Radovan Dobronić prisegnuo za predsjednika Vrhovnog suda

Radovan Dobronić prisegnuo za predsjednika Vrhovnog suda

Izabrani predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić prisegnuo je pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem da će dužnost predsjednika tog suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP) obavljati savjesno i nepristrano te poštovati Ustav i zakone.

Radovan Dobronić zahvalio je na povjerenju i rekao da će dati sve od sebe da te poslove obavlja najbolje što može, profesionalno i nepristrano. Smatra da može računati na suradnju svih kolega.

- Posao je zajednički, potrebna je sinergija, svi smo na istom zadatku i uz takav način rada može se puno toga postići, pa i u relativno kratkom vremenu, kazao je.

Nakon kratkog domjenka odgovarao je na pitanja novinara.

Rekao je da su na Vrhovnom sudu suci koji su profesionalci.

- Niti im išta namećem niti mogu niti želim. Sudovi su uvijek koalicija saveznika. Predsjednik suda nije šef, cijeli se princip bazira na tome da je predsjednik prvi među jednakima, rekao je.

Kaže da ga zaustavljaju na ulici i čestitaju mu, što je pokazatelj toga da ljudi žele reda. Smatra da se s funkcije predsjednika može utjecati tako da se sucima predlaže smjer razmišljanja, koji to mogu prihvatiti, a i ne moraju.  

Razgovarat će sa sucima o tome što otežava predmete, može ih zamoliti da se neke stvari ubrzaju.

- Treba stvoriti sudsku praksu takvu da prvostupanjska presuda bude ispravna i da nema potrebe da se ona mijenja, a pogotovo da se komplicira. Treba se ujednačiti sudska praksa kada se stvori potrebna sigurnost. Normala je da kada se donese prvostupanjska presuda uopće nema žalbe jer autoritet djeluje. Kod nas se uvijek moraju pisati žalbe, autoritet su izgubile i presude Županijskog suda pa se zatrpava Vrhovni sud. Nedostaje više razgovora, stručnih razmjena mišljenja, kazao je.

Surađivat će s profesoricom Zlatom Đurđević, za koju je rekao da će je i dalje angažirati i pitati za savjet, kao i druge profesore na općim sjednicama kako bi se što više iskristalizirala stajališta o spornim pitanjima. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je da su zakonske izmjene koje su prethodile izboru novog predsjednika dovele do toga da je postupak trajao dulje od uobičajenog, ali da je u konačnici izabran velikom većinom saborskih zastupnika.

- Učinkovit rad pravosudnih tijela jedna je od ključnih zadaća koja će dovesti do sveukupnog jačanja državnih institucija i snaženja pravne države, istovremeno povećat će povjerenje građana u javne institucije te ugled sudaca i drugih pravosudnih djelatnika, rekao je Jandroković naglasivši da je u ostvarenju tog cilja nužna sinergija svih sudionika.

Zaželio je Dobroniću puno uspjeha u obnašanju dužnosti na dobrobit i korist svih građana Hrvatske.

Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je ujedno i predsjednik DIP-a.

Prisezi su nazočili ministar pravosuđa Ivan Malenica, potpredsjednici Sabora Furio Radin i Sabina Glasovac i Željko Reiner, predsjednik i potpredsjednik Odbora za pravosuđe te članovi DIP-a, Državnog sudbenog vijeća te Vrhovnog i Ustavnog suda.

Podsjetimo, Sabor je u petak sa 120 glasova za i tri protiv izglasao Radovana Dobronića za novog predsjednika Vrhovnog suda i time zaključio duge rasprave na relaciji Banski dvori - Pantovčak. 

Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju "švicarac" presudio u korist mnogobrojnih korisnika kredita. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/radovan-dobronic-u-13-sati-priseze-za-predsjednika-vrhovnog-suda-3222103

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.