Milanović: Morat ću u NATO-u razgovarati o deklaraciji, inače nećemo dati suglasnost

Milanović: Morat ću u NATO-u razgovarati o deklaraciji, inače nećemo dati suglasnost

Predsjednik Republike Zoran Milanović prijepodne je boravio u Požegi. Jutros je obišao poplavom pogođeno naselje Vidovci, a nakon toga je sudjelovao u obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. Na konferenciji za novinare potom je poručio da neke zemlje ne žele da se u završnoj deklaraciji summita NATO-a u Bruxellesu spominju Daytonski ugovor i konstitutivnost triju naroda no da Hrvatska za tako nešto neće dati suglasnost. 

Na summitu će biti prihvaćeno sedam dokumenata, uključujući zajedničku izjavu u kojoj se spominje Bosna i Hercegovina i za koju Milanović tvrdi da se priprema već tjedan dana. Dodaje da je htio pomoći, ali da sada radi sve sam jer ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ne želi biti dio hrvatskog izaslanstva na samitu NATO-a.

Hrvatska javnost mora znati

- Neće biti problem s Grlićem, bit će jedan drugi problem jer se još uvijek dogovaramo o završnoj deklaraciji. Htio sam pomoći i sada moram raditi sam zato što je još samo jedan dan do dovršetka, a u deklaraciji neke države ne žele spominjati ni Daytonski sporazum niti konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je predsjednik Milanović.

- To je problem koji imamo, o kojem nisam govorio, ali s obzirom da je pet do 12, morat ću na samitu o tome razgovarati s nekim ljudima, u protivnom nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur", istaknuo je šef države. Netko ima problem (s time) da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominju Daytonski ugovor i tri konstitutivna naroda, rekao je.

Po njegovim riječima, deklaraciju kao da je pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva.

- Ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time baviti, ali to sada moram reći hrvatskoj javnosti, dodao je predsjednik.

Potvrdio je da se na deklaraciji radi već tjedan dana te dodao "hrvatski ambasador nas ne šljivi ni pet posto". Prema tome, došlo je do razine predsjednika država, to samo pokazuje gdje smo otišli, rekao je Milanović.

Također je ocijenio da "su oni koji se bave vanjskom politikom od prve rečenice shvatili o čemu se radi" u deklaraciji. Na pitanje je li diplomatski nezgodno što neće biti nitko iz vlade, poput šefa diplomacije, kazao je da nije nezgodno. Grlić Radman je "trebao biti u mojoj delegaciji u Bruxellesu na samitu NATO-a", izjavio je predsjednik Milanović prije tri dana te rekao " i da se ministar tome veselio kao djeca američkoj pomoći poslije Drugog svjetskog rata", ali je onda sudjelovanje na samitu "otkazao", ocijenivši da mu je to "zabranio premijer".

Milanović je jutros obišao poplavom pogođeno naselje Vidovci, a nakon toga sudjelovao u obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. Riječ je o postrojbi koja je formirana 6.  lipnja 1991., koja je označila i početak profesionalne hrvatske vojske.

- Svi drugi su radili zdušno, a u stvari bili su promatrači, vi ste stvoritelji, još jednom vam veliko hvala, rekao je Milanović i upitao jesmo li trideset godina kasnije zadovoljni državom u kojoj živimo?

 Ocijenivši kako smo zadovoljni, dodao je kako smo uza sve nesporazume, svađe, taštine, prijepore i grube riječi stabilni i čvrsti.

- Ja sutra mogu ići na nekakav visoki međunarodni sastanak. Toga ne bi bilo, ni hrvatske neovisnosti, ni samostalnosti, ni našeg prava da kažemo ono što mislimo da 1991. godine jako mali broj ljudi nije napravio veliku stvar za ovu zemlju", rekao je Milanović.

Milanović: 63. gardijska bojna ZNG-a sudjelovala je i u strateškoj akciji "Papuk 91" 

Podsjetio je kako je ova postrojba sudjelovala i u akciji "Papuk 91", kada je oslobođen znatan dio tada okupiranog teritorija u zapadnom dijelu Slavonije.

- Ova akcija pokazala se strateškom u vrijeme operacije Bljesak. Pitanje je s koliko biste žrtava oslobodili ovaj dio države. Sve je to rađeno zahvaljujući dalekovidnosti i odvažnosti jednog malog broja dobrih pravih ljudi, rekao je je Milanović dodajući da su se branitelji morali nositi i s teretom oduzimanja života drugima zbog obrane Domovine.

Predsjednik je podsjetio kako ove godine brojne postrojbe obilježavaju 30. godišnjicu, ali, nažalost, neće moći biti prisutan na svima. Na poziv požeških branitelja, kaže, morao se odazvati, jer je to dogovoreno s njihovim članovima koje je susreo tijekom posjete Banovini gdje su pripadnici 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega pomagali u obnovi kuće jedne siromašne obiitelji.

U prigodi svečane godišnjice predsjednik je uručio 13 priznanja zaslužnim pripadnicima 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. Među njima je i Damir Soldo koji je primio odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu. Soldo se u ime odlikovanih zahvalio riječima kakoj je gotovo siguran da ovo odličje zaslužuju svi pripadnici postrojbe. (Izvor: HRT)

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.