Besplatni prijevoz vlakom za učenike osnovnih i srednjih škola do kraja 2022.

Besplatni prijevoz vlakom za učenike osnovnih i srednjih škola do kraja 2022.
Djeca i učenici osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske mogu besplatno putovati javnim željezničkim prijevozom uz neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, uključujući i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, ljetovanje i ostala putovanja u okviru 2. razreda redovnih vlakova.
Cilj projekta je uz povećanje mobilnosti djece i učenika, kroz demografsku revitalizaciju, smanjiti iseljavanje u urbana područja i pružiti potporu djeci koja dolaze iz ruralnih krajeva, ali i revitalizirati promet putničkih vlakova na nerazvijenim područjima.
Predškolci pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta iz kojeg je vidljiv datum rođenja, poput zdravstvene ili osobne iskaznice, a karte se preuzimaju na blagajnama ili u vlaku.
Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu ostvaruju pravo na besplatna putovanja na temelju pametne kartice HŽ-a.
Besplatna putovanja odnose se na mjesni i međumjesni prijevoz.
Više informacija o izradi pametnih kartica dostupno je na poveznici.

Također, Vlada je na sjednici održanoj 23. rujna 2021. godine donijela odluku da stanovnici pogođeni potresom na području Sisačko-moslavačke županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na svim relacijama unutar Hrvatske, do kraja ove godine.

Izvor: Hina/Vlada

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.