Milanović u Buzetu: Hrvatski interes u EU može se ostvariti samo ako ćemo biti glasni i uporni

Milanović u Buzetu: Hrvatski interes u EU može se ostvariti samo ako ćemo biti glasni i uporni

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Buzeta u povodu obilježavanja Dana Grada. 

„Vi niste siromašno područje, niste siromašan grad“, poručio je predsjednik Milanović stanovnicima Buzeta dodavši kako zna da gubitak statusa siromašne i potpomagane općine

ima određene efekte. „Vi imate drugu snagu, energiju i polet da te stvari zaboravite. Vi ste razvijen grad, kraj“, rekao je Predsjednik i ponovio svoj stav kako Hrvatska mora biti glasna u borbi za novac iz fondova Europske unije.

 “Iako smo mali, moramo biti glasni i sebični. Važno je da se borimo za svaki euro iz europskih fondova, to je naš novac. Ne smije nam se više nikada dogoditi da iskoristimo pedeset posto fondova koje nam stoje na raspolaganju. To je problem koji imaju i druge male države. Mi smo dali suverenost za koju su se neki ljudi u ovoj zemlji itekako patili i izlagali se, i to se računa. Mi od Europe još uvijek ne uzimamo sve ono što nas ide. Moramo biti sebični. Hrvatski interes se može realizirati samo tako da budemo uporni, dosadni i naporni i da to stalno osvješćujemo jer Europska unija danas za Hrvatsku je novac, koliko smo dali i koliko smo uzeli“, rekao je predsjednik Milanović.

 Dodao je kako sada ne znamo kako će Europska unija izgledati za deset godina i zato istaknuo važnost dobrih odnosa sa susjednom Slovenijom. „To je naš najbolji susjed, to nije zato što je gospodin Kučan ovdje. To je naprosto činjenica i ta činjenica je dobra. Hrvatska sa Slovenijom uz sve sitne probleme koji postoje, ima normalne odnose, ima jednu bazu na kojoj možemo graditi zajednički pristup kao dvije male države, ekonomski srednje, Slovenija nešto veće snage, ali realno ograničenog utjecaja, da se zajedno orijentiramo prema Europi. Mi nismo u fokusu velikih,  oni se ne bave nama, oni nas često i ne vide. Mi smo mali i moramo biti glasni“, poručio je.

Na kraju obraćanja, predsjednik Milanović rekao je da država mora biti centralizirana u određenoj mjeri da bi naprosto osiguravala jednake standarde. „Centralizacija, upravljanje iz jednog državnog centra u ključnim strateškim stvarima je pretpostavka svake države,  moderne države, ali pravo na lokalnu samoupravu, pravo na asocijaciju je ono pravo što čini društvo, čovjeka, obitelj“, zaključio je Predsjednik.

 Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Buzeta govorili su predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan, gradonačelnik Grada Buzeta Damir Kajin, župan Istarske županije Boris Miletić i ministar mora, prometa i infrastrukture, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Oleg Butković, a na sjednici su nazočili i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te prvi slovenski predsjednik Milan Kučan. 

Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju Dana Grada Buzeta bio je pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.