Plenković: Euro na dobrobit građana i ekonomije, neće biti referenduma

Plenković: Euro na dobrobit građana i ekonomije, neće biti referenduma

Nakon sjednice Vijeća za uvođenje eura premijer Andrej Plenković i potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis održali su konferenciju za medije. Plenković je istaknuo prednosti uvođenja eura i protivnicima poručio kako će ga Hrvatska uvesti. Dombrovskis je rekao kako nije primijećena inflacija u zemljama koje su uvele euro.

Premijer Andrej Plenković je rekao kako je dominantna tema posjeta Dombrovskisa priprema Hrvatske za ulazak u europodručje. Rekao je kako postoje dva cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju - ulazak u Šengenski prostor u koji želimo ući tijekom 2022. godine i za koje smo ispunili sve uvjete te ulazak u europodručje za koji moramo ispuniti akcijski plan do kraja ožujka iduće godine.

- Imamo snažnu podršku potpredsjednika Dombrovskisa, cijele Europske komisije, podršku Europske središnje banke, podršku eurogrupe koju je kazao u četvrtak irski ministar financija, rekao je Plenković.

Prednosti uvođenja eura

Ponovio je kako Hrvatska više od 60% svoga izvoza orijentira prema EU, da je više od 60% turista iz eurozone, da je dvije trećine štednje građana u eurima, da je pola kredita u eurima i kako smo visoko eurizirana ekonomija.

- Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a sigurni smo da će to imati i efekt na naš kreditni rejting, rekao je premijer.

Dodao je kako je to strateški cilj Vlade, jasno objavljen na kojem će se ustrajati.

- Na tom tragu veselim se suradnji s EK na ovu temu te želim zahvatiti Dombrovskisu i njegovom timu na podršci, rekao je Plenković.

Podrška ambicioznim ciljevima hrvatske Vlade

Dombrovskis je rekao kako je hrvatska Vlada postavila ambiciozne ciljeve i EK podržava tu ambiciju za uvođenje eura kad se ispune svi uvjeti.

- Premijer Plenković je već istaknuo koristi uvođenje eura. radi se o drugoj najjačoj valuti na svijetu i iznimno snažnoj ekonomskoj zajednici što pruža sigurnost ulagačima. EK će dati svoju podršku za uvođenje eura, rekao je Dombrovskis. 

Plenkovićeva poruka protivnicima eura

Plenković je odgovarajući na pitanje o inicijativi na hrvatskoj političkoj sceni za referendum o uvođenju eura rekao kako je hrvatska javnost svjesna da je proces pristupanja u EU jedan od onih političkih projekata koji je uživao veliki konsenzus hrvatske političke scene.

- Konsenzus se često vidio u Saboru, vidio se u procesu kada smo usvajali pravnu stečevinu, vidio se u procesu pregovaranja Sporazuma o pridruživanja i stabilizaciji, zatim u procesu pristupnih pregovora kao i kampanji oko referenduma o članstvu u EU i taj referendum je bio vrlo jasan. Kada smo i na referendumu i u Hrvatskom Saboru kada je 150 zastupnika diglo ruku za potvrđivanje ugovora i taj saziv Sabora je bio nešto drukčiji nego danas, rekao je Plenković.

- Iz našeg kuta gledanja, pravno gledano, smatramo da je ta tema riješena i apsolvirana referendumom i glasovanjem u Saboru. Oni koji ne znaju neka pročitaju članak 5 Ugovora o pristupanju i jasno će vidjeti da je Hrvatska tada i pravno i politički preuzela obvezu pristupanja ulaska u europodručje. Mi na tome inzistiramo, to je dio programa Vlade i to će se i dogoditi, bio je jasan premijer.

Što se tiče inicijative za neuvođenje eura rekao je kako to dolazi od aktera na političkoj sceni koji nisu "crno ispod nokta" pridonijeli hrvatskom pristupanju Europskoj uniji.

- Mnogi od njih nisu ni postojali kao političke stranke u tom razdoblju i nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i reformama koje su poduzete u proteklih 20 godina. Planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene koji su također protivnici eura. Mogu ih dovoditi, naš stav je jasan Hrvatska će usvojiti euro, vjerujem na vrijeme, na dobrobit i korist hrvatskih građana i hrvatske ekonomije, rekao je.

Nije rasla inflacija u zemljama koje su uvele euro

Dombrovskis je odgovarajući na pitanje o inflaciji rekao je kako što se tiče utjecaja uvođenja eura umjesto kune na cijene da to treba pozorno pratiti.

- To će se pokloniti posebna pozornost, a neko će vrijeme iskazivanje cijena kako bi se građani naviknuli na novo izražavanje cijena u eurima. Nadležna tijela će pratiti cijene, a mogu govoriti i iz latvijskog iskustva gdje smo vodili fer kampanju uvođenja eura i učinili smo sve da se spriječi kako se ne bi iskoristilo uvođenje eura za povećanje cijena. Lanci supermarketa su također sudjelovali u toj kampanji. Postoji 0,1% do 0,2% utjecaja na porast cijena jer su tu prilagodbe bankomata, knjigovodstava, blagajna i drugih troškova. Nismo vidjeli da bi rasla inflacija u zemljama koje se zadnje pristupale uvođenju eura, primjerice tri ma baltičkim zemljama, rekao je Dombrovskis.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.