Grlić Radman pozvao posljednje članice EU-a da priznaju Kosovo

Grlić Radman pozvao posljednje članice EU-a da priznaju Kosovo

Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova izjavio je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, uključujući sve članice EU-a osim Cipra, Grčke, Rumunjske, Španjolske i Slovačke.

"Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova", izjavio je novinarima Grlić Radman.

On u srijedu sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Grlić Radman je rekao da su za stabilnost regije ključne tri stvari: poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-tih.

"Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu", rekao je Grlić Radman.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Reforma izbornog zakona

Govoreći o BiH, rekao je da je ta zemlja zarobljena između dviju političkih tendencija - centralizma odnosno unitarizma i separatizma.

"To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH", istaknuo je.

Ponovio je stav Zagreba da ta multietnička država treba provesti reformu izbornog zakona koja ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska iskreni zagovaratelj euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži tu zemlju u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država.

Grlić Radman: Radimo odgovorno, Milanovićeve izjave su nebitne

Ministar Grlić Radman ocijenio je u izjavi za medije nebitnim podrugljive izjave predsjednika države Zorana Milanovića na njegov i na račun drugih ministara, uključujući najnoviju u kojoj ih je nazvao pudlicama.
 
Govoreći nakon međunarodne konferencije u Bratislavi, Grlić Radman je rekao da je fokusiran na posao i da uopće ne prati predsjednikove izjave.

"Mene to ne interesira, nemam vremena vraćati se na nešto što mi je nepoznato i što ne uočavam bitnim", izjavio je novinarima Grlić Radman.

"Ja sam član vlade, odgovoran sam predsjedniku Vlade i sve što radimo, radimo odgovorno i savjesno", dodao je.

Izvor: Hina/Vlada

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.