Primopredaja vlasti u Zagrebu, Tomašević dočekan pljeskom

Primopredaja vlasti u Zagrebu, Tomašević dočekan pljeskom

U mnogim gradovima i županijama danas je primopredaja izvršnih ovlasti. U Zagrebu je primopredaja ovlasti između dosadašnje zamjenice gradonačelnika i obnašateljice dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelene Pavičić Vukičević te novoizabranog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića. To je ujedno novom gradonačelniku Tomaševiću i prvi radni dan na novoj dužnosti. 

Prije same primopredaje novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz platforme Možemo ispričao se novinarima na kašnjenju, te je objasnio da je jednoj gospođi pozlilo na tramvajskom stajalištu u Savskoj, pa joj je pomogao pozvavši Hitnu pomoć. Tomašević je pred zgradu gradske uprave stigao tramvajem.

- Izjave će biti nakon sastanka. Hvala vam još jednom i oprostite što ste čekali, dodao je.

Ušavši u Gradsko poglavarstvo, Tomašević je dočekan pljeskom. Na sastanak je došao sa svojim zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

Tomaševića je dočekala Jelena Pavičić Vukičević zajedno s pročelnicom Gradskog ureda za financije Danielom Juroš Pečnik te pročelnicom Stručne službe gradonačelnika Andreom Šulentić.

Pavičić Vukičević trebala bi Tomaševiću predati izvješće u kojem bi trebao dobiti informacije o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada Zagreba te planiranim i nedovršenim aktivnostima i projektima.

Prva je to primopredaja vlasti u Zagrebu nakon dva desetljeća vladavine Milana Bandića. Novog gradonačelnika po dolasku u Gradsku upravu 30-ak zaposlenika spontano je dočekalo i pozdravilo ga pljeskom. 

HRT-ov novinar Šime Vičević javio se uživo u emisiju "Studio 4" iz zgrade Gradske uprave, te je rekao kako je Tomašević otišao na 3. kat gdje je počeo sastanak odnosno primopredaja izvršnih ovlasti. Sastanak je još u tijeku.

Vičević je kazao kako će prvi koraci novog gradonačelnika biti, kao što je ranije i najavio, revizija gradskih financija i to u nekoliko etapa. Tomaševića čeka i sastanak s pročelnicima svih gradskih ureda, te direktorima gradskih ustanova.

Vičević je dodao kako bi se konstituirajuća sjednica Gradske skupštine mogla održati sredinom mjeseca, a prema neslužbenim informacijama SDP-ov Joško Klisović mogao bi postati novi predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Primopredaja će danas biti među ostalima i u Varaždinskoj županiji između novoizabranog župana Anđelka Stričaka i dosadašnjeg župana Radimira Čačića, u Osijeku između dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Vrkića i izabranog Ivana Radića, u Vukovaru između dosadašnjeg župana Bože Galića i novoizabranog Damira Dekanića, a u Gospiću između dosadašnjeg župana Ličko-senjske županije Darka Milinovića i novoizabranog župana Enesta Petrya. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/primopredaja-ovlasti-u-gradovima-i-zupanijama-1997896

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.