Plenković: Francuska je veliki partner Hrvatske, podići ćemo odnose dviju zemalja na još višu razinu

Plenković: Francuska je veliki partner Hrvatske, podići ćemo odnose dviju zemalja na još višu razinu

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na sastanku s predstavnicima francuskih poslodavaca da je Vlada u koronakrizi učinila sve što je mogla kako bi sačuvala radna mjesta, zahvaljujući čemu ih je danas 50.000 više nego prije krize, a izrazio je zadovoljstvo i turističkom sezonom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predstavnike Francuske udruge poslodavaca (MEDEF-a). Uz premijera je na sastanku bio i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Plenković je na početku sastanka istaknuo da se do početka 2020. vlada ponosila smanjenjem duga, proračunskom stabilnosti i proračunskim viškom, što je bio smjer za uvođenje eura 2023., no koronakriza je poremetila vladinu agendu i vođenje gospodarskih i financijskih politika.

Naglasio je da je nakon izbijanja pandemije covida-19 vlada „dala svoj maksimum” kako bi sačuvala radna mjesta.

Kazao je da je državna intervencija bila snažna, brza i efikasna.

„Važno je što danas imamo puno više radnih mjesta nego prije krize, oko 50.000, a stopa nezaposlenosti je ostala na razini od sedam posto”, istaknuo je.

Uoči posjeta francuskog predsjednika priprema se novi okvir za strateško partnerstvo

Plenković je također izrazio zadovoljstvo proteklom turističkom sezonom, kazavši da se očekuje da će rezultati biti na razini od 70 do 75 posto turističke sezone 2019. koja je bila rekordna.

Zemlju je tada posjetilo više od 20 milijuna turista, ostvareno je 108 milijuna noćenja, a poduzeća povezana s turističkim sektorom ostvarila su 12 milijardi eura profita, podsjetio je.

Premijer je naglasio da je Francuska velik partner Hrvatske, podsjetivši da okvir za suradnju postoji od 2010. godine.

Otkrio je također da se uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj u mjesecima koji dolaze priprema novi okvir za strateško partnerstvo koji će biti puno dublji i napredniji i koji će podići odnose dviju zemalja na višu razinu.

Marić: Otvoren prostor za jačanje hrvatsko-francuske gospodarske suradnje

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je nakon sastanka s predstavnicima francuskih poslodavaca izjavio kako prostora za jačanje gospodarske suradnje ima, posebice u području energetike, transporta i zaštite okoliša.

Prostora za napredak gospodarske suradnje ima, kazao je Marić napominjući kako je riječ o vrlo visokom izaslanstvu francuskih tvrtki. Neke od njih već su prisutne na hrvatskom tržištu, a neke sa snažnim namjerama i interesom da ulažu u hrvatsko gospodarstvo.

Njih možda najviše zanima sektor energetike, obnovljivi izvori energije, tema zelene i digitalne tranzicije, potom područje transporta, zaštite okoliša, rekao je ministar financija.

Dodao je da postoji i interes za razne vidove suradnje, s naglaskom na korištenje europskih fondova, posebice onog što je zapisano u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), poput zaštite okoliša, upravljanja vodom, itd.

Na sastanku je, kako je izvijestio, spomenut i "politički dio, od nabave borbenih zrakoplova pa do, nadamo se, skorog posjeta francuskog predsjednika  Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Što se tiče ulaganja u Hrvatsku, Francuzi su blizu 9. mjesta, kazao je Marić te ponovio kako prostora za jačanje suradnje ima.

Podsjetio je i kako su francuski ulagači od kraja 90-tih prisutni na području Istre (Bina Istra), tu je Marić je kazao i kako je jedna od tema o kojoj je razgovarao s francuskim tvrtkama bila pitanje ulagačke klime u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako je od početka Vladina mandata fokus na gospodarskim pitanjima te kako se bez jakog gospodarstva teško mogu tražiti adekvatna rješenja. Zbog toga se, kako je naveo, i krenulo s poreznom reformom i konsolidacijom javnih financija, kako bi država na taj način doprinijela jačanju poduzetničke i poslovne klime.

Veliki je naglasak stavljen, uz NPOO i na proces ulaska u Schengen, odnosno euro što će također doprinijeti većem interesu ulagača, rekao je Marić.

Na novinarski upit koliko će nabava vojnih zrakoplova potaknuti nova francuska ulaganja u Hrvatsku Marić je rekao kako je teško ocijeniti koliki su to interesi francuskih ulagača, ali misli da i današnji posjet pokazuje da je Hrvatska prepoznata na pravi način.

Izvor: Hina /Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.