Premijer - Hrvatska ima zadatak štititi svoju granicu, očekujem izvješće svih relevantnih službi o tome što se doista događa

Premijer - Hrvatska ima zadatak štititi svoju granicu, očekujem izvješće svih relevantnih službi o tome što se doista događa

Premijer Plenković danas je komentirao video snimak s pograničnog područja koji je sinoć objavljen na jednoj televiziji, rekavši da je odmah nazvao ministra Božinovića kako bi poduzeo sve mjere unutar Ministarstva i policije te opsežno ispitao donošenje odluka postupak. "Kao organizirana država, Hrvatska poštuje svoje zakone i međunarodne propise i ne želimo imati nikakve radnje koje bi mogle imati veze s državom, a koje nisu u skladu s našim pravnim poretkom. Imamo zadatak štititi svoju granicu, sprječavanje ilegalnih migracija i uvažavanje te uloge hrvatske policije u zaštiti granice ", rekao je.

Otvarajući današnju 79. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklih tjedan dana.  
Govoreći o sinoćnjem potresu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rekao je da se radi o potresu magnitude 4,6 i da je bilo manjih oštećenja, izrazivši nadu da neće biti drugih potresa. 
Što se tiče epidemiološke situacije i procesa cijepljenja, rekao je da je do sada potrošeno 3.467.940 doza cjepiva, a ukupno je 1.842.185 osoba cijepljeno prvom dozom, odnosno 54,5 posto odrasle populacije. Ukupno ih je do sada cijepljeno s dvije doze 51,1 posto. 
"Kao odgovorna država koja razumije da je Covid globalna prijetnja, do sada smo donirali 710 tisuća doza cjepiva", rekao je premijer najavivši da će Hrvatska donirati još cjepiva i na taj način pokazati svoju odgovornost onim zemljama koje nemaju dovoljne doze cjepiva za njihove građane ...
 
U posljednjih tjedan dana nije cijepljeno 78,6 posto zaraženih, 
 
istaknuo je kako je u posljednjih nekoliko dana broj zaraženih često bio veći od 1.000, a u sedam dana zabilježeno je 8.875 novih slučajeva infekcije. 
"Međutim, podaci koji su indikativni i po mom mišljenju vrlo važni - od tih 8875 novih slučajeva infekcije, čak 6977 ili 78,6% ljudi koji su se zarazili u posljednjih sedam dana nije cijepljeno", rekao je premijer Plenković. 
Ponovno je pozvao sve one koji su neodlučni ili imaju rezerve da dobiju dodatne informacije i upite te se cijepe jer nema bolje zaštite od toga.
 
Hrvatska poštuje svoje zakone i međunarodne propise, temeljito ispita što se doista dogodilo na snimci  
 
Osvrnuo se i na snimku koja je sinoć objavljena na jednoj od televizija, a odnosi se na događaje u pograničnom području. 
Rekao je da se sinoć čuo s ministrom unutarnjih poslova Božinovićem kako bi poduzeo sve mjere unutar MUP -a i policije te napravio opsežnu istragu o tome što se doista dogodilo, nakon čega bi se mogle donijeti odluke. 
"Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone i međunarodne propise i ne želimo imati nikakve radnje koje bi mogle imati veze s državom, a koje nisu u skladu s našim pravnim poretkom", rekao je. Naglasio je kako Hrvatska, kao i sve druge zemlje, ima zadaću zaštititi svoju granicu i spriječiti ilegalne migracije.
 
"Cijenimo ulogu hrvatske policije u zaštiti granice u kontekstu ovih posljednjih nekoliko godina, gdje smo kao država i kao kontinent postali odredište migracijskih kretanja, često orkestriranih, ilegalnih migracija, koje vode i organiziraju krijumčari. napustili su svoje domove iz različitih razloga ", dodao je.
 
Potrebno je osigurati potpunu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata prije izbora u BiH
 
On je među ostalim temama izdvojio jučerašnji summit država članica EU i Zapadnog Balkana, u Brdu kod Kranja.  
Smatra da su poruke poslane s tog sastanka vrlo pozitivne i dobre za zemlje u regiji u smislu daljnjeg procesa proširenja i perspektive, ali i u smislu rješavanja nekih pitanja kako bi se deblokiralo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i za napredak drugih zemalja .  
„U svom izlaganju posebno sam naglasio naš interes za europski put Bosne i Hercegovine, potrebu postizanja konsenzusa političkih stranaka, aktera i institucija u Bosni i Hercegovini, uz pomoć međunarodne zajednice, o reformi izbornog procesa osigurati punu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost kao jedan od tri ravnopravna naroda sa Bošnjacima i Srbima, najvišim tijelima, posebno u Predsjedništvu. Vjerujemo da je to uvjet sine qua nonfunkcionalan, kvalitetan i učinkovit rad Bosne i Hercegovine i kohezivni faktor za funkcioniranje zemlje, uz puno poštivanje njezine neovisnosti, suvereniteta i suvereniteta ”, rekao je premijer Plenković, dodajući da govori kao prijatelj, susjed , zagovornik i netko tko želi napredak Bosne i Hercegovine. na dobrobit svih njenih građana.
 
na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Sloveniji također je razgovarao o međunarodnoj ulozi Europske unije, rekao je premijer, tema koja će biti jedna od Glavno mjesto u Vijeću za dva tjedna je pitanje cijena energije koje su globalno narasle. 
Dodao je kako je Europsko vijeće uputilo Europsku komisiju da pokuša ocrtati zajednički europski odgovor jer su to teme koje danas opterećuju sve vlade.
 
