Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez viza

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez viza

"Ispunili smo sve kriterije i postigli strateški cilj za dobrobit hrvatskih građana", najavio je u subotu premijer Andrej Plenković izrazivši zadovoljstvo što od danas Hrvati mogu putovati u SAD bez vize. Potpredsjednik Vlade Davor Božinović opisao je odluku SAD-a kao veliko priznanje za Hrvatsku.

"Od danas je hrvatskim državljanima dopušteno putovati u SAD bez viza!", Napisao je premijer na Twitteru. Ranije u subotu, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu objavilo je da hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize prijavom u sustav elektroničkih autorizacija putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana. "Ispunili smo sve kriterije i postigli strateški cilj za dobrobit hrvatskih građana", napisao je premijer. 
Otvaramo novu stranicu u odnosima, jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja

Dodao je kako bi ukidanje viza doprinijelo jačanju gospodarske suradnje."Otvaramo novu stranicu u odnosima, jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja", rekao je Plenković.
Hrvatska je ušla u Visa Waiver Program (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo između Sjedinjenih Država i zemalja sudionica koje omogućuje putovanje u Sjedinjene Američke Države u poslovne ili
turističke svrhe do 90 dana, uz zaštitu nacionalne sigurnosti. 
Božinović: Ukidanje viza veliko je priznanje za Hrvatsku. Hrvatska će biti četvrta europska zemlja koja će ući u Global Entry

Ukidanje viza hrvatskim državljanima za putovanje u Sjedinjene Američke Države iz poslovnih i turističkih razloga veliko je priznanje za Hrvatsku, izjavio je u subotu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 
"Ovo je veliko priznanje za Hrvatsku", rekao je Božinović novinarima nakon razgovora s otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a Markom Flemingom.
Posebno je zahvalio Veleposlanstvu SAD-a koje je "igralo veliku ulogu" u "vrlo važnim trenucima", poput ulaska Hrvatske u EU i NATO. 
Božinović je rekao kako se na ukidanju viza za hrvatske građane "radilo već nekoliko godina", što je uključivalo povezivanje baza podataka, suradnju s Ministarstvom domovinske sigurnosti, agencijama nadležnim za borbu protiv terorizma, borbu protiv organiziranog kriminala itd.

"Od danas naši građani mogu putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize. To smo obećali i ispunili na početku svog mandata. Zahvalan sam svim institucijama koje su sudjelovale, posebno hvala Veleposlanstvu
SAD- a u Hrvatskoj", Rekao je Božinović. Dodaje da su zbog pandemije morali biti vrlo inventivni, pa su međudržavni ugovori potpisani putem interneta. 
“Nismo stali na ovome, u bliskom smo kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će Republika Hrvatska biti jedna od rijetkih zemalja koja će ući u Global Entry program, što znači da će naši građani moći prelaziti granične prijelaze u Sjedinjenim Državama. "Na povlašten način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo zemljama u čije institucije imaju veliko povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti četvrta europska zemlja koja je ušla u Global Entry ", rekao je ministar.

Fleming: Ovo je vrlo dobar dan za američko-hrvatske odnose

"Ovo je jako dobar dan za američko-hrvatske odnose", rekao je Fleming. "Želimo više Hrvata u Sjedinjenim Državama", dodao je. 
Da bi zemlja ušla u program za ukidanje viza (VWP), mora ispuniti kriterije u području protuterorizma, provođenja zakona, useljavanja, sigurnosti dokumenata i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto , koju je Hrvatska tek nedavno upoznala.

Prijave za ulazak u SAD putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, ali Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje da se putnici prijave što je prije moguće, a najmanje 72 sata prije putovanja.

Izvor: Hina / N1 / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.