Predsjednik Milanović na otkrivanju spomenika kiparu Anti Župiću u Sinju: Imate na što biti ponosni 

Predsjednik Milanović na otkrivanju spomenika kiparu Anti Župiću u Sinju: Imate na što biti ponosni 

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom otkrivanju portretnog spomenika akademskom kiparu prof. Anti Župiću u Sinju, koji je bio jedan od glavnih protagonista osnivanja Matice hrvatske u Sinju 1970. godine. Spomenik je otkrila Jelena Župić, kći akademskog kipara Ante Župića.

Kluba Sinjana u Zagrebu inicirao je, a sinjsko Gradsko vijeće usvojilo  odluku o postavljanju portretnog spomenika prof. Ante Župića u sklopu obilježavanja 50 godina Matice hrvatske i Hrvatskog proljeća.

Predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju posebno je pozdravio Sinjanke i Sinjane, ali i sve prisutne te naglasio da mu je sinjski kraj veoma drag i da je s radošću i zadovoljstvom pristao danas biti u Sinju.

„Par puta sam od svog oca čuo o Anti Župiću, ali to je bilo davno. Ja ovdje neću govoriti o djelu i opusu profesora Ante Župića jer o tome ustvari znam vrlo malo, tek odnedavno. Ante Župić je bio tipični izdanak ovog kraja. Pretpostavljam da se profesor Ante Župić kroz život morao probijati teško i zaraditi sve kao i njegova djeca. Ovaj grad i ova krajina je u mom životu imala ulogu začina, od malih nogu. Sinjski kraj je objektivno drukčiji, imate, imamo na što biti ponosni“, rekao je predsjednik Milanović i zahvalio svima na srdačnom, lijepom i ljudskom dočeku.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo, Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.