Horvat: Na obnovi trenutno uključenih više od 500 radnika iz 40-ak tvrtki

Horvat: Na obnovi trenutno uključenih više od 500 radnika iz 40-ak tvrtki

U proces obnove potresom pogođenih područja trenutno je uključeno više od 500 radnika 40-ak tvrtki, a građevinari iz susjednih zemalja bit će angažirani tek kad se iskoristi sav domaći potencijal, rekao je u utorak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Ministar Horvat je u Varaždinu održao sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, a potom u izjavi za medije komentirao situaciju s procesom obnove potresom pogođenih područja, kazavši da se obnova na Banovini i području grada Zagreba ubrzava iz tjedna u tjedan.
 
„Prije nekoliko dana zaključen je i drugi veliki natječaj. Prvi je bio za 1500 kuća, drugi također za 1500 kuća koje su pred ugovaranjem. U ovom trenutku, u procesu obnove je više od 500 radnika 40-ak trgovačkih društava. Kako će se generirati i pripremati natječaji, a temeljem natječaja ugovarati neposredni radovi, tako će i dinamika i volumen iz tjedna u tjedan rasti“, rekao je Horvat.
 
Na upit koliko radnika nedostaje, odgovorio je da nedostaje svaki radnik koji u ovom trenutku može doprinijeti povećanju dinamike obnovom ne samo prostora Banovine, već i Karlovačke županije, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.
 
„Neće biti dovoljno 500-njak radnika. Obnova zahtijeva puno veći volumen građevinske operative. No, do trenutaka dok ne iskoristimo sav domaći potencijal, neće biti međunarodnih tendera“, dodao je ministar Horvat.
 
Kao jedan od najvećih problema u obnovi naveo je neriješene imovinsko-pravne odnose i nelegalizirane objekte.
 
„Imovinsko-pravni odnosi i nepostojanje verifikacije unutar same gruntovnice ili zemljišnih knjiga, odnosno segment nepostojećih objekata koji su stradali, ljudima koji rade na generiranju odluka s kojima dajemo pravo na novac, stvara obvezu koja u ovom trenutku nije elementarno razrješiva“, izjavio je Horvat te zaključio da će biti problema u donošenju tih odluka sve dok se ne skupe sve vjerodostojne informacije.

Izvor : Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.