Predsjednik Milanović: Previše je bilo ograničenja naše slobode koja su nam nametnule vlade, bez odluka parlamenta

Predsjednik Milanović: Previše je bilo ograničenja naše slobode koja su nam nametnule vlade, bez odluka parlamenta

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na Forumu o globalnoj sigurnosti – GLOBSEC 2021 koji se održava u Bratislavi u Slovačkoj Republici. Glavna tema ovogodišnjeg foruma su izazovi s kojima će se Europa i svijet suočavati nakon globalne pandemije.

Uz predsjednicu Slovačke Republike Zuzanu Čaputovu i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, predsjednik Milanović govorio je na otvaranju Foruma GLOBSEC 2021. Predsjednik je u svom izlaganju naglasio kako prije ne bi nikada vjerovao da su mogući događaji kojima smo svjedočili tijekom prošle godine, misleći na pandemiju: “Ljudska prava, vrijednosti o kojima govorimo, osobne slobode, sve one stvari koje smo bili skloni uzimati zdravo za gotovo stavljene su na kušnju. I trebali bismo dobro sagledati ovu krizu, zapravo ne bismo smjeli dopustiti da iz ove krize ne polučimo pouku. Da vidimo gdje smo se zaista iskazali, u kojim smo stvarima briljirali, gdje nam je nanesena bol, gdje smo strašno podbacili.“

Za situaciju u koju nas je dovela pandemija kaže da je to bilo izvanredno stanje. “A proglašenje izvanrednog stanja vrlo su rijetko pratile zakonodavne mjere od strane parlamenata. U Velikoj Britaniji, parlament je suveren. U našim su zemljama suvereni ljudi, nacija, narod. Nisu dobili riječ. Sve je ovo bilo suviše administrativno. Previše ograničenja naše slobode koja su nametnule vlade, vladajuće elite”, rekao je predsjednik Milanović i dodao: “Ovo je kriza koju moramo sagledati. Bila je nepredvidljiva, nevjerojatna – vidio sam stvari u koje ljudi ne bi vjerovali, ne bih ni ja vjerovao – da ćemo nositi maske, da ćemo izumiti cjepivo za samo nekoliko mjeseci.“

Referirajući se u govoru na hrvatsko susjedstvo, predsjednik Milanović je pozvao na integraciju zemalja jugoistoka Europe: „Ne bismo ih smjeli zaboraviti, jer ako su prepuštene same sebi, naši neprijatelji doći će i uzeti ih pod svoje okrilje – dobro razumijete o čemu pričam. To vrijedi i za Srbiju, koja mora ozbiljnije shvatiti koncept funkcionalne demokracije, ali i za BiH, zemlju koja je rastrgana, sastavljena od tri konstitutivna naroda. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje”, poručio je između ostaloga sudionicima skupa.

Tijekom boravka u Bratislavi predsjednik Milanović održao je i odvojene bilateralne sastanke s predsjednicom Slovačke Republike Zuzanom Čaputovom i predsjednikom Republike Poljske Andrzejom Dudom.

U izjavi nakon Foruma, predsjednik Milanović ocijenio ga je zanimljivim kazavši da je tema bila zanimljiva, ali malo pretenciozna. „Kako promijeniti svijet. Ja sam pričao više o nekim stvarima vezano uz ljudske slobode, prava, slobode općenito, i nekim pitanjima koje si moramo postaviti, sada već pri kraju pandemije, do koje smo točke u stanju ići i prihvatiti ograničavanje sloboda koje smatramo normalnima. Koji je to viši cilj za koji se to isplati“, rekao je Predsjednik.

Predsjednik Milanović rekao je da na bilateralnim sastancima s dvoje predsjednika razgovarao o stvarima koje su se događale na NATO summitu i prije njega. „O našoj borbi da se izborimo za najosnovnije stvari. To je ozbiljna lekcija i nije se smjelo dogoditi, trebalo je biti riješeno još prije tjedan dana“, rekao je Predsjednik još jednom se osvrnuvši na ne spominjanje Daytonskog sporazuma u deklaraciji. „Netko se tome protivi, netko ima problema s Daytonom. Očigledno ga žele razmontirati. Istovremeno se neke ljude, kao što je Dodik, kažnjava zato što krše Dayton, da bi onda taj isti Dayton morali ugurati u deklaraciju jer NATO je ne želi. Zato sam ljudima, koji o tome ne znaju puno i to ne razumiju, morao objasniti,  ljudima koji nemaju razloga ne biti skloni“, rekao je predsjednik Milanović. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.