunsko obrazovanje uvijek povezani uz dobro organizirane i bogate države, tako i logistika , potpora i briga u pravilu i bez iznimke, ide uz dobro organizirane i malo bogatije države. Te dvije stvari je teško odvojiti, jedno pokazuje drugo. Velike i organizirane države imaju logistiku u kojoj kvalitetno i organizirano opskrbljuju svoje borce, ljude koji su na prvoj crti.  Organizirane države i demokracije, sustavi koji odgovaraju svojim biračima to rade na vrlo pažljiv, ali jako organiziran i sofisticiran način“, rekao je Predsjednik dodavši da ovisno o tome koliko je država organizirana toliko će i vojna logistika biti kvalitetna.

 „Mi smo danas imali jednu kratku, ali vjerujem učinkovitu i jasnu sjednicu Vijeća za obranu na kojoj smo razmotrili stadij, fazu složenog postupka nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova za Hrvatsko zrakoplovstvo i hrvatske Oružane snage. To je velika stvar za male države s ipak ograničenim, ne tako malim, ali ipak ograničenim sredstvima. To su velike stvari i siguran sam da će hrvatska Vlada, koja u krajnjoj liniji i donosi tu odluku, donijeti pravu odluku“, naveo je predsjednik Milanović istaknuvši da je to primjer i jedan od pokazatelja koliko je logistika važna.

 „Hrvatska je država dovoljno zrela, dovoljno napredovala u zadnjih trideset godina, a jest napredovala uz sve nesporazume i pogreške, da danas može biti u poziciji da nabavlja nešto što je moderno, kvalitetno i što štiti Hrvatsku. I jednako važno, što štiti do najveće moguće mjere ljude koji su odabrali štiti Hrvatsku. A broj tih ljudi je mali, i u ratu je bio mali, malo pravih ljudi, a i sada u miru je opet relativno mali. Naše Oružane snage nisu velike, ali su kvalitetne, dobro obučene i dobro motivirane“, poručio je Predsjednik.

 Čestitavši pripadnicima Zapovjedništva za potporu obljetnicu istaknuo je da je njihov posao obrana hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i hrvatskih granica. „I to je prvi zadatak Hrvatske vojske, to je i drugi i treći zadatak. Tek nakon toga je naše sudjelovanje u vojnim misijama i vojnim operacijama. To je nužno i dobro da bi stjecali nova znanja. Ali prije svega, i po slovu i po duhu hrvatskog Ustava, i onako kako stvari realno i po srcu stoje, vaš zadatak je obrana Hrvatske. Tako je bilo i tako će i biti“, zaključio je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 Na svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu dodijeljena su odlikovanja, priznanja i nagrade, koje su, osim predsjednika Milanovića, pripadnicima Zapovjedništva uručili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović i zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul.

 Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.