Neprihvatljivi su cirkusi koji se rade pred školama tome se treba usprotiviti

Neprihvatljivi su cirkusi koji se rade pred školama tome se treba usprotiviti

Neprihvatljivi su cirkusi koji se rade pred školama grada Sinja, tome se treba usprotiviti, rekao je premijer Plenković danas na sjednici Vlade RH istaknuo da su cirkusi koji se rade pred školama i šarlatanstvo gradonačelnika Sinja o tome da djeca u sinjskim školama ne trebaju nositi maske potpuno neprihvatljivi. "Trebamo se usprotiviti takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama, remete normalno funkcioniranje školskih institucija, drugu djecu, druge roditelje, to nije uređena i odgovorna Hrvatska kakvu želimo", poručio je. Naglasio je da Covid nije izmišljen, već je tu, radi štetu i Hrvatskoj i diljem svijeta i protiv njega se treba boriti i štititi.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.
 
"Imamo podršku Europske komisije u ovim finalnim mjesecima uoči uvođenja eura, sukladno Strategiji koju smo usvojili 2018. i obvezama preuzetim Ugovorom o pristupanju u Europsku uniju, koji je podržan na referendumu 2012. i podržan praktički konsenzusom u Hrvatskom saboru", poručio je osvrnuvši se na sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, na kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis početkom tjedna u Zagrebu.
 
Dodao je da, unatoč krizi koja je uslijed pandemije Covida 19 pogodila cijeli svijet, zahvaljujući odgovornom upravljanju javnim financijama, smanjenju javnoga duga, izlasku iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, Hrvatska ima svojevrsne kredite kod svih institucija koje nadziru taj proces – i Europske središnje banke i agencija za kreditni rejting.
  U posjetu Hrvatskoj boravio je i irski ministar financija i predsjednik eurogrupe Paschal Donohoe koji je također dao vrlo snažnu potporu za uvođenje eura.
 
U prva tri dana putem sustava e-Građani popisalo se 300 tisuća građana
 
Govoreći o popisu stanovništva, koji je započeo u ponedjeljak, premijer Plenković istaknuo je da prva faza samopopisivanja putem sustava e-Građani ide jako dobro. Dosada je već to učinilo 300 tisuća građana, što je jako dobar odaziv za prva tri dana.  
Pozvao je sve koji to mogu učiniti na taj način da to i učine, jer se, osim što se hvata korak s dobom digitalizacije, štedi i vrijeme i energija. Drugi dio popisa, najavio je, krenut će za desetak dana, a popisivači, s covid potvrdama, posjetit će one građane koji se ne popišu u prvoj fazi.
 
Više od 80 posto novozaraženih nije bilo cijepljeno
 
Osvrnuo se potom i na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, kazao je da se bilježi porast slučajeva zaraze u posljednje vrijeme, dok je istovremeno cijepljeno 52 posto odraslih. Naglasio je da je više od 80 posto novozaraženih nije bilo cijepljeno. Naveo je i da je 93 posto svih preminulih starije od 60 godina. 
"Ulazimo u jesen, apeliramo na sve one starije životne dobi, osobito na njih, da se cijepe i na taj način zaštite, jer su oni najizloženija skupina", rekao je premijer Plenković. Dodao je da cjepiva ima više nego dovoljno.  
"Mi smo s aspekta države učinili sve što smo trebali, a sada taj jedan mali, kratki napor trebaju učiniti naši sugrađani", poručio je.
 
Covid potvrde u zdravstvenim ustanovama su odgovoran, razuman i ispravan put
 
O najavljenom korištenju covid potvrda u zdravstvenim ustanovama predsjednik Vlade ističe da se radi o ispravnom putu, odgovornom i razumnom, koji će omogućiti sigurnost i pacijenata i zdravstvenih djelatnika. 
Pozvao je one zdravstvene djelatnike koji to već nisu učinili da se cijepe i ujedno im zahvalio na svemu što rade u ovoj epidemiji proteklih 18 mjeseci, pogotovo onima koji su bili na covid odjelima.
 
Najavio je da bi drugi korak uvođenja covid potvrda bio u domovima za starije, kako bi se zaštitila najstarija i najugroženija populacija.
 
Neprihvatljivi cirkusi u školama u Krapinskim toplicama i šarlatanstvo sinjskog gradonačelnika
 
U tom se kontekstu osvrnuo i na incident u školi u Krapinskim toplicama.
 
"Potpuno su neprihvatljivi ovi cirkusi koji se rade pred školama ili pak šarlatanstvo gradonačelnika Sinja o tome da djeca u sinjskim školama ne trebaju nositi maske, što je preporuka epidemiologa", kazao je. 
Dodao je da su to odbili već ravnatelji škola te da će i Stožer Splitsko-dalmatinske županije, a ako treba i Nacionalni stožer, djelovati.
"Trebamo se usprotiviti takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama, remete normalno funkcioniranje školskih institucija, drugu djecu, druge roditelje, to nije uređena i odgovorna Hrvatska kakvu želimo", poručio je.
 
Apelirao je na sve te koji imaju drugačije stavove da se suzdrže od takvih aktivnosti te zatražio da se osigura sigurnost i nesmetan rad svih škola kako je primjereno u okolnostima dosada neviđene pandemije.  
Naglasio je da Covid nije izmišljen, već je tu, radi štetu i Hrvatskoj i diljem svijeta i protiv njega se treba boriti i štititi.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.