Najavljena peta sjednica GV Grada Varaždina, prvi put sa svega osam točaka

Najavljena peta sjednica GV Grada Varaždina, prvi put sa svega osam točaka

Gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća, Zdravka Grđan na današnjoj su press konferenciji najavili petu sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina uz napomenu da sjednice u buduće n eće imati ogromne dnevne redove već će se održavati češće. Peta sjednica sjednica Gradskog vijeća u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta s početkom u 13 sati. Za razliku od prethodne tri radne sjednice, dnevni red je sveden na 8 točaka dnevnog reda. Dogovoreno je češće održavanje sjednica Gradskog vijeća te ih ove godine uz svečanu sjednicu povodom grada Varaždina, očekujemo još u studenom i prosincu.

U Dnevni red uvršten je prijedlog izmjena i dopuna proračunskih dokumenata Grada Varaždina. Definirat će se odluke o izborima i imenovanjima, dati će se prethodna suglasnost na statute Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Utočište sv.Nikola” i “Dječjeg vrtića” Varaždin.

Na Gradsko vijeće se stavlja prijedlog odluke o sastavu urbanog područja Varaždin koja definira obuhvat urbanog područja Varaždin što je jedan od ključnih preduvjeta za financiranje aktivnosti kroz ITU mehanizam. U obuhvatu je uz Grad Varaždin još 3 grada i 11 općina s područja Varaždinske županije (gradovi: Ludbreg, Novi Marof, Varaždinske Toplice i općine: Vinica, Petrijanec, Maruševec, Vidovec, Sračinec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki, Martijanec).

U dnevnom redu je i davanje suglasnosti na sklapanje Upravnog ugovora s trgovačkim društvom Varteks d.d.

Varteks d.d. je dao zahtjev za sklapanje Upravnog ugovora  s obzirom na to da postoji dugovanje  u iznosu većem od milijun kuna, a gradonačelnik može raspolagati imovinom do  milijnu kuna  smatramo da Gradsko vijeće mora dati  suglasnost i ovlastiti Gradonačelnika za  dug  se podmiri na temelju Upravnog ugovora.

Reogranizacija i definiranje unutarnjeg ustrojstva Grada što posljedično dovodi do prijedloga odluke o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u Gradskoj upravi Grada Varaždina.Također raspravit će se o prijedlogu odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta koje je po uporabnom svojstvu poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske.

 Tematika oko Hrvatskog narodnog kazališta:

Medijski prostor pun je istupa vezanih za HNK Varaždin. Dana 8. listopada sukladno članku 63. stavku 2. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Varaždina uputila sam Gradonačelniku i Odboru za kulturu, sport i turizam prijedlog Budimo grada pojedinačnog akta -zaključka pod nazivom " Informacija o utvrđenim nezakonitostima u radu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu" na razmatranje i davanje mišljenja te dala rok 30 dana. Sukladno članku 64. Poslovnika prijedlog akta uvrstit ću na dnevni red sjednice najkasnije šezdeset (60) dana od dana podnošenja, uz detaljnu dokumentaciju kako bi rasprava na Gradskom vijeću bila sadržajna i temeljena na činjenicama.

Međutim, Gradsko vijeće je na 2. sjednici Gradskog vijeća dana 13. srpnja imenovalo nova 3 člana Kazališnog vijeća koji predstavljaju Grad i čine većinu te bez problema mogu mogu donositi sve važne odluke. Kazališno vijeće propustilo je uputiti DORH-u mišljenje prema uputi revizije, a naravno može i provoditi druge preporuke i donositi odluke vezane uz nalaz revizije.

Sve to ukazuje na čunjenicu da nije poštovana propisana piramida odgovornosti i da Kazališno vijeće, ni u starom a ni u novom sastavu nije i ne obavlja svoju funkciju.Ukoliko postojeći sastav Kazališnog vijeća nije u stanju preuzeti odgovornost svoje funkcije, treba ga mijenjati a ne da Grad preuzima njihove obaveze.

Nakon što Kazališno vijeće obavi sve radnje po odgovornosti, Gradsko vijeće će raspravljati ukoliko to još uvijek bude potrebno.

 Zaključak: Stav NS Reformisti i moj stav kao predsjednice Gradskog vijeća i nositeljice liste Reformista je vrlo jasan: kvalitetno upravljanje Gradom traži odgovornu vlast, koja zna rješavati probleme i koja Gradu nosi razvoj i prosperitet. Nažalost, evidentno je da neki nositelji vlasti ne razumiju svoju ulogu na isti način. Stvara se atmosfera afera u gradu i na tome se skupljaju politički poeni.

 

Platforma Budimo grad javno je iznijela u medijima dana 30.09.2021. tvrdju da im se prijetilo da”stvari puste na miru”. Postavljam pitanje da li je to i gdje prijavljeno?Policiji? DORHU? Tko je prijetio? Kao predjsednica Vijeća osjećam obvezu zaštiti sve članove Vijeća ali i zatražiti argumnetacije za tvrdje koje članovi Vijeća iznose, jer u suprotnom bi javnost mogla dobiti dojam da su neki članovi podložni prijetnjama, a neki im se “hrabro” odupiru.

Očekujem da se sve radnje oko HNK usklade za zakonom i razinama odgovornosti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.