Tomašević o stanju u Zagrebu i sklapanju ugovora s Pripuzom

Tomašević o stanju u Zagrebu i sklapanju ugovora s Pripuzom

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konfereciji za novinare osvrnuo se na temu biootpada i glomaznog otpada. Naglasio je kako Zagreb nije izgradio svoju kompostanu i nema kapacitete da razgradi otpad te da u ovom trenutku mora surađivati s privatnim poduzećima. 

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec otvorila je redovitu konferenciju za novinare. Govorila je o situaciji sa stipendijama.

Dolenec o stipendijama

Istaknula je da se o programima stipendiranja Grada Zagreba raspravljalo već dva puta na sjednici Skupštine Grada Zagreba. Dodala je kako je uočeno da kriteriji za sve programe nisu bili ujednačeni.

Naglasila je da je veliki dio gradskog programa bio za izvrsnost.

- Stipendije trebaju olakšati pristup obrazovanju, poručila je.

Dolenec je rekla da su predložili znatne izmjene glede stipendiranja.

- Naša namjera je bila da zadovoljimo sljedeće principe - proširiti pristup obrazovanju i istaknuti univerzalnost, da je učenik učenik, a student student, bez obzira po kojoj osnovi. Važno je zadržati postojeće iznose stipendije, smatraju mnogi, a naš prijedlog je bio da stipendije budu niže, a da ih dobije više studenata, kazala je.

Poručila je da će stipendije imati iste iznose kao do sada - 2 700 kuna za učenike, 3 800 kuna za studente. Nada se da će natječaji za stipendije biti već u studenom. 

Korlaet pozdravio izmjene Zakona o obnovi

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet obratio se javnosti u vezi s dvije teme - jedna je vezana za obnovu Zagreba, a druga za uređenje poslovnog prostora.

Istaknuo je da je e-savjetovanje završeno, zakon je izglasan na Vladi Republike Hrvatske i kreće u saborsku proceduru. Pozdravio je izmjene zakona te se nada da će pomoći u bržoj obnovi.

- Naši mobilni timovi tri mjeseca su na terenu, iz dana u dan, cijeli tjedan. Pregledali smo više od četiri tisuće objekata.

- Od srpnja do danas obišli su 4435 vlasnika objekata za obnovu, i to 1088 s crvenom i 1347 sa žutom naljepnicom.

Naglasio je da se građani i dalje mogu javljati putem telefona 01 610 11 71 ako su kojim slučajem preskočeni, poručio je.

Rekao je da su jučer otvoreni radovi na katastarskoj općini Kupinečki Kraljevec, te će se time ujednačiti podaci u katastarskim česticama. Rok izvršenja je četrnaest mjeseci. 

Tomašević o ugovoru s Pripuzom

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je njegov tim ponosan i uzbuđen oko programa sunčani krovovi.

- Cilj tog programa je da u razdoblju od tri godine, ne samo instaliramo solarne elektrane na krovove javnih zgrada, već da pomognemo svim građanima da naprave isto na svojim zgradam, rekao je.

- Taj program će dovesti do pokretanja privatnih investicija. Jedva čekamo da to prezentiramo skupštini i da krenemo s tim programom, poručio je Tomašević.

Najavio je kako će na iduću sjednicu Gradske skupštine biti upućen projekt Sunčani krovovi, kojemu je cilj povećati izvor obnovljivih izbora energije u gradu.

Tomašević se osvrnuo na temu biootpada i glomaznog otpada, te i ugovor s poduzetnikom Petrom Pripuzom, vlasnika C.I.O.S Grupe. 

- Objavljena je odluka o odabiru ponuđača. Puno zabuna je u medijima, glomazni otpad je jedna stvar, biootpad druga. Glomazni otpad je posao koji Zagreb može raditi sam, taj natječaj je poništen. Mi ćemo u potpunosti to preuzetu u ruke kad drobilice budu isporučene, dodao je.

