Predsjednik Milanović susreo se s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj Republici

Predsjednik Milanović susreo se s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj Republici

Nakon sudjelovanja na Forumu o globalnoj sigurnosti – GLOBSEC 2021, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je mjesto Devínska Nová Ves nedaleko Bratislave. U Devinskom Novom Selu (Devínska Nová Ves), predsjednik Milanović posjetio je Muzej kulture Hrvata te održao sastanak s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj Republici.

Obišavši postav Muzeja kulture Hrvata predsjednik Milanović je izjavio:“Ovo je vječna pjesma i trag naših predaka, njihovih kretanja, mjesta iz kojih su došli“. Predsjednik je dodao kako ga fascinira jezik kojim govore hrvatske manjine. „To su fascinantni stari govori, čakavski, kajkavski, za neke se ne može jasno niti utvrditi. Ovdje je dosta ljudi koji su naučili i govore naš standard, ali ovo je jezik koji se prenosi s koljena na koljeno i tako već stoljećima i generacijama, okružen drukčijim jezicima”, dodao je predsjednik Milanović.

Hrvati, za koje se procjenjuje da ih je danas u Slovačkoj  nekoliko tisuća, pretežito žive u četiri općine u okolici Bratislave: Devinsko Novo Selo (Devínska Nová Ves), Hrvatski Grob (Chorvatsky Grob), Čunovo i Hrvatski Jandrof (Jarovce) te su uvelike asimilirani. Nadalje, Hrvati u Slovačkoj imaju priznat status nacionalne manjine te su izuzetno dobro integrirani u slovačko društvo, ali i vrlo dobro povezani s matičnom državom. Organizirani su kroz kulturna društva i udruge, a njihova krovna institucija je Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj, koji je osnovan 1990. godine sa sjedištem u Bratislavi, s ciljem koordiniranja aktivnosti hrvatskih kulturnih društava.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem predstavnici hrvatske manjine istaknuli su kako se okupljaju i trude sačuvati običaje, tradiciju i jezik družeći se u svojih desetak udruga u kojima se bave glazbom i folklorom, a imaju i jednu amatersku kazališnu skupinu.

Na sastanku s Predsjednikom Republike bili su predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Republici Radoslav Janković, povijesničar i predsjednik grantove komisije Ureda vlade Slovačke Republike za hrvatsku manjinu Jozef Klačka, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva u Devinskom Novom Selu Jozefina Daničova, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Čunovu Ján Maász, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Hrvatskom Jandrofu Rudolf Streck, lektor hrvatskoj jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Bratislavi Željko Predojević u učitelj hrvatskog jezika Toni Milanović.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.