Niz događanja uz Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, na središnju svečanost dolazi i predsjednik Milanović

Niz događanja uz Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, na središnju svečanost dolazi i predsjednik Milanović

Na konferenciji za medije održanoj u gradskoj vijećnici Grada Varaždina najavljeno je obilježavanje 30 godina oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Ovaj veliki dan kako za branitelje , tako i za sve žitelje grada Varaždina i Varaždinske županije najavili su , župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec te upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu dr.sc. Vladimir Huzjan.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj je u uvodu naglasio kako je 22. rujan datum kada se u obrambenom Domovinskom ratu dogodila prekretnica, a ove godine obilježava se 30. godišnjica jednog od najvažnijih datuma.

- Izuzetno mi je drago što ćemo od iduće srijede, 22. rujna pa sve do subote imati više događanja na koje pozivam sve Varaždince i žitelje Varaždinske županije da nam se pridruže, a u subotu će biti veliki mimohod pa pozivam sve da dođu i povedu svoju djecu jer će moći vidjeti sve naše postrojbe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i izložbu naoružanja u našem gradu. Također želim reći da će toj svečanosti nazočiti i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji će 25. rujna biti u gradu Varaždinu. Grad i Županija su zajednički partneri u organizaciji ovog događanja i to me veseli – rekao je gradonačelnik.

Župan Stričak je rekao kako je svaka krizna situacija zastrašujuća sama po sebi, a rat je zasigurno najgora, najteža krizna situacija.

- Ljudi s jedne strane daju najgore od sebe, a s druge strane ima onih koji daju najbolje od sebe. Najgore su dali oni koji su napadali našu domovinu, a najbolje oni koji su je branili. Među tim najboljima zasigurno su naši varaždinski branitelji, stoga smatram da 30. obljetnicu treba proslaviti u što svečanijem tonu. Pridružujem se pozivu našeg gradonačelnika da se svi građani odazovu i prisustvuju tom mimohodu. Uvod u obljetnicu Varaždinskih dana rata i Dana branitelja Varaždinske županije započeli smo na svečanoj sjednici Županijske skupštine na kojoj sam kao župan dodijelio dvije nagrade: jednu zasebnoj policijskoj postrojbi, gdje su 11. rujna naši policajci krenuli u obranu grada Vukovara, kao podsjetnik na svu muku, stradavanja koja smo podnijeli kao narod da bi danas mogli živjeti u samostalnoj, suverenoj domovini, a drugu nagradu dodijeli sam jednom učeniku, kao zalog budućnosti i poruku da se sada moramo okrenuti mladima.

Potom je proslava nastavljena obilježavanjem 30. obljetnice odlaska naših 175 pripadnika u Vukovar, a Udruga specijalne jedinice policije Roda predstavila je ranije projekt pod nazivom Zajedno ,, što smatram doista dobrim smjerom, da se pokaže da branitelji i njihove udruge i danas brinu o potrebitima.

Nastavit ćemo sutra, otvaranjem spomenika 37 poginulih , od toga pet nestalih policajaca PU varaždinske, a na otvaranje dolazi i potpredsjednik Vlade, ministar Davor Božinović. Slijedi biciklijada Varaždin Breg-Vinica, potom TK Marathon 95 organizira međunarodnu cestovnu utrku, a sami finiš obilježavanja obljetnice bit će 22. rujna, kad će se održati znanstveni skup o Varaždinskim danima rata jer Varaždinski dani rata koji su bili ključna točka ratnih zbivanja '91. gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine -rekao je župan te dodao kako će u subotu, 25. rujna pripadnici naših ratnih postrojbi, pripadnici udruga branitelja, sudjelovati u mimohodu za koji imamo najavu da će doći predsjednik Republike Hrvatske koji je ujedno vrhovni zapovjednik- zaključio je župan Stričak.

Dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavio je znanstveno - stručni skup koji će se održati u srijedu, 22. rujna u palači Herzer.

- Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njen znanstveni rad u Varaždinu zajedno s gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, Muzejom grada Varaždina i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata Varaždinske županije će sljedeću srijedu, 22. rujna u 19 sati u Multimedijskoj dvorani Palače Hercer organizirati prigodan znanstveno - stručni skup pod nazivom "30. obljetnica oslobođenja Varaždina - ukupni značaj za domovinski rat". Znanstvenike zanima koliko Varaždin i oslobođenje Varaždina devedest i prve godine bilo bitno za Domovinski rat. Zbog toga smo pozvali četiri govornika koji se već duže vrijeme bave znanstvenim radom ; Igora Tabaka, dr.sc.Maria Werhasa, dr.sc.Antu Nazora i ratnog premijera dr.sc. Franju Gregurića - rekao je dr.sc. Vladimir Huzjan.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec najavio je kako će na Kapucinskome trgu u subotu, 25. rujna biti i Taktičko-tehnički zbor, odnosno prezentacija naoružanja i opreme Hrvatske vojske, policije i vatrogastva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.