Grlić Radman: Milanovićeve su izjave o deklaraciji NATO-a obmana

Grlić Radman: Milanovićeve su izjave o deklaraciji NATO-a obmana

Izjava predsjednika države da Vlada nije reagirala na pokušaj nekih zemalja da se iz završne deklaracije NATO samita u dijelu o BiH izostavi spominjanje Daytonskog sporazuma i konstitutivnosti triju naroda nema nikakvo uporište, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednik RH Zoran Milanović je ranije danas rekao da neke zemlje ne žele da se u završnoj deklaraciji samita NATO-a u Bruxellesu spominju Daytonski ugovor i konstitutivnost triju naroda te da Hrvatska za tako nešto neće dati suglasnost.

"To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta", kazao je Grlić Radman.

Dogovorili smo se da će se spomenuti Daytonski sporazum i reformski procesi

Podsjetio je da mu je, kada je inicirao neformalnu radnu skupinu, odgovornost bila pripremiti se što bolje za taj summit, uključili sastavnice vanjske politike - sigurnost, obranu i financije, te da je u toj skupini bio predstavnik Vlade i predstavnik Ureda predsjednika.

"Mi smo radili odgovarajuću dokumentaciju, mi smo se borili za točke koje su nam važne. Pitanje BiH koje je Milanović izvadio iz šešira i naglasio tako slavodobitno je dio naše stalne politike", rekao je Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova tvrdi da je, što se tiče BiH, prihvaćena Vladina formulacija u jednom od paragrafa iz čega proizlazi i Dayton, konstitutivnost, jednakopravnost i reformski procesi, prvenstveno izmjena izbornog zakona.

"Dogovorili smo se da će se spomenuti Daytonski sporazum i reformski procesi, tj. izborni zakon u tom jednom paragrafu. Predsjednik Milanović ne govori istinu, mi imamo sve podatke, svu dokumentaciju", rekao je.

Kako je rekao, Vlada konstantno radi na zaštiti položaja hrvatskog naroda u BiH, ponovivši da Milanović ne govori istinu kada kaže da nismo reagirali.

Grlić Radman je također kazao da sigurno ima nekih država koje se protive spominjanju Daytona i ravnopravnosti triju naroda u BiH, ali čvrsto tvrdi da je Vlada učinila BiH vidljivijom na Europskom vijeću, gdje je premijer Plenković govorio o Daytonskom sporazumu, dok je Milanovića nazvao prepisivačem svih dosadašnjih naših napora od 2016. godine.

Dokument od 50-ak stranica

Na pitanje novinara hoće li, ukoliko iz završnog dokumenta izostane spomenuta formulacija o BiH, podržati predsjednika Milanovića ako uskrati potpis na taj dokument, kazao je:

"To nije samit posvećen BiH, to je dokument od 50-ak stranica, želimo s našim saveznicima usuglasiti taj tekst, pa nije taj samit odlučujući za položaj hrvatskog naroda u BiH", rekao je Grlić Radman.

U više je navrata napomenuo da je dogovoreno da će se spomenuti Daytonski sporazum i reformski procesi, tj. izborni zakon u paragrafu.

Također je podsjetio da je on svoj ministarski sastanak o BiH odradio te da je na ovaj samit mogao ići samo kao "fikus".

"Taj sastanak će trajati dva sata. Ja neću imati apsolutno nikakvu aktivnu ulogu, a ovdje ću u Hrvatskoj moći u to vrijeme raditi produktivnije. Pitajte Milanovića što će on zapravo raditi u Bruxellesu", kazao je ministar.

Rekao je da Milanović "neće imati nijednu bilateralu te neka ga novinari pitaju želi li se zalagati za promicanje hrvatske vanjske politike i promicanje hrvatskih strateških interesa".

"To je onda dobra prilika. Ali lamentiranje bez ikakve odgovornosti, bez ikakvog znanja… Gospodin Milanović u ovih godinu i pol dana nije bio u BiH niti je primio ikog od hrvatskih predstavnika, ali je u svom predizbornom programu rekao da u Hrvatskoj mogu na parlamentarnim izborima glasati samo Hrvati koji žive u RH i anulirao time Hrvate iz BiH", kazao je Grlić Radman.

Huškački napad na obitelj

Ministar se danas osvrnuo i na izjavu predsjednika Milanovića o njegovom ocu kao komunističkom kadru koji se obogatio na privatizaciji, što smatra "nečuvenim i skandaloznim".

"Danas je Sv. Ante, dan na koji obilježavamo spomen na mog oca, njegov imendan. Moja obitelj je zgranuta izjavama predsjednika Milanovića na račun moga oca, moje obitelji, što je nečuveno i skandalozno. Ispod svakog dobrog ukusa i svake mjere, osobito s obzirom na činjenicu da je moj otac poznat kao veliki domoljub i dobročinitelj", rekao je Grlić Radman.

Njegove je riječi nazvao "huškačkim napadom" na njega i obitelj, dodajući da je dobio puno podrške iz sinjskog kraja odakle Milanović potječe.

"Ponosan sam na ono što je radio moj otac. Nema smisla i ne bih s upuštao u raspravu oko mojih roditelja, moga oca. Ponosan sam na časnu ulogu moga oca od kada znam za sebe", rekao je ministar.

Također je kazao da je ime Gordan dobio po Dinamovom golmanu 1958., kada je klub osvojio prvenstvo bivše države.

"Moj otac je bio vatreni navijač Dinama, dao mi je ime po golmanu, te godine 1958. je Dinamo osvojio prvenstvo", rekao je Grlić Radman, dodavši da je otac bio veliki hrvatski domoljub te da ne zna po kome je predsjednik Milanović dobio ime.

"Pitajte ga. Možda je njegov otac navijao za Partizan ili Zvezdu, iako je ime Zoran jedno narodsko ime i nije patentirano", rekao Grlić Radman.

Na Milanovićevu izjava da "zdvaja o sudbini Hrvata u komunizmu", rekao je da je u vrijeme bivše države, svako spominjanje imena Hrvat predstavljalo opasnost.

"Niste smjeli pjevati obične domoljubne pjesme, 'Marjane, Marjane' i 'Vila Velebita'“, rekao je, dodavši da se radilo o jednom totalitarističkom, centralističkom i unitarističkom sustavu, s majorizacijom jednog naroda koji je držao diplomaciju, financije, policiju i obranu.
 
Podsjetio je da je predsjednik Milanović je preko noći donio Lex Perković kako bi spriječio izručenje onih ljudi koji su radili u tajnoj policiji i Udbi.

"Ali, on je to zaboravio", kazao je Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.