Naglasio je kako Zagreb nije izgradio svoju kompostanu i nema kapacitete da ga razgradi otpad, te mora u ovom trenutku raditi u suradnji s privatnim poduzećima.

- Mi smo taj natječaj raspisali. Više puta sam na konferencijama govorio da ćemo postupati sukladno zakonu, da ćemo odabrati najpovoljniju ponudu bez obzira na grupaciju, bez obzira tko je to. Dogodilo se to da je odabran taj konzorcij, drugi nije imao dozvole za dovoljnu količinu otpada a i bio je skuplji. Tu sad postoje žalbeni rokovi, ne mogu ulaziti u druge detalje, To je odluka koju je Grad dobio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu, naglasio je.

- Vraćam se na glomazni otpad, Čistoća je provela natječaj za najam drobilice. Imali smo jednu ponudu od nula kuna, to smo morali odbiti, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Naglasio je da je neprihvatljivo da se tvrtke natječu s cijenom od nula kuna na natječajima za posao s Gradom.

- Ako žele donirati gradu mogu, poručio je.

Dodao je da obavljanje poslova za koje su raspisani javni natječaji nisu mogući za nula kuna.

Tomašević o gradskoj imovini

Tomašević je rekao kako želi raščistiti temu raspolaganja gradskom imovinom. Istaknuo je kako se pokazalo u posljednje vrijeme da se do sada iracionalno raspolagalo gradskom imovinom.

- Radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora, koji je sklopljen 2. prosinca. 2020. s tvrtkom Bilić - Erić. U tri proračunske stavke bilo je 6.9 milijuna kuna za čuvanje objekata, da bi račun do 31. srpnja se popeo na 26,5 milijuna kuna, poručio je. 

- Kako je do toga došlo? Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite količine u satima čuvanja. Čuvano je sedamdesetak praznih stanova 24 sata dnevno, a oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno, da ne bi netko provalio u njih. Trošak pojedinačno, je jednog stana na dan, 924 kune, mjesečno 27.720 kuna bez PDV-a, odnosno godišnje oko 332 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. To znači da za trošak čuvanja godišnje u dvije godine, da netko ne provali, smo mogli kupiti novi stan. Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox, kazao je zagrebački gradonačelnik. 

"Nama nije bio cilj povećati prihode, nego nismo htjeli dozvoliti podnajam odnosno reketarenje ugostitelja"

Zagrebački gradonačelnik odgovarao je na pitanja novinara. Među ostalim, Tomašević je komentirao i radove na osnovnoj školi u naselju Špansko.

- Zapelo je u postupku javne nabave, jer ponuditelji odustaju zbog cijena. Jedan po jedan odustaju, idemo sad prema sljedećem, poručio je.

Osvrnuo se i na situaciju oko izbora ravnatelja HRT-a.

- Mislim da su naši kolege iz Hrvatskog sabora jasno rekli što misle o cijelom tom postupku. Mislim da su pokazali odlučnost da se procedura poštuje. Cijeli taj proces je kontaminiran i trebalo bi ga ponoviti, poručio je.

Tomašević je odgovorio i na pitanje glede Adventa u Zagrebu, obrtnika, te što očekujete od prihoda?

- Imali smo sastanak s udruženjem ugostitelja, i s event industrijom. Uskoro ćemo predstaviti sve na tiskovnoj konferenciji. Podsjećam, da je Skupština grada Zagreba prihvatila tu odluku. Početkom godine ćemo početi raditi na cijelom novom projektu, i cijena ne bi trebala biti jedini kriterij, dodao je Tomašević.

Poručio je kako nema informacije koje su ponude dosad došle.

- Nama nije bio cilj povećati prihode, nego nismo htjeli dozvoliti podnajam odnosno reketarenje ugostitelja i prodavače, kazao je. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/uzivo-tomasevic-o-stanju-u-zagrebu-3230616

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.