Milanović inzistira da se Burčul vrati na mjesto zapovjednika

Milanović inzistira da se Burčul vrati na mjesto zapovjednika

Vladina odluka o prijevremenom umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula izazvala je reakciju predsjednika Zorana Milanovića. Njegov je Ured jučer tu odluku nazvao grubim nasrtajem na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga, što je Ministarstvo obrane demantiralo. Milanović je danas poručio kako od vraćanja Burčula neće odustati. 

- Brigadir Burčul je već jednom prošle godine 15. listopada dobio produženje na godinu dana, za mjesto zapovjednika počasne zaštitne bojne. Meni je praktično posljednji dan njegovog istjecanja došao zahtjev da se to produži do kraja godine. To je neprihvatljivo, budući se sukladno zakonima - produženje može tražiti za godinu 'plus' godinu dana. Da se o tome razgovaralo, ne vidim razloga da se to ne odobri, ali ovaj zahtjev za dva i pol mjeseca nema smisla, odgovorio je danas ministar obrane Mario Banožić koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a.

- Mislim da predsjednik na ovoj način pokušava skrenuti pozornost, ali očito je da je riječ o njegovu osobnom odnosu s tim čovjekom i ne znam objasniti zašto sada tjera ovakav inat, rekao je Banožić. Dodao je da je s predsjednikom Milanovićem razgovarao o tome, a da mu je prije toga savjetnik predsjednika Republike Dragan Lozančić došao s prijedlogom da se brigadiru Burčulu produlji ostanak na mjesto zapovjednika do kraja ove godine.

Predsjednik Zoran Milanović slučaj je komentirao u naselju Baćin u Hrvatskoj Dubici, gdje je sudjelovao na obilježavanju 30-te godišnjice stradavanja civila. Rekao je da je pokušao razgovarati s ministrom Banožićem, ali da je o svemu odlučivao premijer Andrej Plenković.

- Nemam ja sukob s ministrom obrane. On ima političkg skrbnika, to je Plenković koji za sve zna od prve minute zadnjih tjedan dana i nisu ništa poduzeli. Ja ću vojsci garantirati da će biti zaštićeni od ovakvog šikaniranja. Ministar se prema zakonu može iživljvati. Svaki ministar može vojniku prekinuti karijeru zato što ima tu ovlast. Ja uvijek mogu više, ali neću to raditi. Taj čovjek će biti vraćen u službu. O tome nećemo razgovarati s ministrom, nego njegovim mentorom.

- Već godinama je državni tajnik u ministarstvu obrane aktivni general. Ja sam ga već pet puta terbao umiroviti. To ne radim jer mi ga je žao. Čekam da Plenković to nekako riješi. Ne može aktivni vojnik biti član političke vlade, to je protivno zakonima i Ustavu. Ja nisam poduzeo ništa, čekam rješenje. Plenković se pravi da se ništa ne događa. Ovo je jedna ružna vrsta manipulacije i obračuna preko leđa jednog uzornog časnika. Mene je to iznenadilo. Kojim motivom? Osobna osveta. Dakle, nekolicini mojih suradnika je rekao da tog čovjeka ne želi vidjeti.

Radi se o postrojbi koja osigurava mene. Ministar si dopusti da takvu osobu ide šikanirati! Ono što ja tražim i što će se dogoditi da se ta osoba vrati i da ode u mirovinu dostojanstveno.  Ako se to ne dogodi? Onda će se morati to obrazložiti. I obratiti Plenkoviću.  To neće proći, jer ću ja početi raditi iste stvari. To je časnik koji je odlikovan. To je vojničina, pusti ga da ode u mirovinu kao čovjek. Ovo je isključivo ponižavanje. Plenković sve zna što se događa, koje će posljedice biti, nije ništa napravio, napominje Milanović. 

- Tražit ću još sutra da se sastane Vijeće za obnovu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u Oružanim snagama. Dopisi kruže, ne poduzima se ništa. Ministar to nije u stanju, jer nema nikakav autoritet i autonomiju. 

Na pitanje je li ovo Plenkovićeva osveta za Vrhovni sud kaže: Moguće.

Milanović kaže da u sustavu ima i drugih problema, ali da se o njima ne drže konferencije.

- Te probleme mora riješiti Vlada, a ne ministar. S njim se pokušalo razgovarati, ali ne ide. Istog trenutka je obaviješten, točno se zna što se događa. Nemojte to raditi, to je jadno, izazvat će nove probleme. Predsjednik može svašta napaviti, ali to neće napraviti prema vojnicma, bez jasnog obrazloženja razloga. Kakva je to poruka vojsci?, govori.   

Neslužbeno, pak, u uredu predsjednika doznajemo da je načelnik glavnog stožera Hranj zapravo bio taj koji je tražio produljenje Burčulove službe do kraja godine, s čime se predsjednik Milanović složio, ali MORH je to odbio.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/banozic-objasnio-odluku-o-umirovljenju-burcula-3248737

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.