Predsjednik Milanović u Splitu: More ima neprocjenjivu važnost, i simboličku i materijalnu, za hrvatsku državu

Predsjednik Milanović u Splitu: More ima neprocjenjivu važnost, i simboličku i materijalnu, za hrvatsku državu

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru „Sea Guardian“ u Sredozemlju, koji čini brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 “Vukovar” i posada.

U prigodnom obraćanju, u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, predsjednik Milanović naglasio je značaj mora i prostora na kojemu živimo. „More i ovaj mali prostor ima neprocjenjivu važnost, i simboličku, i materijalnu za hrvatsku povijest, hrvatski nastanak, hrvatsko ime i duh i svega onoga što je vodilo prema stvaranju hrvatske države“, poručio je predsjednik Milanović.

„Hrvatske oružane snage imaju svoju zračnu komponentu, koja uskoro dobiva kvalitetnu modernu opremu. Ima kopnene snage, kopnenu vojsku koja je u najvećem dijelu iznijela oslobodilački rat. Međutim, svaka nacija ima nešto što je posebno naglašeno, što predstavlja onu ekstra nit u njezinu identitetu. Kod Hrvata je to more“, istaknuo je Predsjednik dodavši da mnoge države i nacije imaju more, ali da su Hrvati jedina slavenska nacija koja bez mora uopće nije ono što jest.

„Mnogi drugi imaju more, međutim, znači im manje i puno ih manje određuje nego nas. Ovdje gdje sada stojimo, možemo, ako malo izoštrimo vid, vidjeti lokalitete na kojima je doslovno nastajala, kovala se, osmišljavala hrvatska država i hrvatski identitet. Sve to skupa se u devetom stoljeću, i malo prije, i u desetom stoljeću odvijalo baš ovdje. Ovo je Hrvatska! Bez ovog prostora, bez ovih spomenika, bez ove blizine more, kojeg su naši daleki preci vjerojatno gledali sa strahopoštovanjem, ni ne sluteći da će jednog dana postati pomorska nacija, gdje kao pomorci nisu došli, nego su pomorci postojali, to su na kraju postali. Hrvatska bez mora nije Hrvatska. Naravno, Hrvatska nije ni bez Vukovara, ni bez Zagreba, ni bez Istre, ni bez Knina, ali ovih tisuću i nešto kilometara i milja zračne linije mora i puno više obalne linije, to je ono što je Hrvatska branila, što je bilo napadano, što je bilo objekt i predmet zavisti i pohlepe i posezanja nekih drugih. Danas živimo u miru, a da bi taj mir opstao i ostao vi stječete nova znanja, nove vještine, novo iskustvo koje vjerujem, nikada nećete morati primjenjivati“, rekao je predsjednik Milanović zaključivši svoje obraćanje.  

Osim Predsjednika Republike, svečanom ispraćaju nazočili su ministar obrane Mario Banožić,  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli i zapovjednik kontingenta „Sea Guardian“ kapetan korvete Marinko Majić. Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.