Prvi sastanak Izaslanstva Europskog parlamenta na Konferenciji o budućnosti Europe: Pozivam građane da sudjeluju u Konferenciji o budućnosti Europe

Prvi sastanak Izaslanstva Europskog parlamenta na Konferenciji o budućnosti Europe: Pozivam građane da sudjeluju u Konferenciji o budućnosti Europe

Zastupnica u Europskom parlamentu i predstavnica na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe Sunčana Glavak sudjelovala je na prvom sastanku izaslanstva Europskog parlamenta na Konferenciji o budućnosti Europe koje čini ukupno 108 zastupnika.

Na današnjem sastanku zastupnici su razmijenili gledišta o trenutačnom stanju u pogledu Konferencije te o metodama rada i o ulozi Izaslanstva EP-a na plenarnoj skupštini. Tijekom rasprave zastupnici su naglasili kako je ključno postaviti građane u središte Konferencije te kako će biti nužno poslušati što građani imaju za reći, ali onda i ispuniti njihova očekivanja.

Zastupnica Glavak istaknula je važnost projekta koji bi trebao iznjedriti konkretne rezultate i reforme i u konačnici pokazati odgovornost političkog upravljanja. ,,Obvezali smo se na početku ove Konferencije da nećemo prejudicirati ishod rasprava te da ćemo pomno slušati naše građane, no istovremeno moramo biti svjesni odgovornosti koja je na nama da njihove ideje, brige i probleme možemo i moramo prevesti u konkretne politike. Neće biti jednostavno operacionalizirati ideje koje zaprimimo, ali na nama je da na političkoj razini učinimo sve kako bi se to i ostvarilo'', istaknula je zastupnica Glavak.

Konferencija o budućnosti Europe službeno je pokrenuta 9. svibnja svečanim otvaranjem u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a na plenarnim zasjedanjima Konferencije će, uz zastupnike u Europskom parlamentu, sudjelovati i 54 predstavnika Vijeća Europske unije, 3 predstavnika iz Europske komisije, 108 predstavnika iz nacionalnih parlamenata država članica i 108 građana. Sudjelovat će i 18 predstavnika Odbora regija te Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, te još osmero od strane socijalnih partnera i civilnog društva.

,,Dijalog koji će biti vođen doista bi trebao kreirati politike koje će značiti novu eru u skladu s vremenom izazova i promjena, jer Europa je bila suočena s brojnim novim ugrozama poput pandemije. Vjerujem da će ovakav otvoreni pristup i izravna demokratska komunikacija između europskih građana, država članica i europskih institucija, reafirmirati vrijednost europskog projekta i ojačati sva tri njegova temelja, demokraciju, građansku uključenost te temeljna prava i vrijednosti'', zaključila je zastupnica Glavak.

U subotu će u Strasbourgu biti održana konstituirajuća plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe, na kojoj će se održati rasprava o svrsi i očekivanjima Konferencije, uključujući panele s europskim građanima, nacionalne panele/događanja i višejezičnu digitalnu platformu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.