Rasprava s Vučićem o pitanju poricanja hrvatskog jezika i nestalih osoba
 
Na marginama samita na Brdu kod Kranja premijer Plenković razgovarao je sa srbijanskim predsjednikom Vučićem koji ga je zamolio da riješi pitanje školskih udžbenika koji negiraju postojanje hrvatskog jezika.  
Također su razgovarali o pitanju nestalih osoba tijekom Domovinskog rata i zatražili provjeru određenih podataka dostavljenih Srbiji kako bi se pojačala potraga za onima koje traže njihovi najbliži. 
Jučer je španjolski premijer Pedro Sánchez boravio u službenom posjetu Hrvatskoj, a premijer Plenković ocijenio je razgovore vrlo dobrima te naglasio kako se nove mogućnosti suradnje Hrvatske i Španjolske otvaraju kroz niz aspekata, posebice gospodarskog i europskog. 
Govoreći o politici uravnoteženog regionalnog razvoja, najavio je kako je u pripremi sastanak Vlade sa svim županom koji će se ovaj put održati u Zagrebačkoj županiji, odnosno Zaprešiću, kao i sastanak Vijeća za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji će se održati u Požegi.Slavonska županija, odnosno Pleternica.
 
Reforma sustava socijalne skrbi vrijedna 1,2 milijarde kuna
 
Komentirao je i proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.
 
Nakon što je saborski Odbor za pravosuđe podržao kandidate Dobronića i Mrčelu, premijer Plenković rekao je kako se očekuju daljnji postupci.
"Ako predsjednik Republike predloži gospodina Dobronića, saborska većina će ga podržati u izborima na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Želimo da se fokus vrati reformama u pravosuđu koje je predložila Vlada. Najvažnije, izgradnja povjerenje u hrvatsko pravosuđe ", rekao je.  
Izdvojio je i veliku reformu sustava socijalne skrbi, koju je predstavio ministar Aladrović, a koja se sastoji od sedam zakona i tri akcijska plana."Riječ je o paketu vrijednom 1,2 milijarde kuna i vjerujemo da će značajno pomoći u borbi protiv siromaštva, razvoju socijalnih usluga i izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom", rekao je premijer Plenković.
 
Niz poboljšanja u novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa
 
Osvrnuo se i na novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, rekavši da on sadrži niz poboljšanja u odnosu na postojeći tekst. 
"Činimo proces utvrđivanja sukoba interesa bržim i transparentnijim, Zakon je transparentniji, lakše se primjenjuje i za porezne obveznike i za samo Povjerenstvo", rekao je premijer Plenković.  
Dodao je kako se njegova primjena proširuje na nove čelnike i nova tijela poput Fonda za obnovu, HRT -a, HAVC -a, zdravstvenih ustanova, županijskih uprava za ceste, nacionalnih parkova itd. "Popisani su na temelju kriterija rizika od korupcije i na taj način smanjuju šanse za bilo kakve koruptivne aktivnosti. Ovaj zakon dio je šireg paketa antikorupcijskih zakona koji se priprema i bit će predstavljen vladi u narednim mjesecima, "najavio je.
 
Uvodi uvođenje obveze proglašavanja sukoba interesa i zabranjuje donošenje odluka kada takav sukob postoji. 
Razdoblje tzv hlađenje se produljuje sa 12 na 18 mjeseci i proširuje se na pravne osobe nad kojima je porezni obveznik obavljao nadzornu i regulatornu kontrolu i s kojima je postojala neka vrsta poslovnog odnosa. 
Imovinske kartice podnosit će se svake godine, povećavaju se sankcije za kršenje odredbi zakona, a postoji i drugi skup promjena koje će biti predstavljene putem javnih rasprava.
 
Što se tiče načela djelovanja, odnosno članka 5., premijer Plenković pojasnio je da to ostaje u Zakonu, a Povjerenstvo će ga moći utvrditi na način utvrđen u presudama Visokog upravnog suda. Podsjetio je da Povjerenstvo nije etičko, već upravno tijelo, te dodao da se tim izmjenama usvajaju i preporuke iz Izvješća o vladavini prava Europske komisije i Izvješća Vijeća Europe. „Ovo je jedan od najvažnijih mehanizama za sprječavanje korupcije kojima raspolažemo i stoga želimo da novi zakon poboljša rad i aktivnosti Povjerenstva, proširi krug poreznih obveznika i, naravno, bude jedan od najvažnijih alata za sprječavanje korupcije ", rekao je.
 
PVRH
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.