Gordan Jandroković o napadima u Subotici

Gordan Jandroković o napadima u Subotici

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je napad na Hrvate u Subotici. Na pitanje je li napad možda rezultat politike koja se vodi na razini dviju država, rekao je da ne možemo uspoređivati situaciju u dvije države. Podsjetimo, petero državljana Hrvatske fizički su i verbalno napadnuti, a njihov rođak lakše je ozlijeđen kada ih je napao nepoznati muškarac u Subotici, objavilo je u petak Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), no lokalna policija to je opovrgnula.

- Proslava Oluje u Hrvatskoj je dostojanstvena. Mi slavimo našu pobjedu u Domovinskom ratu, ne omalovažavajući nikoga. Imamo dobru suradnju s predstavnicima svih nacionalnih manjina, pa tako i sa srpskom manjinom, a retorika predsjednika Srbije i njihovih visokih dužnosnika je vjerojatno ta koja je uzrokovala i kod određenog dijela ljudi potrebu da na fizički ili verbalan način ugrožavaju predstavnike hrvatskog naroda. Mogu ponoviti: neka Srbija pogleda istini u oči, neka se suoči sa svojom odgovornošću za zbivanja iz 90-tih godina. To je preduvjet da bismo bolje surađivali, svi zajedno moramo gledati prema naprijed, nema nam koristi nikome od povratka u prošlost, rekao je.

Na obilježavanju 120. obljetnice vatrogastva u Imotskom Jandroković je još jednom pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera u borbi s koronavirusom.

- Nitko nije iz hira osmislio te mjere, nego je pokušavao kroz balans otpuštanja ali i određene kontrole i nadzora doći do toga što imamo sada. Apeliram na sve da se držimo mjera, da budemo razboriti, da ne pretjerujemo tamo gdje ne treba, ali i da ne narušavamo ono što smo teškom mukom do sada izgradili. Nadam se da će sezona trajati ne samo 8. nego i 9. mjesec, a tome svi možemo dati doprinos, poručio je.

Na pitanje o situaciji u Domovinskom pokretu, odgovorio je kako nema običaj komentirati situaciju u drugim strankama, ali sasvim je, kaže, sigurno, da im ovo što je objavljeno u medijima sigurno ne koristi. 

- Dapače, prikazuje ih u jednom svjetlu  koje nitko nije očekivao da su ti sukobi na toj razini i da se išlo ponekad toliko nisko, ali na njima je da pronađu rješenje i izađu iz te situacije. Što se tiče HDZ-a, mi smo uvjerljivo najjači, pokazuju to izbori, rekao je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/gordan-jandrokovic-o-napadima-u-subotici-2601627

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.