Fuchs je zadovoljan povećanim brojem cijepljenih odgojitelja i nada se da će se to nastaviti

Fuchs je zadovoljan povećanim brojem cijepljenih odgojitelja i nada se da će se to nastaviti

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu da ne vidi poseban razlog za uvođenje nastave građanskog odgoja kao dodatnog predmeta, s obzirom da se ona već predaje kao obvezna međupredmetna tema. "Ne vidim poseban razlog za uvođenje takvog pristupa poučavanju građanskog odgoja kada ga već poučavamo obvezno kao međupredmetnu temu. Dakle, praktički još jednom, tek sada sažeto, a na kraju ishod mora biti isti", rekao je ministar Rekao je Fuchs ispred kabineta.
 
Građanski odgoj koji bi se predavao kao izborni predmet mora biti u skladu s objavljenim
 
zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem rekao je u utorak kako su u tijeku pripreme za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja te najavio da je, ovisno o iskazanom interesu, njegovo uvođenje moguće već ove školske godine. 
Ministar smatra da ne bi bilo realno govoriti o uvođenju građanskog odgoja ove godine. U Zagrebu je, istaknuo je, veliki broj škola zatražio skraćenje nastavnog sata na 40 minuta, objašnjavajući to organizacijskim problemima u smislu poštivanja epidemioloških mjera.
 "Dakle, ako već imamo škole koje rade u dvije ili tri smjene, tražimo skraćenje satnice, ne znam kako ćemo provesti još jedan sat viška. To je drugi problem kada govorimo o Zagrebu i povećavajući sve predmete ", rekao je Fuchs. istaknuvši da je on osobno podržavao građansko obrazovanje od samog početka
 "Važno je reći da građansko obrazovanje zapravo imamo kao dio obvezne nastave u školama. Imamo nastavni plan i program građanskog odgoja koji se usvaja i provodi od 2019. godine", rekao je istaknuvši da je usvojen kao međupredmetna tema , ali definirani ishodi. učenje.
 Građansko obrazovanje koje bi se predavalo kao varijanta izbornog predmeta mora biti u skladu s objavljenim, dodaje.
 Što se tiče kritika da se radi o ideologiji, ministar odgovara kako će "ideologija biti onog trenutka kada vidimo postoje li neke ideološke teme koje se provlače kroz građanski odgoj ili je doista objektivno sutra naučiti djecu da budu odgovorni građani".
 Građansko se obrazovanje ne može usporediti s vjeronaukom. „Mislim da ta djeca koja pohađaju vjeronauk i kako ih trebaju slušati i poučavati u segmentima građanskog odgoja kako bi sutra bili odgovorni ne samo članovi društva nego, ako hoćete, i kao vjernici odgovorni članovi demokratskih društava, bez obzira na to religije ", rekao je Fuchs. 
 
Objasnio je da je vjeronauk izborni predmet, dok je građanski odgoj obvezan predmet koji se kao zaseban predmet uči kroz nekoliko predmeta.
 S obzirom na kritike da ne postoji drugi izborni predmet koji bi mogla izabrati djeca koja ne pohađaju vjeronauk, Stručna radna skupina intenzivno radi na uvođenju predmeta koji bi se ponudio djeci koja ne izaberu vjeronauk.
 To neće biti ni etika ni vjerska kultura, već, kako je rekao, "nešto poput filozofije za male".
 
Zadovoljan cijepljenjem odgojitelja,
 
ministar Fuchs istaknuo je kako je zadovoljan povećanim brojem cijepljenih odgojitelja i nada se da će se to nastaviti. 
 
"I dalje ću inzistirati na tome da se učitelji i odgajatelji cijepe što je više moguće kako bismo, međutim, mogli ovu školsku godinu ponovno završiti sa što manje online nastave", rekao je Fuchs.
 
Trenutačno je ukupno 57,5 ​​posto odgojitelja u osnovnim i srednjim školama cijepljeno s najmanje jednom dozom, dok je u visokom obrazovanju taj postotak veći i u prosjeku iznosi 64,5 posto, rekao je.
 
Istaknuo je i kako cijepljenje nema alternativu te da podaci pokazuju da je to jedina opcija. "Činjenica je da se necijepljeni masovno razbolijevaju, te da su oblici bolesti kod cijepljenih znatno, znatno blaži i, naravno, u postocima", dodala je ministrica.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.