Milanović u Rimu: Euro može biti dobar za Hrvatsku, ali moram upozoriti i na negativne stvari

Milanović u Rimu: Euro može biti dobar za Hrvatsku, ali moram upozoriti i na negativne stvari

Na poziv predsjednika Talijanske Republike Sergia Mattarella predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u jednodnevnom službenom posjetu Talijanskoj Republici. Službeni posjet Predsjednika Republike Hrvatske započeo je ceremonijom svečanog dočeka u dvorištu Palače Quirinale u Rimu, nakon kojeg je uslijedio sastanak hrvatskog predsjednika Milanovića i predsjednika Talijanske Republike Sergia Mattarella te bilateralni sastanak dvojice predsjednika s izaslanstvima.

 „Razgovor je bio sadržajan, bile su dobre teme, pa i razgraničenje u Jadranu i isključivi gospodarski pojas. To su teme na kojima rade vlade i eksperti, ali to je nešto što treba zatvoriti da bismo konačno imali bar s jedne strane potpuno jasnu granicu. Premalo je država s kojima smo uredili granicu“, rekao je predsjednik Milanović nakon sastanka s talijanskim kolegom Mattarellom.

Odnose dviju država predsjednik Milanović ocijenio je dobrima. „Govorili smo o euru i o tome što euro značio za Italiju, dobro, ali i loše, da je konkurentnost dobila udarac. Hrvatska ekonomija je drukčija, ona je više bazirana na uslugama i to na turizmu što s jedne strane može biti izazov, a s druge strane dobro. Euro za Hrvatsku u tom segmentu može biti dobar, nije za svakoga i nije za svakoga na isti način“, rekao je predsjednik Milanović pojasnivši kako pri tom treba kalkulirati. „Na neke stvari moram upozoriti, neke stvari su dobre za Hrvatsku. Bit će dobro, ali gubi se suverenitet“, dodao je hrvatski Predsjednik.

Predsjednika Mattarellu upoznao sam sa stanjem u Bosni i Hercegovini, rekao je nadalje predsjednik Milanović istaknuvši da je to tema o kojoj uvijek upoznaje svoje sugovornike prilikom ovakvih sastanaka. „U kontaktu sam sa svima u Bosni i Hercegovini i ta komunikacija se nastavlja. Raduju me neki pomaci u dijalogu s gospodinom Izetbegovićem u zadnje vrijeme, to bi moglo ići na bolje, ali bez napora ništa. I s time sam upoznao predsjednika Mattarellu. To treba stalno ponavljati jer je pravo hrvatskog naroda da bira svog predstavnika, kojeg trenutno nema“, poručio je Predsjednik.

 Predsjednik Milanović rekao je kako se na sastanku razgovaralo i o položaju manjina te da je predsjednik Mattarella izrazio zadovoljstvo položajem Talijana u Hrvatskoj. „Položaj Hrvata u Italiji je dobar. Hrvatska je model za uređenje i nadstandard u europskom i svjetskom okviru što se manjina tiče. Prava koja manjine uživaju u Hrvatskoj su rijetko zabilježene, u stvari, nema ih nitko“, istaknuo je Predsjednik. 

Na sastanku je bilo riječi i o aktualnim temama na dnevnom redu Europske unije, uključujući pitanje proširenja. U tom smislu, dvojica predsjednika razgovarali i o situaciji i izazovima u jugoistočnoj Europi te europskoj perspektivi država tog područja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.