Milanović: Bio sam u dilemi doći ili ne, ozbiljnije se stvari događaju kod kuće i u regiji

Milanović: Bio sam u dilemi doći ili ne, ozbiljnije se stvari događaju kod kuće i u regiji

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uoči početka Opće skupštine UN-a idući tjedan susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku i bilateralno se sastaje s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom.  Na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda sudjelovat će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a posjet SAD-u iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka te posjet hrvatskoj zajednici u Pittsburghu i Chicagu.  

U Hrvatskom centru Nikola Tavelić održan je susret s Hrvatima u New Yorku.

Predsjednik RH Zoran Milanović boravak u New Yorku počeo je sudjelovanjem na svetoj misi u crkvi sv. Ćirila i Metoda gdje se Hrvati okupljanju od 1974. S njim je bila i njegova supruga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sa suprugom i ostali dužnosnici.

U 17 sati po lokalnom vremenu Milanović će se sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a u utorak se sastaje s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Na 76. zasjedanju Opće skupštine UN-a dominirat će teme koje, kazao je Milanović, nisu u njegovom fokusu, a on će se baviti onime što je važno u našem okruženju, među ostalim i Bosnom i Hercegovinom i pravima Hrvata u BiH.

U New Yorku je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, uz politički blagoslov aktualnog predsjednika, javila je novinarka HTV-a Branka Slavica u Dnevniku HRT-a.

Milanović je kazao da je bio u dilemi da li da dođe.

- Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu, rekao je.

inistar Gordan Grlić Radman kazao je da mu je drago da je već treći put u mandatu u New Yorku.

- Veliko je postignuće u bori s pandemijom COVID-19 da se ovaj sastanak održava uživo, rekao je.

Ministar je uoči svete mise u župi sv. Ćirila i Metoda istaknuo da mu je drago da je s predstavnicima hrvatske zajednice.

- Ovdje je Crkva svetog Ćirila i Metoda koju vode hercegovački franjevci, ovdje je i poznata hrvatska škola koja već okuplja i treće generacije. Znači da je želja za očuvanjem hrvatskog nacionalnog, jezičnog, kulturnog identiteta vrlo prisutna među Hrvatima u Americi, koji su dali i veliki doprinos američkom društvu, ali ne zaboravljajući vlastite korijene, što je dvostruko bogatstvo. Oni su naši neformalni promotori, oni koji su se još početkom 90-ih zalagali za priznanje RH, širili istinu o Hrvatskoj i borbi za slobodu. Pomagali su politički i humanitarno, slali su veliku pomoć, a to nije prestalo ni danas. Ponosni smo na njih. Vlada RH je prošle godine inicirala promjenu zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva. Očekujemo skoro ukinuće viznog režima, skladanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rekao je za HRT. 

Na misi u župnoj crkvi Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu je i predsjednik RH Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.